Silnik 1.8 TFSI czy warto kupić samochód z takim silnikiem?

23 Wrz 2019, 18:56

Witam, zainteresowałem się audi a3 8p z ww silnikiem, co sądzicie o nim? oprócz dolewania oleju i kłopotliwego rozrządu jest się co martwić czy pomimo to warto go brać? myślałem nad rocznikami do '10
zwitolo
Nowicjusz

24 Wrz 2019, 09:46

Silniki duże czyli 1.8 i 2.0 pochodzą z tej samej rodziny :) Musisz tu zwrócić uwagę na najpopularniejszą serię jaka była produkowana o oznaczeniu EA888 która produkowana była od bodajże 2007 roku. Więcej o tej serii jest na forum w tym temacie silnik-tfsi-3-generacji-ea888-gen-3-vt110195.htm

Oczywiście są jednostki które nie mają takiego problemu ale trafić taką to jak szukanie igły w stogu siana. Dlaczego tak jest? W tych silnikach zastosowano wadliwe pierścienie olejowe tzw. zgarniające. Miały one nową konstrukcję niestety jednak okazała się ona zbyt delikatna przez co spada ich siła nacisku na cylinder a co za tym idzie przepuszczają większe ilości oleju. To z kolei powoduje szybsze nagromadzanie nagaru i zapiekanie się pierścieni w rowkach.

Najtańszym sposobem naprawy tego problemu to wymiana tych pierścieni ale wiąże się to z przetaczaniem rowka w którym on się mieści na trochę szerszy i wtedy można zastosować lepsze mocniejsze pierścienie. To najtańsze rozwiązanie które sprawdza się w tym przypadku.

Generalnie ten silnik potrafi być bardziej problematyczny niż diesel :)
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

24 Wrz 2019, 18:34

Dzięki wielkie za tą wypowiedź, napisałeś wszystko co chciałem wiedzieć :) aktualnie już zrezygnowałem z tego modelu i silnika i znów zaczynam długie poszukiwania :angry:
zwitolo
Nowicjusz