Seicento 900 ciągle się gotuje

24 Lip 2010, 12:09

Witam! Proszę o pomoc :cry: Moje Seicento od ponad miesiąca jest u mechanika i on nie wie co z nim jest. Wszystko rozpoczęło się od wymiany głowicy (był wyciek, głowica dana do planowania okazała się pęknięta i otrzymałem głowice po regeneracji) pierwsze objawy to była żarząca się lampka od temperatury wody (płynu) na zimnym się nie paliła po przejechanie 3-4 km była widoczna. Czujnik na głowicy wymieniony 3-krotnie nic to nie dało. Mechanik powiedział, że już tak będzie bo jest gdzieś zwarcie. Jeździłem tak 3 tygodnie i Seicento pod samym domem się zagotowało (na szczęście w nieszczęściu) wiatrak się nie kręcił (jest sprawny), wymieniono czujnik na chłodnicy odpalający wiatrak, lecz nic to nie zmieniło woda po przejechaniu kilku- kilkunastu km się gotuje. Sprawdzono termostat oraz pompę wodną i są ok. Inny już mechanik znowu wymienił uszczelkę pod głowicą i splanował głowicę (według niego do tego się nadawała). A autko jak się gotowało tak się gotuje :cry: Z góry dziękuje za pomoc.
RafiRafciu
Nowicjusz

Miejscowość: Inowrocław

24 Lip 2010, 20:00

Pierwsze musisz wyjąć termostat całkowicie,może się przycinać,wtedy gotuje błyskawicznie! Gdy to zrobisz i będzie dalej gotować to sprawdź czy cała chłodnica jest gorąca(powinna :!: )Napisz czy wiatrak się kręci bo tego nie rozumiem.Jeśli wiatrak chodzi,zaznaczam bardzo szybko i gotuje dalej to musisz przyglądnąć się samej chłodnicy,może być zanieczyszczona lub zakamieniona.Wcześniej jednak zrób tak jak napisałem wcześniej.Naturalnie wychodzę z założenia,że z głowicą jest już OK i płynu jest tyle ile powinno być!
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

24 Lip 2010, 23:30

zgadzam sie z kolegą PhantomASA1 sprawdz chłodnicę czy jest cala gorąca
chyba że ta glowica po spawaniu nadaje sie na złom (oprócz pęknieć które wyjdą przy badaniu na szczelność są mikro pęknięcia które sie powiększają podczas kolejnych przegrzań)
mmoże to głupie ale zapytam a wszystkie odpowietrzniki były odkręcane
Michau777
Nowicjusz

Miejscowość: blisko wawy
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Lexus LM - czy to będzie flagowa limuzyna czy crossover?
    Lexus zarejestrował w amerykańskim urzędzie patentowym znaki towarowe LM 350 i LM 300h. Liczby w tych oznaczeniach pozwalają łatwo odgadnąć, że dotyczą one pojazdu w wersji z napędem konwencjonalnym i hybrydowym, natomiast ...