Silnik po nagrzaniu zaczyna terkotać - Mercedes W204 C 200 CGI

04 Kwi 2022, 21:28

Witam wszystkich mam duży problem z moim Mercedesem jest to model W204 C200 cgi. Silnik po nagrzaniu zaczyna terkotać został wymieniony cały rozrząd z oryginalnymi kołami i to nie pomogło mechanik rozkłada ręce nikt nie wie o co chodzi miał ktoś podobny problem z tym samochodem
londyn85
Nowicjusz

05 Kwi 2022, 10:53

londyn85 napisał(a):Silnik po nagrzaniu zaczyna terkotać
Na wolnych obrotach czy dopiero pod obciążeniem po dodaniu gazu?

Słuchaliście czy terkotanie dochodzi z dołu czy z góry silnika? Można użyć stetoskopu i posłuchać gdzie jest najgłośniej. Czasem pomaga to w znalezieniu problemu.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

05 Kwi 2022, 12:36

Terkotanie nie wiadomo w sumie skąd dochodzi bardziej słychać tak jakby góra . koła i cały rozrząd zostały założone nowe wszystkie części kupione w aso koszt niemały no i terkotanie dalej zostało tylko po nagrzaniu samochodu do 90 stopni s
londyn85
Nowicjusz

05 Kwi 2022, 13:49

Silnik terkocze ale równo pracuje?

W tym silniku chyba są popychacze hydrauliczne więc warto by było sprawdzić ciśnienie oleju i do tego jaki masz tam zalany olej czy zgodny ze specyfikacją do tego silnika.
Rokiko
Forumowicz VIP

05 Kwi 2022, 16:45

Olej zalany taki jak powinien być ,popychacze bym wykluczył bo to jest inne stukanie to jest stukanie przy spadniu z obrotów pomiędzy 1500 a 1200, powyżej tych obrotów samochód chodzi idealnie na wolnych też nic nie słychać
londyn85
Nowicjusz

05 Kwi 2022, 16:50

Filmik z pracy silnika

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

londyn85
Nowicjusz

05 Kwi 2022, 21:13

Masz w tym silniku zmienne fazy rozrządu którymi steruje zawór jak dobrze pamiętam. Czy został on wymieniony wraz ze zmianą kompletnego rozrządu? Jeżeli nie to być może on powoduje ten problem który słychać na filmiku.
Rokiko
Forumowicz VIP

28 Wrz 2022, 15:43

Witam mam ten sam problem , co było przyczyna tego odgłosu ?
Marcin661
Obserwowany

28 Wrz 2022, 23:57

Mnie to wygląda na zmienne fazy,koszt niemały,ogólnie te silniki to porażka,Mercedes powinien się wstydzić,że takie ,,kichy,,wypuszcza,chodzą do czasu,gdy sie zaczną kłopoty kasa leci ciurkiem,brat ma takiego,polifta ,mały przebieg,monitorujemy cały czas,przede wszystkim filtr oleju,póki nie ma opiłków to w miarę można spać spokojnie,,rada dla czytających i zastanawiających się nad zakupem Mercedesa,w ogóle Mercedesa używki ,bądżcie ostrożni i raczej odpuszczajcie sobie te auta,jedynie wybierać modele z pancernymi silnikami jeśli już,czyli do końca W211 tki przedlifta,te roczniki,potem już zaczęła się ,,jazda,,w dół.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

18 Lis 2022, 21:25

Co się finalnie okazało ? Mam ten sam objaw…
LukaszWu
Obserwowany