Silnik dusi się na gazie astra f 1,4

15 Sie 2015, 11:58

Czołem!
Mam stareńką astrę f 1,4 z 1996, od 5 lat hula na gazie brc (1. typ, absulutnie najprostsza), było wszystko super dotychczas. Ale po zmianie filterka niestety coś się zaczęło dziać. Auto po przejściu na gaz traci moc kompletnie, dławi się strasznie. Czasem uda się go "przedmuchać" na wysokich obrotach, wtedy jeszcze jakoś jedzie (choć dławi się znów, jak się mocniej depnie nagle).

Chwilę wcześniej wymieniany był rozrząd, pompa wody i termostat, ale nie wiem, czy ma to jakieś znaczenie.

Filtr wymieniałem sam, bo żaden gazownik nie chce się zabierać za pierwszy typ instalacji już...

Pomożecie?
szaliach
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 09 2007
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Opel Astra f
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1996

02 Wrz 2015, 11:21

Może problem jest z ilością powietrza jaka dostaje się do układu. Być może był wymieniany filtr powietrza i może np. wlot do filtra był częściowo zasłonięty lub skierowany w inną stronę. Czasem gazownicy robili taki sztuczki przy tych prostych instalacjach.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Rok produkcji: 1999

02 Wrz 2015, 17:01

Ano racja, wymieniłem też sobie filtr powietrza i wąż dolotowy był niepodłączony, więc tak zostawiłem, ale nie pomyślałem, że gdzieś coś jeszcze może być.
Czyli co, pokombinować z przysłonieniem?
szaliach
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 09 2007
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Opel Astra f
Silnik: 1.4
Rok produkcji: 1996
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    MCA 600 Sport Spider
    MCA 600 Sport Spider to samochód, który powstał na bazie pojazdu seryjnego – polskiego Fiata 126p. Auto, choć powstało w Wielkiej Brytanii, zostało prawdopodobnie zaprojektowane przez Włocha Aurelio Bezziego. ...