Silniczek krokowy LPG

08 Lut 2017, 21:01

Witam. Mam pytanie , Jak najłatwiej sprawdzić czy silniczek krokowy działa prawidłowo ? W tej chwili wiem że działa , ponieważ słychać taki jakby stukot , czasami na wolnych obrotach gdy gaz idzie z parownika i przechodzi przez krokowca słychać właśnie ten stukot , a przy dodawaniu gazu jest bardziej wyraźny tak jakby szybciej pracował , ale nie wiem czy to dobry objaw , jest to instalacja 2 generacji ale tak jakby 2 w 1 ponieważ mam krokowca ze śrubą , jednak wszystko podłączone , sonda lambda i sygnał z TPS więc działa tak jak 2 generacja . Silnik pracuje prawidłowo i spalanie w normie , pytam się po prostu z ciekawości .
Kml89955
Nowicjusz

Auto: vw golf3
Silnik: 1.4abd 60KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1992

13 Lut 2017, 15:02

Silniczek krokowy sterowany jest elektroniką na podstawie wskazań sondy lambda. Najprościej jest podłączyć się komputerem i wysterować silniczek z poziomu programu wtedy obserwujesz jego zachowanie i widzisz czy działa.

Ale skoro u ciebie działa to chyba nie ma co kombinować? Chyba że masz z nim jakieś problemy.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

14 Lut 2017, 21:29

generalnie silnik krokowy nie wydaje dźwięku, przynajmniej nie takiego słyszalnego dla ludzkiego ucha, działa on na podstawie tlenu w spalinach ale nie jest tak szybki jak sonda lambda
djkranc
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 6
Przebieg/rok: 50tys. km
Auto: Skoda Fabia / Citroen C5
Silnik: 1.4 16v / 2.0 16v
Rok produkcji: 2002

16 Lut 2017, 23:16

Ogólnie nie mam żadnych problemów z lpg , działa bez zarzutu , jedynie ten lekki stukot mnie ciekawi , zwłaszcza jak jest jeszcze zimny silnik , ale widocznie już tak ma , działa dobrze , więc nie ma co kombinować .
Kml89955
Nowicjusz

03 Mar 2017, 12:31

Witam ponownie . Ten stukot to jednak nie był dobry objaw . W ostatnich dniach zaczął szarpać na gazie pod dużym obciążeniem np. podjazd pod górkę i podczas dynamicznej jazdy tak jak by brakowało gazu i pierwsze co to rozebrałem silniczek i wyczyściłem , nigdy go nie rozbierałem , więc nazbierało się trochę syfu i się blokował . Teraz już nic nie stuka i nie szarpie , rzeczywiście silniczek nie jest słyszalny , ale działa .
Kml89955
Nowicjusz

06 Mar 2017, 22:04

w ten oto sposób mamy gotowe rozwiązanie dla przyszłych problemów z silnikiem krokowym
djkranc
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 6
Przebieg/rok: 50tys. km
Auto: Skoda Fabia / Citroen C5
Silnik: 1.4 16v / 2.0 16v
Rok produkcji: 2002
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Odcinkowe pomiary prędkości
    Odcinkowe pomiary prędkości to technika pomiaru prędkości pojazdów, która polega na zastosowaniu specjalnych urządzeń pomiarowych umieszczonych na drodze w określonych miejscach (tzw. odcinkach). Urządzenia ...