REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
wxr napisał(a):dojeżdżam do skrzyżowania, redukuję do 2 biegu żeby coś przyhamować silnikiem, mam pierwszeństwo/nic nie jedzie, i jeśli już wchodzę w skrzyżowanie z bardzo małą prędkością np. 10-15km/h na tej dwójce - to słychać, że się samochód 'dusi', obroty spadają i nagle gaśnie.
Wież mi lub nie ale to normalne. Przy tak niskiej prędkości należy użyć sprzęgła inaczej zadusisz tego tedeika. Sterownik silnika chce utrzymać minimalne obroty silnika na poziomie 800 - 900 obr. na minutę a Ty my fundujesz mniejsze. Biorąc pod uwagę przełożenie skrzyni biegów na pierwszym biegu , tak niską prędkość ,toć będzie jakie 400 a tu TDI zgaśnie , się zadławi.wxr napisał(a):Problem jest taki, że na jedynce przy bardzo niskiej prędkości (z 7km/h) też potrafi zgasnąć jeśli nie dam sprzęgła tak do połowy chociaż. Czy to normalne?
nawet i na 5 z tym że są to odpowiednie prędkości, jeżeli jedziesz 1 bez gazu bez hamowania i auto Ci gaśnie to jest coś nie tak a jak go dławisz to jest poprostu tak jak pisze bonifacygalakty napisał(a): W takim silniku nawet na trójce powinien jechać bez gazu
wxr napisał(a):Trochę się pogubiłem. Z jednej strony dostaję informacje, że nawet na trójce przy 7km/h bez sprzęgła bez gazu powinien jechać. Na jedynce przy 7km/h bez gazu bez sprzęgła tym bardziej.