Silnik SDI - zawory

19 Lis 2010, 21:21

Witam!

Chciałem kupić VW Polo z silnikiem SDI 1.7, jednak znajomy mi odradza twierdząc, że w silnikach SDI, przy każdym tłoku są jakieś zawory, które często się psują a wymiana jednego kosztuje ~1000zł. Wg. niego lepiej kupić TDI zamiast SDI. Czy to prawda?
Xamil
Nowicjusz

Miejscowość: Polska

20 Lis 2010, 09:09

Nigdy o niczym takim nie słyszałem,myślę że to jakiś mit! :grin: Silniki SDI to ikony długowieczności,jeśli ktoś podważa jakość tych silników to :grin: Naturalnie TDI jest lepszym wyborem ,ale tylko dlatego,że auto dużo mocniejsze pali tyle samo jak silnik wolnossący a czasami mniej,trwałość jednostek wolnossących jest większa z oczywistych względów.Silniki SDI stajni VW-gena podobnie jak TDI(1.9)uchodzą za bardzo udane i trwałe.Gdyby było tak jak mówi sąsiad ,słyszałbym o tym na 100%,a nigdy o tym nie słyszałem :!:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

20 Lis 2010, 19:16

jak może się zepsuć zawór? Wypalić prędzej, albo skrzywić gdy spotka się z tłokiem. Twój znajomy usłyszał coś i do końca nie wie co. W TDI też masz zawory :D
Jak chcesz mocniejszy silnik kupuj TDI
ble
Nowicjusz

Miejscowość: sc

20 Lis 2010, 20:23

Dziękuję za odpowiedzi. Konkretnie mówił, że to jakieś elektrozawory. Ale wg.niego w silnikach TDI tego nie ma.
Xamil
Nowicjusz

Miejscowość: Polska

20 Lis 2010, 20:33

Sąsiad pewnie jeździ czeskim traktorkiem TZ-K4-14 tam jest silnik diesla, który nie ma zaworów.
andrzej_124
Stały forumowicz

23 Lis 2010, 15:16

Myślę,ze facetowi pomylił się silnik FSI z SDI,faktem jest,że w tych pierwszych istnieje problem z odkładaniem się nagaru na grzybkach zaworowych.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Co zrobić gdy zderzenie jest nieuniknione?
    Wśród wielu kierowców można spotkać się z opinią, że w przypadku sytuacji awaryjnej – uderzenia w potencjalną przeszkodę (drzewo czy inny samochód), należy uderzyć bokiem auta. Nic bardziej mylnego! ...