Silnik 1.9TDI 130KM zgasł i nie chce odpalić - Seat Ibiza

20 Wrz 2021, 09:31

Dzień dobry!
2 dni temu, napotkał mnie mały problem z Seatem. Skręcając na mostek do domu, gdzie podjazd jest lekko pod górkę, a pogoda była deszczowa docisnąłem pedał gazu do 3,5tys obrotów, po czym koła wpadły w poślizg, załączyła się kontrola trakcji a samochód spadł z obrotów i zgasł. Od tamtej pory nie mogę odpalić silnika. Miałem chwilowy kontakt z mechanikiem, ale z powodu braku czasu nie mógł samochodu wziąć do siebie. Sprawdziliśmy tylko na miejscu czy pompa paliwa dobija paliwo, ominelismy filtr by sprawdzić czy to nie jego wina i podpielismy komputer, aby sprawdzić błędy. System nie wykrył żadnych błędów, więc nie wiem za co się następnie wziąć i co sprawdzić. Dodam jeszcze, że następnego dnia rano udało się silnik odpalić na 2sek po czym zgasł. Po całym dniu sprawdzenie i ta sama sytuacja, złapało i zgasło. Wygląda jakby silnik chciał chodzić, ale nie dostawał paliwa. Pompa dobija, a filtr omieniety, więc nie mam pojęcia już w czym może tkwić problem, a nie jestem z wykształcenia mechanikiem, uczę się na własnym samochodzie :roll: Macie może jakieś pomysły, co mógłbym sam sprawdzić, by nie pchać się od razu na warszat ? Może będzie jakiś kabel uszkodzony, zwarcie i nie będzie odpowiedniego napięcia powiedzmy na pompie paliwa ? Ostatnimi czasy ojciec miał problem z kuną, więc może też u mnie będzie podobna sytuacja ? Któryś z węży może być np pęknięty ? Myślałem że może immobilizer, ale zapasowy kluczyk podpięty i także brak odzewu (przy zapasowym kluczyku zaświeciła się kontrolka świec żarowych i jakiegoś samochodu z kluczem :lol: ) Pomóżcie, może ktoś miał podobną sytuację :ok:
bjalyy
Nowicjusz

20 Wrz 2021, 09:49

Sprawdź ustawienie rozrządu, tam masz pasek być może przeskoczył podczas tego zerwania trakcji przy podjeżdżaniu.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

20 Wrz 2021, 10:17

Jakiego koloru zaświeciła się ta kontrolka ?
ironowww
Obserwowany

20 Wrz 2021, 10:22

odsłonie po pracy cały pasek i dam znać, czy oznaczenia się nie zgadzają.
kontrolka była pomarańczowa, ale świeci się tylko przy zapasowym kluczyku
bjalyy
Nowicjusz

20 Wrz 2021, 10:47

bjalyy napisał(a):jakiegoś samochodu z kluczem
Klucz francuski czy taki zwykły jak do drzwi? W tym drugim przypadku to chodzi pewnie o komunikację klucza z immobilizerem.
Rokiko
Forumowicz VIP

20 Wrz 2021, 10:51

klucz zwykły jak do drzwi :D rozumiem ta ikonę tak, że drugi klucz nie jest wyposażony w immobilizer ?
bjalyy
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Volvo V60 Plug-IN - Najbezpieczniejsza hybryda na świecie
    Nowe Volvo V60 Plug-IN zostało określone przez Euro NCAP najbezpieczniejszym autem na świecie wyposażonym w napęd hybrydowy. W teście europejskiego instytutu samochód otrzymał najwyższy wynik pięciu gwiazdek. "Wszystkie ...

20 Wrz 2021, 12:27

Jest ale mógł się rozkodować lub nie był dawno używany i taka kontrolka będzie świeciła się np. do momentu odpalenia auta, później powinna zgasnąć.

Immobilizera nie ma w kluczyku tylko tam mamy transponder :wink: który się z nim komunikuje. Próbuj raczej odpalać na kluczyku na którym nie ma tego problemu.
Rokiko
Forumowicz VIP