Seicento 1.1 SPI grzeje się

22 Cze 2018, 08:14

Witam,

od ok. tygodnia posiadam auto jak w temacie z 1999 roku z instalacją gazową.

Z tego co wiem:
- układ chłodzenia był zalany kiedyś jakimś "doktorem", przed tym do układu dolewana była zwykła woda,
- samochód grzał się od jakiegoś czasu, ale w ostatnim czasie nie był używany,
- tydzień temu wymieniona został uszczelka pod głowicą, niedługo przed tym termostat,
- przedwczoraj wymiana pompy wody, stara była ok,
- układ został przepłukany preparatem Prestone do płukania chłodnic oraz dokładnie przepłukany wodą, obecnie jest zalany wodą demineralizowaną
- wentylator chłodnicy załącza się, ale dopiero po zaświeceniu kontroli o wysokiej temp. silnika - czujnik wentylatora jest w chłodnicy więc prawdopodobnie nie ma przez nią przepływu, albo jest niewystarczający.

Niestety samochód dalej się grzeje.

Ja uczestniczyłem/wykonywałem czynności od wymiany uszczelki pod głowicą.

Termostat podobno był wymieniany, ale wczoraj jak zaświeciła się kontrolka o wysokiej temp. silnika to wąż, który wychodzi z termostatu do chłodnicy można było ugiąć w palcach i był ciepły, a nie gorący, a przy jego ugięciu z odpowietrznika chłodnicy delikatnie kapała woda więc przepływ przez chłodnicę powinien być.
Dlatego planuję dzisiaj po pracy wymontować termostat i sprawdzić go w garnku.

Jeśli się okaże że to nie termostat to mam jeszcze kilka pomysłów:
1. jednak chłodnica jest niedrożna, albo niewystarczająco drożna
2. reduktor jest podłączony szeregowo i jest niedrożny
3. kanały w silniku są niedrożne

Proszę o pomysły i porady.
deka87
Nowicjusz

Miejscowość: Łódź

29 Cze 2018, 14:52

Układ chłodzenia prawidłowo został odpowietrzony? Nie miałeś z tym problemu?
Z tego co opisujesz wygląda na to że cały czas działa on na małym obiegu i to pewnie jest powodem łapania wysokiej temperatury. Koniecznie sprawdź termostat jak on będzie ok to pozostaje ci sprawdzić czy chłodnica jest drożna.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...