Serwis olejowy nowego auta po gwarancji

30 Lip 2023, 18:03

Czy Waszym zdaniem zasadne jest jeżdżenie na wymiany oleju do ASO w – przykładowo – Tiguanie 2019 r. ze względu na zachowanie ciągłości historii serwisowej na potrzeby ewentualnej przyszłej sprzedaży, w sytuacji, gdy i tak nie nabiję autem przebiegu przekraczającego 70-100 kkm?

Poza tym współczesnych elektronicznych książek serwisowych ASO chyba na życzenie i tak nie udostępniają obecnie? Taką informację dostałem od kobiety w moim ASO, ale nie potwierdzałem nigdzie indziej.

Czy należy mieć na uwadze jakiekolwiek względy techniczne w autach tego modelu/rocznika związane z wymianą oleju?
Ekhangel
Początkujący

30 Lip 2023, 18:42

Faktury za wymianę oleju wystarczają. Większość ludzi uznaje za normalne, że po gwarancji rezygnuje się z ASO.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

03 Lut 2024, 17:39

Serwisuję poza ASO zgodnie z wykazem z książki. W zasadzie co 10 tys. km. Choć producent zaleca co 30 tys. km.
Bibop
Nowicjusz

Zdjęcia: 1

19 Lut 2024, 11:30

Dobry zaufany mechanik zrobi to nawet lepiej jak w ASO .Jak ma zarejestrowany zakład mechaniki pojazdowej też wypełni ci i podbije w książce serwisowej przeglądów : wymianę oleju i filtrów lub innych czynności które wykona na twoje zlecenie. A co najważniejsze nie zedrze z ciebie skóry. A jak sprzedajesz auto to w zasadzie patrzą na: rocznik, stan techniczny, wycieki i czy auto bezwypadkowe
oraz czy było regularnie serwisowane.. ale już gdzie serwisowane to już mniej istotne.Sprzedawałem auto żony w styczniu 2024r wiec wiem na co zwracają uwagę.U mnie mimo niewielkiego przebiegu (5 lat i 35 tyś przebiegu) sprawdzali miernikiem grubość lakieru w 20 miejscach karoserii bo do mechaniki samochodu nie było się po prostu do czego przyczepić.Tak ,że jeżdżenie z wymianą oleju do serwisu jest bez sensu
Acer66
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 11
Miejscowość: Przemyśl
Prawo jazdy: 12 06 1979
Auto: Mitsubishi ASX , Toyota Cross
Silnik: 1,6 MIVEC 4A92-117KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2018

21 Lut 2024, 06:31

Acer66 napisał(a):Tak ,że jeżdżenie z wymianą oleju do serwisu jest bez sensu

Dzięki. Pojechałem ostatecznie do swojego dawnego, zaufanego mechanika. Olej się nie wylał, auto jeździ – do przodu i do tyłu.
Ekhangel
Początkujący

21 Lut 2024, 07:01

Pozdrów ASO a zwłaszcza ich ceny :D.Ja swoim autem byłem w ASO tylko raz..jak odbierałem go z salonu :D .Potem mimo gwarancji ...Regularny przegląd u zaufanego mechanika wymiana oleju,filtrów..przeglądy wpisane w książkę i podbite pieczątka .Auto jeździ 5 lat i jakoś też olej mi nie wycieka :) Ostatni przegląd na stacji diagnostycznej trwał ok 15 minut a sam diagnosta stwierdził że auto trzyma wszystkie parametry w ,,fabrycznych" normach :D .A w ASO za takie coś kazali by sobie zapłacić 1200zł :shock:
Acer66
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 11
Miejscowość: Przemyśl
Prawo jazdy: 12 06 1979
Auto: Mitsubishi ASX , Toyota Cross
Silnik: 1,6 MIVEC 4A92-117KM
Paliwo: Benzyna