Seicento 900 - połączenie kabli do radia Vordon AC3101B

11 Lip 2020, 09:09

Chciałbym wymienić radio w Seicento. Mój problem polega na tym, że nie wiem jak połączyć kabelki od zasilania do nowego radia - Vordon AC3101B. Nowe radio posiada wejście na dwie kostki – jedna od zasilania a druga od głośników. Jak podłączyć głośniki to wiem ale mam wątpliwości co do kabli od zasilania.

Stare radio(Voyager VX-6400) podłączone było na jednej kostce a nowe ma dwie więc musiałem to wszystko odpowiednio rozdzielić.

W seicento jest taka czarna skrzynka z której wychodzą trzy kable – czarny(masa), czerwony(+) oraz kabel fioletowy(pamięć).
W nowym radiu jest cztery kable: czarny(+), czerwony(-), żółty(opisany w instrukcji jako pamięć) oraz niebieski(opisany w instrukcji jako wzmacniacz, antena).
Rozumiem, że fioletowy kabel z seicento mam podłączyć do żółtego z radia?

Wykonałem pomiary napięcia z kabli seicento:
Kabel czerwony daje napięcie ponad 12V cały czas – niezależnie od tego czy kluczyk jest w stacyjce – po odpaleniu daje napięcie około 14V.
Kabel fioletowy(pamięć) daje napięcie 1.37V przez cały czas.
Przy tych napięciach radio nie chcę się uruchomić.

Dzisiaj zrobiłem coś takiego:
Żółty kabelek podłączyłem z czerwonym – teraz we wtyczce do radia na żółtym i czerwonym mam 12V+ ale radio nie chcę się uruchomić. Dodam tylko, że do wtyczki głośników podłączyłem tylko dwa przednie głośniki. Nie wiem czemu radio nie chce się uruchomić?
plepko
Nowicjusz

11 Lip 2020, 09:31

Gdybyś przejrzał forum, zapoznał się z tematyką poszczególnych działów, to napisałbyś swój temat w odpowiednim dziale. Oprócz tego, gdybyś tam właśnie zajrzał, to znalazł byś odpowiedź na swoje pytanie.
Odsyłam tutaj
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

11 Lip 2020, 09:38

Opis kostek i tego jak to połączyć mam w instrukcji do radia – niestety radio nie chcę się uruchomić.
plepko
Nowicjusz

11 Lip 2020, 20:21

W takim razie masz coś nie tak z instalacją w aucie. Musisz mieć masę, + z aku i + po stacyjce. Jak tego nie masz, to radio nie będzie grało.
Jeżeli czerwony kabel to wg ciebie +, a fioletowy to pamięć, to między czarnym i fioletowym musisz mieć cały czas napięcie, a między czarnym i czerwonym musisz mieć napięcie po włączeniu stacyjki. Jak nie masz któregoś napięcia, to posprawdzaj bezpieczniki.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

12 Lip 2020, 11:36

Spróbuj czerwony i żółty z radia połączyć że sobą i przypiąć do + w aucie. Nie zapomnij o masie bo inaczej nie wystartuje.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

12 Lip 2020, 12:27

Źle napisałem – czerwony(+), czarny to oczywiście masa(-); przez te upały się pomyliłem. Na kablu od pamięci(seicento fioletowy – na kostce od radia to żółty) jest bardzo małe napięcie dlatego żółty kabel połączyłem do czerwonego. Teraz na kostce mam napięcia 12V+ na czerwonym i żółtym. Niebieskiego kabla z kostki nigdzie nie podpinałem bo nie mam zasilacza do anteny. Radio się nie włącza – nie wiem dlaczego?
Czy to dlatego, że niebieskiego kabla nigdzie nie podpiąłem? Czy może dlatego, że podpiąłem tylko dwa głośniki?

Pytanie czy do obudowy radia powinien być przypięty dodatkowy kabel połączony z masą samochodu?

PS. Czerwony kabel powinien iść po stacyjce ale w seicento chyba nie ma czegoś takiego.
plepko
Nowicjusz

12 Lip 2020, 12:50

sprawdz czy masa jest dobra. Głośniki nie mają nic wspólnego z aktywnością radia
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

12 Lip 2020, 15:59

Jak sprawdzić czy masa jest dobra? Pomiary napięcia dają wynik 12.68V.
W instrukcji do radia napisane jest, że kabel niebieski z kostki powinien być podłączony do zasilacza anteny – ja tego nie mam. Pytanie czy niebieski kabel mogę dołączyć do czerwonego – po tej operacji miałbym, żółty i niebieski spięte do czerwonego.
plepko
Nowicjusz

12 Lip 2020, 16:11

Co oznacza brązowy kabel "Reverse" na schemacie -

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

U mnie nie ma tego kabla?
plepko
Nowicjusz

13 Lip 2020, 13:12

Reverse jest do uruchomienia kamery cofania. Zrób tak złącz żółty z czerwonym i daj to bezpośrednio na aku, może problem masz z radiem. Jak sorawdzic masę? Masz probówkę z kablem albo multimetr?
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

13 Lip 2020, 17:04

plepko napisał(a):W instrukcji do radia napisane jest, że kabel niebieski z kostki powinien być podłączony do zasilacza anteny – ja tego nie mam.
Jak nie masz to go nie podłączasz. Chodzi o to że jak masz wzmacniacz antenowy to po włączeniu radia na przewodzie niebieskim pojawi się napięcie i wzmacniacz będzie wtedy działał poprawnie.

Na pewno nie rób tak:
plepko napisał(a):Pytanie czy niebieski kabel mogę dołączyć do czerwonego
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

13 Lip 2020, 19:22

Radio podłączyłem i działa. Woltomierz pokazywał 12.68V ale po przyłożeniu żarówka nie chciała świecić – brak mocy. Problem rozwiązałem – spalony bezpiecznik w kostce od zakłóceń. Morał z tego taki, że lepiej nie ufać woltomierzom tylko odbiornikom mocy np. żarówce.
Radio działa i gra dobrze ale tylko na postoju. Po odpaleniu silnika a zwłaszcza trakcie jazdy strasznie buczy tak, że nie za bardzo da się tego słuchać. Miesiąc temu założyłem LPG ale nie wiem czy to od tego bo wcześniej nie słuchałem radia w tym aucie.
plepko
Nowicjusz

14 Lip 2020, 14:11

plepko napisał(a):Radio działa i gra dobrze ale tylko na postoju. Po odpaleniu silnika a zwłaszcza trakcie jazdy strasznie buczy tak, że nie za bardzo da się tego słuchać.
Masz jakieś zakłócenia sprawdź czy tylko są one podczas słuchania stacji radiowych. Jeżeli tak to zobacz czy nie masz podpiętej jakiejś ładowarki do zapalniczki czasem to jest przyczyną problemu.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35