Silnik podczas jazdy stracił moc - Peugeot 2008

24 Maj 2023, 18:28

Witam serdecznie. Jestem tu nowa. Wcześniej się nie udzielałam, ponieważ mam małą wiedzę na temat samochodów :lol: wiem,że bez sprawdzenia przez mechanika nie poznam diagnozy,ale może ktoś z Państwa miał podobną sytuację i coś zasugeruje .
Dzisiaj jadąc samochodem ( peugeot 2008, 1,2 benzyna, 2016 r ) przy drugim biegu ( redukcja) stracił moc , ledwo dojechałam do najbliższego parkingu. Moc prawie zerowa. Po wyłączeniu silnika,włączyła się chłodnica i pracowała ponad 10 min. Czekałam w tym momencie na męża. Po kilkudziesięciu minutach włączyliśmy znów silnik i w tym momencie znów włączyła się chłodnica ,wyskoczył komunikat: usterka silnika,auto jakby się trzęsło. Auto wróciło na lawecie. Silnik odpala ,ale jak pisałam wcześniej, samochód się trzęsie , praca silnika jakby nieregularna, włącza się chłodnica.Dodam ,że ponad 2 lata temu auto przeszło generalny remont silnika m.i.n. rozrząd i inne sprawy ,na których się nie znam ,nie pamiętam. Wyszło nas to ok 8000 zł. Czy może ktoś orientuje się ( póki nie sprawdzi tego fachowiec osobiście) ,w czym tkwi problem ? Pytam, ponieważ boję się ,że czeka nas kolejny taki wydatek ,jak poprzednio. Muszę się nastawić psychicznie. Z góry dziękuję. Pozdrawiam Maja
Majka8888
Nowicjusz

25 Maj 2023, 07:59

Podstawą będzie sprawdzenie błędów ale jak silnik pracował nieregularnie problemem może być wypadający zapłon na jednym z cylindrów lub jego zupełny brak. Nie mając konkretnych błędów i możliwości sprawdzenia tego na żywo ciężko tu spekulować co tam się dokładnie stało bo przyczyna może być błaha i tania w naprawie ale może też być to coś poważnego. Zapytaj mechanika o błędy jakie odczyta ze sterownika i podaj nam to będzie można wtedy coś więcej napisać w tym temacie.

Sterownik który zarejestrował usterkę uruchomił wentylator chłodnicy, a wcześniej pewnie ograniczył też moc silnika aby nie doszło do jakiś kolejnych uszkodzeń. W takich sytuacjach najlepiej jak najszybciej gdzieś zjechać i starać się nie kontynuować jazdy tak jak to w sumie zrobiłaś.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

25 Maj 2023, 08:45

Dziękuję za odpowiedź.
Znalazłam mechanika ,który zgodził się dzisiaj podjechać. Podpiął komputer i wyskoczyły mu błędy typu cylinder ,świeca i coś innego ,czego nie zapamiętałam. Zabrał auto ale czy nim dojedzie do warsztatu,tego nie wiem. Daleko nie ma. Na takie usterki już się nastawiłam,wiadomo, chce się auto,trzeba być przygotowanym,ale boję się,że może wyjść coś grubszego.
Majka8888
Nowicjusz

25 Maj 2023, 09:01

Majka8888 napisał(a):wyskoczyły mu błędy typu cylinder ,świeca i coś innego ,czego nie zapamiętałam
No to może być uszkodzona świeca, cewka i oby to był problem z tym powiązany :ok: o grubszych problemach nie będę się rozpisywał bo na razie na ma sensu, zobaczysz co Ci powie jak wstawi auto na warsztat i przeprowadzi wstępną diagnozę.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

26 Maj 2023, 10:36

Jak wyżej, niech wymieni świece i cewkę/cewki i się zobaczy czy ustąpi. To w najlepszym razie, w najgorszym brak kompresji i wypalenie tłoka czy zaworów :D
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

26 Maj 2023, 11:49

Dzięki. Okazało się jak pisaliście, świece i cewka :D czyli nie ma tragedii.
Majka8888
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Bezpieczna Wielkanoc na drogach
    Święta wielkanocne to czas, gdy wiele osób podróżuje do swoich rodzin. Z powodu większego natężenia ruchu i niebezpiecznych zachowań innych kierowców nie wszyscy docierają do domu. W minionym roku w tym ...