Siadła elektryka po tygodniowym nieużywaniu

29 Gru 2011, 00:48

Mam następujący problem. Przez około najmroźniejszego tygodnia tej zimy (hahaha) nie ruszałem samochodu. W końcu potrzebowałem - nie odpalał. Nawet alarm nie działał poprawnie. Pierwsza myśl - akumulator. Podłączyłem do ładowania na jakieś 21h. Podłączyłem do samochodu, działa alarm i lampki od drzwi. Nic więcej. Tak jak na samym początku nie działają ani chociażby światła, ani radio o zapłonie albo nawet próbie uruchomienia silnika nie wspominając. Doszedłem do wniosku, że brudne styki były. Wytarłem je trochę, podłączyłem do prostownika - wskazanie amperomierza wynosiło z 5A(wcześniej nie patrzyłem). Ładowałem kolejna dobę tak, że amperomierz pokazywał 0A. Nic nie dało, dalej działają tylko lampki od drzwi i alarm. Co może być nie tak? Akumulator ma ze 3 lata, samochód 16.

Dziękuję za pomoc,
Pozdrawiam!
tarkomant
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2001

29 Gru 2011, 10:36

Może gdzieś ci się załączył jakiś imobilajser i odciął zapłon nie masz nic takiego ?
<ZABRZAN>
Ciało rzucone na łoże traci na oporze :)
zabrzan13
Aktywny

Miejscowość: Jelenia Góra
Prawo jazdy: 11 02 2007
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Mercedes ML w163
Silnik: 2.7 CDI
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2003

29 Gru 2011, 15:45

Dodam kilka rzeczy.

1. Jak coś kombinuje w samochodzie, to co chwila alarm mi pipczy pod maską.
2. Sprawdziłem czy to immobiliser nie odciął zapłonu próbując odpalić silnik kluczykiem zapasowym - też nie idzie.
3. Lampki w drzwiach nie przygasają po przekręcaniu kluczyka - akumulator chyba sprawny.
4. Bezpieczniki wyglądają na oko na dobre. Wyciągnąłem wszystkie kostki spod maski i z tej takiej tablicy na lewo od sprzęgła i włożyłem ponownie. Żadnych zmian.
tarkomant
Nowicjusz

31 Gru 2011, 16:51

sprawa rozwiązana - sprawdziłem jeszcze raz bezpieczniki i okazało się, że jednak jeden sie spalił, ten najgłówniejszy. Naprawa kosztowała mnie 12 zł :X
tarkomant
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak odróżnić w dieslu pompowtryski od wtryskiwaczy?
    Postaram się wyjaśnić jak w prosty sposób sprawdzić jaki mamy układ zasilania czy są to zwykłe wtryskiwacze czy też pompowtryski. Opiszę tez znane mi zalety i wady takich rozwiązań. Trzeba pamiętać że silniki Silniki ...