Silnik 1.9TDI 130KM zgasł i nie chce odpalić - Seat Ibiza

20 Wrz 2021, 10:31

Dzień dobry!
2 dni temu, napotkał mnie mały problem z Seatem. Skręcając na mostek do domu, gdzie podjazd jest lekko pod górkę, a pogoda była deszczowa docisnąłem pedał gazu do 3,5tys obrotów, po czym koła wpadły w poślizg, załączyła się kontrola trakcji a samochód spadł z obrotów i zgasł. Od tamtej pory nie mogę odpalić silnika. Miałem chwilowy kontakt z mechanikiem, ale z powodu braku czasu nie mógł samochodu wziąć do siebie. Sprawdziliśmy tylko na miejscu czy pompa paliwa dobija paliwo, ominelismy filtr by sprawdzić czy to nie jego wina i podpielismy komputer, aby sprawdzić błędy. System nie wykrył żadnych błędów, więc nie wiem za co się następnie wziąć i co sprawdzić. Dodam jeszcze, że następnego dnia rano udało się silnik odpalić na 2sek po czym zgasł. Po całym dniu sprawdzenie i ta sama sytuacja, złapało i zgasło. Wygląda jakby silnik chciał chodzić, ale nie dostawał paliwa. Pompa dobija, a filtr omieniety, więc nie mam pojęcia już w czym może tkwić problem, a nie jestem z wykształcenia mechanikiem, uczę się na własnym samochodzie :roll: Macie może jakieś pomysły, co mógłbym sam sprawdzić, by nie pchać się od razu na warszat ? Może będzie jakiś kabel uszkodzony, zwarcie i nie będzie odpowiedniego napięcia powiedzmy na pompie paliwa ? Ostatnimi czasy ojciec miał problem z kuną, więc może też u mnie będzie podobna sytuacja ? Któryś z węży może być np pęknięty ? Myślałem że może immobilizer, ale zapasowy kluczyk podpięty i także brak odzewu (przy zapasowym kluczyku zaświeciła się kontrolka świec żarowych i jakiegoś samochodu z kluczem :lol: ) Pomóżcie, może ktoś miał podobną sytuację :ok:
bjalyy
Nowicjusz

20 Wrz 2021, 10:49

Sprawdź ustawienie rozrządu, tam masz pasek być może przeskoczył podczas tego zerwania trakcji przy podjeżdżaniu.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

20 Wrz 2021, 11:17

Jakiego koloru zaświeciła się ta kontrolka ?
ironowww
Obserwowany

20 Wrz 2021, 11:22

odsłonie po pracy cały pasek i dam znać, czy oznaczenia się nie zgadzają.
kontrolka była pomarańczowa, ale świeci się tylko przy zapasowym kluczyku
bjalyy
Nowicjusz

20 Wrz 2021, 11:47

bjalyy napisał(a):jakiegoś samochodu z kluczem
Klucz francuski czy taki zwykły jak do drzwi? W tym drugim przypadku to chodzi pewnie o komunikację klucza z immobilizerem.
Rokiko
Forumowicz VIP

20 Wrz 2021, 11:51

klucz zwykły jak do drzwi :D rozumiem ta ikonę tak, że drugi klucz nie jest wyposażony w immobilizer ?
bjalyy
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kupuję samochód - gdzie rozglądać się za autami?
    Zastanawiasz się nad zakupem samochodu? Na pewno jest to dość stresująca chwila, patrząc szczególnie na fakt, iż nowości nie brakuje. Im więcej posiadamy pieniędzy, tym większy zakres możliwości mamy do wyboru. Niezależnie ...
    Ryzykowne przekraczanie granic
    Kodeks drogowy mówi jednoznacznie o obowiązku jazdy wyznaczonym torem. Kierowcy jednak notorycznie łamią ten przepis i niebezpiecznie ścinają zakręty, wjeżdżając tym samym na sąsiedni pas ruchu. Zapominają, że im ostrzejszy ...

20 Wrz 2021, 13:27

Jest ale mógł się rozkodować lub nie był dawno używany i taka kontrolka będzie świeciła się np. do momentu odpalenia auta, później powinna zgasnąć.

Immobilizera nie ma w kluczyku tylko tam mamy transponder :wink: który się z nim komunikuje. Próbuj raczej odpalać na kluczyku na którym nie ma tego problemu.
Rokiko
Forumowicz VIP