Serwis olejowy nowego auta po gwarancji

30 Lip 2023, 18:03

Czy Waszym zdaniem zasadne jest jeżdżenie na wymiany oleju do ASO w – przykładowo – Tiguanie 2019 r. ze względu na zachowanie ciągłości historii serwisowej na potrzeby ewentualnej przyszłej sprzedaży, w sytuacji, gdy i tak nie nabiję autem przebiegu przekraczającego 70-100 kkm?

Poza tym współczesnych elektronicznych książek serwisowych ASO chyba na życzenie i tak nie udostępniają obecnie? Taką informację dostałem od kobiety w moim ASO, ale nie potwierdzałem nigdzie indziej.

Czy należy mieć na uwadze jakiekolwiek względy techniczne w autach tego modelu/rocznika związane z wymianą oleju?
Ekhangel
Początkujący

30 Lip 2023, 18:42

Faktury za wymianę oleju wystarczają. Większość ludzi uznaje za normalne, że po gwarancji rezygnuje się z ASO.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

03 Lut 2024, 17:39

Serwisuję poza ASO zgodnie z wykazem z książki. W zasadzie co 10 tys. km. Choć producent zaleca co 30 tys. km.
Bibop
Nowicjusz

Zdjęcia: 1

19 Lut 2024, 11:30

Dobry zaufany mechanik zrobi to nawet lepiej jak w ASO .Jak ma zarejestrowany zakład mechaniki pojazdowej też wypełni ci i podbije w książce serwisowej przeglądów : wymianę oleju i filtrów lub innych czynności które wykona na twoje zlecenie. A co najważniejsze nie zedrze z ciebie skóry. A jak sprzedajesz auto to w zasadzie patrzą na: rocznik, stan techniczny, wycieki i czy auto bezwypadkowe
oraz czy było regularnie serwisowane.. ale już gdzie serwisowane to już mniej istotne.Sprzedawałem auto żony w styczniu 2024r wiec wiem na co zwracają uwagę.U mnie mimo niewielkiego przebiegu (5 lat i 35 tyś przebiegu) sprawdzali miernikiem grubość lakieru w 20 miejscach karoserii bo do mechaniki samochodu nie było się po prostu do czego przyczepić.Tak ,że jeżdżenie z wymianą oleju do serwisu jest bez sensu
Acer66
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 11
Miejscowość: Przemyśl
Prawo jazdy: 12 06 1979
Auto: Mitsubishi ASX , Toyota Cross
Silnik: 1,6 MIVEC 4A92-117KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2018

21 Lut 2024, 06:31

Acer66 napisał(a):Tak ,że jeżdżenie z wymianą oleju do serwisu jest bez sensu

Dzięki. Pojechałem ostatecznie do swojego dawnego, zaufanego mechanika. Olej się nie wylał, auto jeździ – do przodu i do tyłu.
Ekhangel
Początkujący

21 Lut 2024, 07:01

Pozdrów ASO a zwłaszcza ich ceny :D.Ja swoim autem byłem w ASO tylko raz..jak odbierałem go z salonu :D .Potem mimo gwarancji ...Regularny przegląd u zaufanego mechanika wymiana oleju,filtrów..przeglądy wpisane w książkę i podbite pieczątka .Auto jeździ 5 lat i jakoś też olej mi nie wycieka :) Ostatni przegląd na stacji diagnostycznej trwał ok 15 minut a sam diagnosta stwierdził że auto trzyma wszystkie parametry w ,,fabrycznych" normach :D .A w ASO za takie coś kazali by sobie zapłacić 1200zł :shock:
Acer66
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 11
Miejscowość: Przemyśl
Prawo jazdy: 12 06 1979
Auto: Mitsubishi ASX , Toyota Cross
Silnik: 1,6 MIVEC 4A92-117KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2018
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Toyota Corolla 1966 rok
    Toyota Corolla jest modelem przełomowym dla marki. Nie tylko dlatego, że do dziś sprzedano ich ponad 45 milionów na przestrzeni 12 generacji, ale też dlatego, że to ten model spowodował, że Toyota stała się masowym ...