Silnik citroen c8

02 Wrz 2016, 04:43

Witam
Jestem właścicielem citroena c8 disel z 2004 roku.W moim samochodzie fabrycznie zamontowano silnik 2.0 disel 107KM obecnie silnik jest juz na wykonczeniu
Potrzebuję porady czy można zamontować bez jakiś większych przeróbek silnik disla o większej mocy od takiego samego modelu ale z 2012 roku nie jestem znawca a chce aby mój samochód miał lepszy wigoru lepsze przyspieszenie i większą moc.W nowych samochodach silniki 2.0 mają mic około 165 KM i więcej oraz skrzynie biegów 6 stopniowa czy będzie istniała możliwość zamontowania takiego silnika
Drugie pytanie to gdzie można najlepiej kupić silnik id nowszego modelu tak aby był sprawdzony i z małym przebiegiem ja nie zamierzam kupować nowszego modelu ponieważ karoseria i tapicerka są jak nowe bez żadnej plamki czy rysy jedyny problem to silnik 107 KM to zbyt mało na tak ciężki samochód
Bardzo proszę o informację
starmagedon
Nowicjusz

Prawo jazdy: 06 05 1988
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Citroen c8
Silnik: 2.0 HDI 107 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

02 Wrz 2016, 08:14

Wybij sobie z głowy jakiekolwiek przeróbki w tym aucie, zwłaszcza że komora silnika jest tam bardzo ciasna. Na wymianie silnika by się nie skończyło, do tego musiałbyś wymienić: mocowania i poduszki silnika, skrzynię biegów ze sprzęgłem, półosie, całą elektrykę, wydech - to plus robocizna to jest koszt drugiego samochodu.

Powiadasz, że silnik jest na wykończeniu ? A jakie są objawy tego wykończenia ? Szczerze pisząc, to silnik który masz to jeden z lepszych silników koncernu PSA, jeżeli chcesz się pozbyć auta to od ciebie chętnie odkupię - biorę auto z takim silnikiem bez względu na przebieg.
Anjin
Zaawansowany

