Silnik - Sposób dzialania

05 Mar 2011, 12:23

Witam. Otóż nigdy nie interesowałem się motoryzacja ale pewien bodziec zmusił mnie do rozmyślań nad silnikami. Wiem ze silnik spalinowy działa na zasadzie spalania benzyny a elektryczny na zastosowaniu energii elektrycznej, niestety nie ma pojęcia jak to porusza ta kupę żelaza zwana samochodem(bo np. silnik samolotowy wytwarza ciąg dzięki któremu samolot lata). W samochodzie takie zjawisko nie występuje. Czytałem trochę Wikipedii ale tam jakoś dziwnie to napisane jest i kompletnie nic nie rozumiem. Wiec jak by ktoś ładnie, dokładnie i prosto opisał takiemu laikowi jak ja. Jak to działa? Byłbym wdzięczny. Szczególnie interesował by mnie silnik elektryczny. Z góry dziękuje.

ps. te informacje są mi potrzebne do przeanalizowania mojego zwariowanego pomysłu na "Perpetuum Mobile"
Przemek18
Nowicjusz

Miejscowość: Morecambe

05 Mar 2011, 15:55

Przemek18 napisał(a): silnik samolotowy wytwarza ciąg

Przemek18, wyluzuj trochę ... masz 20 lat, więc może czas skończyć jakąś szkołę, najlepiej techniczną ...
... co to jest ,,silnik samolotowy'' :?: :?: napędy są odrzutowe, śmigłowe itp ...
... silnik elektryczny przetwarza energię elektryczną na kinetyczną - obrotową ... silnik spalinowy zamienia ruch posuwisto-zwrotny na obrotowy ... jest to związane z tym, że taki ruch potrafimy ,,okiełznać'' ...
... perpetuum mobile to utopia i nie takie łby próbowały - zużyj tą energię na pożyteczniejsze rzeczy .... pozdro ...
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

05 Mar 2011, 16:19

Jakby ci to tu prosto wytłumaczyć....
Zasadę działania silnika spalinowego możesz znaleść na wiki np.tutaj . To, co się kręci na samym dole, to wał korbowy. Jest on połączony ze skrzynią biegów. Jak ona działa możesz z kolei poczytać np [url=http://pl.wikipedia.org/wiki/Skrzynia_biegów]tutaj[/url] . Ze skrzyni wychodzi albo wał napędowy albo półosie, które napędzają koła. Po drodze między skrzynią a wałem napędkowym jest jeszcze mechanizm różnicowy oczywiście.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

05 Mar 2011, 19:07

No niby perpetuum mobile to utopia ale do utopi można się zbliżyć chociaż na krok, w tym przypadku oszczędzenie pieniędzy przez cały rok. Nie wiem co ile się napełnia bak ale załóżmy: cały bak na tydzień i to kosztuje 50-100 zł (zakładając ze bak ma od 10 do 20 l a paliwo kosztuje 5 zł za lit). A tak dzięki zamontowaniu paneli słonecznych na dachu i podłączenia ich do silnika elektrycznego, uzyskało by się silnik napędzany energia słoneczną. Wracając do perpetuum mobile to Flinstonowie wymyślili juz jedno ;). Co do mojej nauki to właśnie jestem na informatyce.
Przemek18
Nowicjusz

Miejscowość: Morecambe

05 Mar 2011, 19:58

Przemek18 napisał(a):nie ma pojęcia jak to porusza ta kupę żelaza zwana samochodem

Wystarczy poszukać na forum :roll:
https://www.forumsamochodowe.pl/silnik-s ... t38938.htm
nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem... ;)
BRODATY
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Muhlhausen ;)
Auto: Nissan Terrano II
Silnik: 2.4 KA24E 124KM
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 1995

06 Mar 2011, 12:18

Przemek18 napisał(a): właśnie jestem na informatyce.

... to może rozejrzyj sie za jakimś fakultetem bliższym problemom samochodowym ... jako drugi oczywiście ... np. fizyka stosowana ...
Przemek18 napisał(a):dzięki zamontowaniu paneli słonecznych na dachu i podłączenia ich do silnika elektrycznego, uzyskało by się silnik napędzany energia słoneczną

... Ameryki nie odkryłeś ... to już znamy ... a jak przejedziesz przez tunel ???? :lol: :lol:
Przemek18 napisał(a): paneli słonecznych

... chyba ogniw fotoelektrycznych - panele to mi sie kojarzą z ogrzewaniem wody ...
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2011
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    W trudnych warunkach liczą się ułamki sekund
    Zima trzyma, a drogowcy nie zawsze nadążają z odśnieżaniem. Samochody z napędem na dwie osie są wtedy bardzo przydatne, choć napęd na cztery koła wynaleziono z myślą o pojazdach wojskowych, by umożliwić im poruszanie się ...