Szarpanie silnika SEAT IBIZA 6J 1,6 16V MPI [BTS 105 km] + LPG

14 Wrz 2021, 07:29

Cześć
Auto jak w temacie SEAT IBIZA 6J 1,6 16V MPI [BTS] 105 km + LPG

Objaw jest taki że na zimnym silniku (nazwijmy to "faza wstępna") szarpie, zdarza mu się strzelić w kolektor (Szczególnie widoczny w słoneczny dzień po chłodnej nocy). Jak już się wstępnie nagrzeje (nazwijmy to fazą "roboczą") tj. woda osiągnie ok 30 st (może kilka stopni w tą albo w drugą) problem ustaje i dalej jedzie bezproblemowo. Co dziwne zimą problem jest mniej odczuwalny a wręcz przechodzi.
Wykluczyłem przez wymianę/test: świece, cewki, zawór par paliwa, filtr paliwa, filtr powietrza, LPG? (wyjeździłem cały bak na PB z wyłączonym LPG oraz zakręconą butlą), czujniki temperatury +/- się zgadzają z rzeczywistością.
1. Może ktoś wie jak w konkretnej fazie pracy sterowany jest ten silnik (w sumie może się to pokrywać z innymi bo jest to MPI, wiec jeśli ktoś orientuje się w MPI to również będę wdzięczny za wskazówkę) - tzn co sterownik w konkretnej fazie bierze pod uwagę. zakładam że po osiągnięciu jakiejś temperatury (w fazie "roboczej") wszystkie czujniki są brane pod uwagę więc sterownik "daje sobie rade" i nie ma szarpania/problemu. Pytanie co jest z tą "fazą wstępną" - może wtedy część odczytów jest pomijana stąd nie ma szans na korekcję/regulacje.

2. Pytanie czy pompa paliwa i jej ograniczona wydajność mogą się tak objawiać? choć to jest pokrętne, bo w "fazie roboczej" do odcięcia nie ma dławienia, ale może jednak?

3. Co w tym silniku mierzy temperaturę w dolocie? tzn gdzie jest czujnik?
Rzadzik27
Nowicjusz

Miejscowość: Zabrze
Auto: SEAT IBIZA 6J
Silnik: 1,6 BTS
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

14 Wrz 2021, 08:31

Ja bym się tu zakręcił koło czujnika temp. cieczy chłodzącej silnik. Ta ciecz jest dość ważna w tym silniku. I skoro dzieje sie to tylko na zimnym, to może to być ów czujnik lub jego elektryka.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

14 Wrz 2021, 09:57

Ok, wezmę go raz jeszcze pod lupę. W sumie to jak go sprawdzałem to silnik był już troszeczkę "nagrzany". Faktycznie, może "kłamać" w tym określonym przedziale temperatur
Dzięki!
Rzadzik27
Nowicjusz

15 Wrz 2021, 09:16

Posprawdzaj odczyty tego czujnika na zimnym silniku, przed uruchomieniem np. po nocnym postoju. Zerknij też na odczyty reszty czujników, czy są zgodne ze stanem faktycznym, łącznie z tym czujnikiem temp. powietrza w dolocie.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

15 Wrz 2021, 11:46

Sprawdziłem:
- czujniki temperatury (płyn chłodniczy i dolot). Na postoju (po nocy) różnica pomiędzy termometrem "referencyjnym" (bezkontaktowy, dla dzieci) wynosi ok 1,5 stopnia. Podczas jazdy nie ma jakiś dziwnych wartości. Zrobiłem jeszcze dwa "punkty pomiarowe" tj ok 30 oraz 60 stopni i za każdym razem różnica mieści się w 2 stopniach
- przyglądałem się mapsensorowi ale tu trudno mi powiedzieć czy jest ok -> tzn na postoju (przy wyłączonym) na pewno ok bo 980 mbar. Na biegu jałowym 340-390 mbar (ok?). podczas jazdy zmienia się w zależności od obrotów w granicach 300-700 mbar.
Oczywiście problem podczas próby występował.
Na podstawie powyższego wykluczam czujniki temperatury (może metoda weryfikacji nie była idealna ale wg mnie wystarczająca). Pracy mapsensora nie jestem w stanie ocenić - Wiem, "jedź do fachowca", problem w tym że auto było już w 3 miejscach i nic (być może w żadnym nie zajął się nim fachowiec...).
Masz może jeszcze jakieś wskazówki?
Rzadzik27
Nowicjusz

15 Wrz 2021, 12:47

Jakieś błędy są w sterowniku silnika ? Jakie jest ciśnienie paliwa na listwie wtryskowej ? Manometrem trzeba zmierzyć. Używasz jakiś program do podglądu parametrów bieżących ? Jaki ?
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...
    Audi powraca do Big Game
    Audi kontynuuje swą kilkunastoletnią obecność na najważniejszej nocy w rozgrywkach futbolu amerykańskiego, czyli na Big Game. Przedstawi podczas niej 60-sekundową reklamę pt. „Let It Go” z udziałem aktorki Maisie ...

15 Wrz 2021, 13:10

Błędów brak. Ciśnienia nie mierzyłem ze względu na braki w sprzęcie. Jak widać w pierwszym poście jedno z moich podejrzeń cały czas zmierza w tym kierunku wiec może faktycznie warto sprawdzić.
Odnośnie podglądania parametrów, jest VCDS w wersji "od chińskich kolegów". Jak sam wiesz, narzędzie dość rozbudowane, z dużą ilością parametrów, do interpretacji wszystkich brak mi kompetencji. Więc jeśli masz jakaś sugestię co można by podejrzeć oraz jak miałaby wyglądać próba, będę wdzięczny
Rzadzik27
Nowicjusz

17 Wrz 2021, 08:49

Skoro pewne jest, że to nie czujnik temp, to faktycznie może być problem z paliwem. Jak silnik jest zimny, to sterownik podaje większą dawkę mieszanki ( tzw ssanie ) i być może pompa nie wyrabia. Ale tu z kolei jakby tak było, to byłby też problem z przyspieszaniem, które byłoby odczuwalne na zimnym silniku najbardziej. Odczuwalne by to było również i na ciepłym silniku.
Ale warto sprawdzić - wystarczy tyko manometr. Jak nie masz, to podjedź do jakiegoś mechanika i ci sprawdzi na miejscu, od ręki, bo to trwa zaledwie parę minut.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

17 Wrz 2021, 17:38

Zobacz w blokach pomiarowych blok 14 , 15 ,16. Tam zobaczysz czy sterownik silnika rejestruje wypadanie zapłonów , na którym cylindrze. Jednym czy na wszystkich.Oczywiście podgląd tych parametrów zrób na zimnym silniku , na wolnych obrotach , w razie potrzeby w czasie jazdy .
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi

20 Wrz 2021, 08:57

Dzięki za rady! w wolnej chwili to posprawdzam. Planuje też zerknąć na przepustnice.
Rzadzik27
Nowicjusz