Seicento 900 ?

31 Gru 2015, 11:17

W tym łańcuszku szczęścia umowa musi być podbita w US o ile wartość przekraczała 1k.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

31 Gru 2015, 12:38

Dokładnie tak, ostatnio miałem podobną sytuacje w rodzinie - jeśli nie dostaniesz jego umowy raczej nic nie załatwisz
zielonek
Aktywny

Auto: P 206

31 Gru 2015, 13:52

Samochód podczas kupna przez kolegę miał wpisane w umowie kupna/sprzedaży 990 zł, więc nie płacił żadnego podatku :D
Cassino
Nowicjusz

Prawo jazdy: 25 03 2013
Auto: Nie mam

31 Gru 2015, 15:53

Znam przypadki gdzie ludzie wpisywali w umowie własnie zaniżoną cenę albo cena była adekwatna do stanu (auto do poprawek czy lekko uszkodzone) ale urzędasów to nie obchodziło i sugerowali się wartością rynkową danego modelu i od tego liczyli podatek ale reasumując jeśli masz umowę Twojego znajomego z poprzednim właścicielem to raczej nie będziesz miał problemów z przerejestrowaniem.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

31 Gru 2015, 20:12

Właśnie jest taki problem.
Znajomy ma umowę kupna od właściciela od, którego teraz kupił to autko, ale nie ma umowy kupna/ sprzedaży od pierwszego właściciela pojazdu i tu może, być chyba problem. :unsure:
Cassino
Nowicjusz

Prawo jazdy: 25 03 2013
Auto: Nie mam

01 Sty 2016, 01:31

Swoją drogą skoro wyszedł temat OC - w którym momencie naliczana jest kara? Jeżeli mam driftowóz który już nigdy nie wróci na ulice i wożę go na lawecie, muszę płacić OC? Czy mogę to mieć w poważaniu bo ewentualna kara przyszłaby dopiero w momencie gdybym próbował je odnowić?
Dopamine
Aktywny

Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Elise k20z4 in progress
Silnik: K20Z4
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

01 Sty 2016, 09:30

blackmeritum napisał(a):Swoją drogą skoro wyszedł temat OC - w którym momencie naliczana jest kara? Jeżeli mam driftowóz który już nigdy nie wróci na ulice i wożę go na lawecie, muszę płacić OC? Czy mogę to mieć w poważaniu bo ewentualna kara przyszłaby dopiero w momencie gdybym próbował je odnowić?

Kara będzie naliczana od momentu wygaśnięcia oc.
Jeżeli nie przychodzą Ci wezwania do zapłaty to masz dwie możliwości 1) błąd w systemie 2) OC jeszcze trwa.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota

01 Sty 2016, 14:46

Ostrzegam, będę teraz pytał o polaczkowate metody dlatego jeśli ktoś nie lubi kombinatorstwa to przepraszam :wink:
Nie chcę płacić OC, jest dosyć wysokie...
Co powiecie na wyrejestrowanie samochodu? Wyrejestrować, odkupić od złomu. Nie będzie tabliczki z VINem ale to raczej nie problem bo wóz będzie na lawecie?
Czy może "sprzedać" go znajomemu zza granicy i "odkupić" na części, i złożyć? Wtedy nie będzie śladu że wogóle jest on w kraju.
Dopamine
Aktywny

Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Elise k20z4 in progress
Silnik: K20Z4
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007