Auto: Peugeot

02 Wrz 2016, 10:02

Ja nie jestem mechanikiem jedni mówią ze problem jest tylko z katalizatorem i fap. Samochód normalnie sprawuje się na codzień dobrze pali na trasie z 5 osobami i bagażem 6 litrów. Problem jest taki ze kopi jak stare parowozy ale tylko przez chwilę po dodaniu gazu natomiast jak jadę około 150 to wtedy cały czas kopi na czarno w pewnym momencie zapala się lampka na tablicy ze jest problem z katalizatorem i samochód nagle jedzie maxyymalnie 120 i wtedy nic nie kopciuszek ale nie wejdzie powyżej 3 tys obrotów po dwóch dniach wszystko ale znika i samochód zachowuje się normalnie jedni mówią ze to koniec silnika a drudzy ze to katalizator i wtryski tak pokazuje na komputerze ostatnio 2 miesiące temu wstawiłem do mechanika we francji ponieważ mieszkam tu na stałe ale auto jest na polskich rejestracji
Zapłaciłem 700 euro za naprawę piwymienial części na owe w silniku jakąś sondę i parę innych zeczy i samochód zaczął chodzić normalnie ale nadal kopcil wiec ja sobie pomyślałem ze to koniec silnika ja jego kupiłem z serwisu citroena w Belgii 2 lata temu i od początku tak kopcil nie ma problemów z przyspieszaniem na trasie pójdzie 180 bez problemu ale przy takiej szybkości strasznie kopcil jadąc normalnie spokojnie 120 i utrzymując stała prędkość to wtedy nie kopcil nic .Pomyślałem ze wstawię silnik od nowszego mudelu który ma więcej mocy bo te 107KM przy pełnym obciążeniu trochę jego trzyma no jak się rozbuja to idzie bardzo dobrze oleju nie biezesz ani grama wymieniam co 10 tys olej i filtry oraz rolki i paski .Pasek rozrządu wymieniłem poraz kolejny przy 228 tys teraz ma 290 tys normalnie na niego nie nazekam ale niektórzy mówią ze to koniec silnika jak kopcil a inni ze to bzdura on był serwisowany od początku przez 1 właściciela ja jestem drugim .Jeśli możesz pomóc to mam jeszcze inne pytanie mam drugi taki citroen ale benzyna gaz 143KM jest ogromny problem odpala normalnie ale nie ma siły nie można wyjechać z podwórka jak odpaleniu jego a gazie to jedzie bez problemu byłem w serwisie citroena wymienili sondę lambda o parę zeczy i powiedzieli aby nie jeździć na gazie było dobrze ale po kilku rażąco jak zacząłem jeździć na gazie zaczęło się tak robić z powrotem byłem też u gazownika pisprawdzal całą instalacje i powiedział ze jest z gazem wszystko w pozadku ja nie wiem co się dzieje mówią ze gryzie się kompoterowej z gazem ale też to wyeliminował ba benzynie nie da się jechać jak wciśnięty gaz to gaśnie albo jak nawet wejdzie na obroty to niema siły nie spisob jechać pod górkę nawet redukuje do 3 i 2 biegu co może być tego przyczyną a odnośnie disla czy można w jakiś sposób dodać jemu mocy aby był żwawszy czy zmienić turbine na inna bo i tak słyszałem czy zrobić jemu czip tuing czy ewentualnie da się jakiś mechanicznie jego wzmocnić np. Szersze tuleje większe tłoki inny wałek rozrządu ja niechce zabardzo się jego pozbywać ponieważ wygląda dobrze jedyna zadrapania pod przednim zderzenie widać na kółka centymetrów nie mogłem wyjechać z parkingu i musiałem przejechać po krawężniki po zatym tapicerka w stanie bardzo dobrym czysta jak możesz doradzić co zrobić jak jego unowocześnienie nie chce kupować innego bo ten ogulnego jest dobry owszem nie takie samochody się zdążają są bardzo małym przebiegiem i jeszcze w lepszym stanie ale trzeba mieć kasę aby takiego kupić ja mogę sprzedać tego benzyniaka ktoś apewno dojdzie co jest grane ale co dziwne jak są duże mrozy minus 10 czy mi Us pięć czym mniej tym samochód chodzi lepiej przy mrozie minus 20 jak stal kilka dni i odpaliłem to szedł jaj rakieta aż się dziwię tak jest każdej zimy ja mam jego 5 lat gaz jest sekwencja na wtrysku
starmagedon
Nowicjusz

04 Wrz 2016, 10:45

Wstawienie mocniejszego silnika nie jest takie proste - im silnik mocniejszy, tym mocniejsze muszą być pewne podzespoły - skrzynia biegów ( zapewne ma inne przełożenia ), sprzęgło ( jest jak dobrze kojarzę większe ), hamulce ( nie wiem, czy czasem w tych mocniejszych silnikach nie są większe koła ) itd itd. Nie jest to w każdym bądż razie takie proste.
Co do samego silnika diesla - jak kopci na czarno, to najprawdopodobniej jest problem z EGR - ( najczęstsza przyczyna ) - wyczyść go i zobaczysz. Inne możliwości to wtryskiwacze, zły kąt wtrysku, turbosprężarka. W twoim aucie nie ma katalizatora - te są tylko w silnikach benzynowych. Ty możesz mieć jedynie filtr cząstek stałych, który zapewne też będzie do czyszczenia bądz nawet wymiany, jeżeli silnik kopci na czarno. Filtr ten co jakiś czas się wypala automatycznie - jesteś o tym oczywiście informowany przy pomocy kontrolek bądż napisów na wyświetlaczu. Wypalania filtra nie nalezy przerywać. Poczytaj instrukcję swojego samochodu o co o tym pisze producent silnika. Nie wiem, czy nie masz czasami płynu do tego filtra, który należy uzupełniać - nie pamiętam, musisz spradzić w instrukcji.
Co do silnika bnzynowego - jeżeli nie ma mocy jechać na benzynie, a na gazie jedzie normalnie to, warto zacząć od wymiany filtra paliwa - zapchany będzie powodował takie objawy. Kolejna rzecz, to pompka paliwa - trzeba sprawdzić, jakie daje ciśnienie na wtryskiwacze - jak ciśnienie bęzie za małe, to też będą takie objawy. A jak po jakimś czasie pojawiły się problemy również na gazie, to dodatkowo warto zainteresować się świecami oraz przewodami zapłonowymi. chyba, że masz na każdej świecy osobną cewkę. No i oczywiście jest też kwestia jakości paliwa - w szczególności jak tankujesz na przdrożnych, nieflotowych stacjach. Nie wiem jak wynika jakość paliwa w kraju, w którym jesteś, jak tam z kontrolami tych stacji itd, ale to też może być przyczyną.
A na koniec dobra rada - serwis, do którego jeździsz, omijaj z daleka...
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

