Silnik 1.6 BFQ bierze olej

15 Cze 2019, 11:34

Witam,posiadam A3 z silnikiem 1.6 BFQ który bierze mi dośc sporo oleju,nie mam żadnych wycieków ani nic po prostu jest to litr na 1 tyś km zależy też od stylu jazdy bo jak przegonie ją na jakiejś ekspresówce to jakby brała więcej,mam zalany olej 10w40 lałem różne oleje teraz zalałem nawet Liqui Moly bo czytałem że może zmniejszyć spalanie oleju i polepszyć pracę silnika ale jest to samo,może wymienić na jakiś inny olej pełen syntetyk czy coś?
Powers
Początkujący

Auto: Opel Vectra C GTS
Silnik: 1.8 122KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

20 Cze 2019, 15:25

Skoro tak żre olej a wycieków nie ma,to zapodaj mu w paszczę Castrol RS 10W60.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

20 Cze 2019, 19:13

Mogę dolewać mu olej stopniowo w sensie jak zakupie ten Castrol czy całkowita wymiana?
Powers
Początkujący

21 Cze 2019, 20:11

Silnik do remontu a nie zalewac go smołą.
Raziel11
Stały forumowicz

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Wałbrzych
Prawo jazdy: 21 03 2016
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Seat Leon 1P / Cupra R
Silnik: 1.6 MPI / 2.0 TSI
Paliwo: Benzyna

22 Cze 2019, 08:33

pierścienie olejowe stoją!
głowica w górę i wstawiamy nowe pierścienie, nie jest to nic skomplikowanego.
korba85
Nowicjusz

Prawo jazdy: 03 09 2003
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Passat B5 FL
Silnik: 1.8T
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002

22 Cze 2019, 14:03

tak,można dolewać stopniowo,zawsze nalezy łapac sie najtanszych opcji,jesli to nie pomaga to remont,niestety sama wymiana pierscieni to niezbyt dobra droga.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Akcja znicz 2017 i systemy bezpieczeństwa na drogach
    Na przełomie października i listopada, z powodu uroczystości Wszystkich Świętych, tradycyjnie już zwiększy się ilość samochodów na naszych drogach. Niestety, pomimo systematycznej poprawy bezpieczeństwa, Polska nadal ...

22 Cze 2019, 23:13

A nie lepiej łapać się pewniejszych opcji zamiast najtańszych...
Olej powinno się lać taki jak dedykuje producent, wlewanie i kombinowanie z innymi olejami to partyzantka, nie rób tak. W dalszym ciągu sugeruje wymianę pierścieni!
korba85
Nowicjusz

23 Cze 2019, 06:42

Tak oczywiście partyzantka,partyzantka jest wtedy gdy się wymienia same pierścienie bez tulejowania,to jest partyzantka,tak się robi wtedy gdy auto do żyda ale nie dla siebie.Olej należy dobierać do stanu silnika,robiłem eksperymenty na swoich silnikach,dobrze dobrany olej i zużycie spadało z 1 l przy 140 km h,jadąc w upale non stop 1900 km do 1 szklanki,zresztą już pisałem,brat posłuchał mojej rady i odszedł od oleju polecanego przez producenta,zużycie spadło tak znacząco,ze przeciera oczy,a zmienił tylko o 5 w indeksie letnim a silnik Mazdy żarł mu 1l na 2000 km.Żaden dobry mechanik,porządny i uczciwy nie poleci wymiany samych pierścieni tak poza tym.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

23 Cze 2019, 09:40

Raczej honowanie... nie zgadzam się z tobą, chcesz być mądrzejszy od sołtysa, a nie masz racji. Zmiana oliwy na eksperymentalną to jak przykrywanie gów...a papierem.
korba85
Nowicjusz

23 Cze 2019, 20:01

Przykrywanie g...papierem to jest wymiana pierścieni ,tylko,najpierw tulejowanie a potem honowanie,albo się robi porzadny remont silnika,albo szuka innego,jesli silnik bierze olej ale odpala normalnie,nie kuleje to trzeba brać pod uwagę jak napisałem najtańsza opcja,nazywanie oleju 10 W60 mazidłem świadczy o nieznajomości tematu,zaleca się takie oleje albo do mocnych silników albo do silników zwykłych ,biorących olej,takie oliwy przedłużają życie jednostek takich,zużycie oleju spada,jeśli nie ma wycieków.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

22 Wrz 2019, 12:44

Witam ponownie,mam pytanie,co jeśli będę dalej jeżdził autem i pilnował olej,czy bardziej się silnik zużyje jak nie zrobię remontu?
Powers
Początkujący

22 Wrz 2019, 15:03

Pilnuj oleju i o ile nie kopci Ci z rury wydechowej na niebiesko jeździj. Nagar ze spalonego oleju może się gromadzić i problem będzie się pogłębiał z biegiem czasu.
korba85
Nowicjusz