Peugeot 307 nie sprawna instalacja AGIS i cala dodatkowa moc problemów

31 Sie 2015, 15:22

Witam, specjalnie zarejestrowałam się na forum, żeby uzyskać potwierdzenie, zaprzeczenie lub po prostu opinię ludzi którzy znają się na rzeczy.
Od początku...
Założyłam instalację gazową w moim Peugeocie 307 (1.4 benzyna) w lutym 2014r.
Jest to instalacja firmy AGIS. Nie znam się, taką mi zaproponowano. Usłyszałam, że do mojego auta taka w zupełności wystarczy.

W czerwcu tego roku jakiś tydzień przed wyjazdem nad morze zawiozłam auto do przeglądu i wymiany filtrów, ponieważ auto na wolnych obrotach gasło.
Na drugi dzień samochód odebrałam, przegląd ok, filtry wymienione, usłyszałam też, że muszę koniecznie zmienić świece, ponieważ te są całe zielone - mechanik pokazał mi świece i faktycznie nie były w dobrym stanie.
Jadąc od niego zauważyłam, że na 1 auto gaśnie i szarpie przy zmianie biegów. Zadzwoniłam do niego i usłyszałam, że to przez świece, kiedy je wymienię będzie ok.
Zamówiłam świece pod numery Vin, tato mi wymienił. Ale niestety problem pozostał :/
W drodze nad morze autem zatrzęsło...zapalił się wykrzyknik, lampka od oleju i pomimo, że samochód nie zgasł - zamarły zegar, radio i cała elektronika.
Kiedy się zatrzymałam, zgasiłam silnik, zapaliłam go ponownie i po prostu wyłączyłam instalację, dojechałam nad morze na benzynie, podobnie wróciłam z nad morza, bo na tym paliwie auto chodziło bez zarzutu.

Oddałam auto do instalatora 9 lipca w czwartek - odebrałam 29 sierpnia ( dwa dni temu) - finalnie, auto znów jest u mechanika, bo się spierdzieliło znowu.
Znowu gasną zegary, fiksują wręcz i auto traci moc ( na gazie oczywiście).

Moi drodzy, czy w tej sytuacji powinnam płacić instalatorowi jakiekolwiek pieniądze? Skoro instalacja jest na gwarancji?

Mało tego auto na benzynie chodziło jak igła, pod koniec lipca zadzwonił do mnie, że na benzynie już też gaśnie i że spalił się sterownik silnika. Skasował mnie za niego 600,00 zł ( używka). Czy jeśli oddałam mu samochód bez problemów z silnikiem powinnam mu za to zapłacić?
Czy on powinien ponieść koszty sterownika?

Będę wdzięczna za uwagi i sugestie.
Donia
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 10 2001
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Peugeot 307
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002

31 Sie 2015, 15:28

Nie napisałam najważniejszego: Co to może być?

Wymieniony został na pewno reduktor, czujnik stukowy spalania i sterownik instalacji :(
Donia
Nowicjusz

01 Wrz 2015, 09:51

Jeżeli instalacja gazowa była na gwarancji i były z nią problemy, a pojechałaś z nimi do tego gazownika, który tą instalację zakłdał, to powinien on ją naprawić w ramach gwarancji, Nie powinnaś mu nic za to płacić.
Poza tym, jak auto jeździło idealnie na benzynie, a po oddaniu go do mechanika usłyszałaś, że spalił się sterownik silnika, to za ten sterownik powinien zapłacić ów gaziarz, bo to on, grzebiąc przy instalacji ten sterwnik spalił.
Zarządaj, aby zwrócił ci ten spalony steronik i oddaj go do ekspertyzy - sprawdzą co jest uszkodzone ( i czy wogóle jest uszkodzone ) i jak do tego doszło. Od gaziarza powinnaś też zarządać zwrotu pieniędzy za naprawy - instalacja gazowa jest przecież na gwarancji. Jak mechanik będzie się stawiał, możesz skorzystać z pomocy chociażby PZM-otu. Mają ekspertów i napewno ci pomogą. Jest też rzecznik konsumenta, do którego możesz się zwrócić z prośbą o pomoc.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

02 Wrz 2015, 20:39

Bardzo Ci dziękuje za informacje, oczywiście oddałam auto instalatorowi owego gazu.
Poprosiłam już o wcześniej popsute części, które zostały wymienione i fakturę szczegółową lub zwrot 800 zł bo tyle łącznie mnie skasował.
Jeśli nie zwróci mi gotówki zgłoszę się tam gdzie mi napisałeś.

Pozdrawiam
Donia
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Roadster - bezkompromisowy kabriolet
    Tak jak określenie kabriolet dotyczy szerokiego zbioru samochodów ze zdejmowanym dachem, pod pojęciem roadster kryją się już prawdziwie emocje. "Roadstery wyewoluowały z kabrioletów. W nadwoziu tego typu, o ...