04 Wrz 2016, 16:30

Witam
Odnośnie citroena benzynowego to napisałem ze samochód był w Servis citroena dokładnie jego przejrzeli i wymienili sondę lambda i parę innych zeczy I teraz jest to samo
Sprawdzili cewki kable pompke paliwa i jest nadal to samo wiec sam juz niewiem o co chodzi w tym silniku .
starmagedon
Nowicjusz

04 Wrz 2016, 18:26

Niestety nie mogę się zgodzić z kolegą MotoAlbercikiem - silnik 2,0 HDi najprawdopodobniej nie ma FAPa, natomiast na 100% ma zwykły katalizator przelotowy, Co więcej, nawet starsze Peugeoty z silnikiem 1,9TD juz je miały. Masz natomiast rację a propos omijania warsztatu - coś czuje, że tam chcą zrobić gościa w kloca, a nie mu naprawić auto.
Anjin
Zaawansowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowy Duster 2018: w 100% zmieniony design nadwozia
    Wszystkie zewnętrzne elementy zostały przeprojektowane i zyskały bardziej wyraziste kształty, które podkreślają siłę charakteru auta. Wnętrze Nowego Dustera oferuje wyższy poziom komfortu bez kompromisów. Zdecydowanie ...
    Ile hybrydy jest w samochodzie elektrycznym?
    Samochody elektryczne są niemal tak stare jak sama motoryzacja. Mimo to uważa się je obecnie za nowość na motoryzacyjnym rynku. To dlatego, że na przełomie XIX i XX wieku przegrały one konkurencję z samochodami spalinowymi ...

04 Wrz 2016, 20:27

Anjin napisał(a):Niestety nie mogę się zgodzić z kolegą MotoAlbercikiem - silnik 2,0 HDi najprawdopodobniej nie ma FAPa, natomiast na 100% ma zwykły katalizator przelotowy,

Z tego co wiem, to każdy HDi C8 ma FAP i z tego co wiem, to trzeba tam wlewać dodatek. No ale nie jestem A i O więc, mogę się czasem mylić. Zresztą sama nazwa silnika wskazuje na FAP - np. silnik 2,0 HDI 110FAP, 2,0 HDi 120FAP itd. No i wiem, że w tym silniku z FAP-em są kłopoty z jego wypalaniem i jedynym wyjściem aby pozbyć się kłopotów jest jego usunięcie.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

04 Wrz 2016, 20:29

110 i 120 koni FAP owszem, ale nasz kolega ma 2,0 HDi z mocą 107 ...
Anjin
Zaawansowany

04 Wrz 2016, 20:32

Proponuję, aby właściciel zajrzał do instrukcji czy posiada ów filtr. Jak tak - to jest przyczyna. Jak nie, to trzeba dalej szukać. Część rzeczy już podpowiedziałem.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

04 Wrz 2016, 20:34

MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika