No ja powiem szczerze, że nigdy nie miałem antyradaru, ale miałem kilka razy ostatnimi czasy przekonać sie jak działa. Nie wiem niestety jaki to typ czy model, bo nie zapytałem niestety
![Sad :sad:]()
Ale pewne jest to, że nie był to jakiś z niższej pólki, tylko taki powiedzmy ze średniej. No i niestety - jak jechaliśmy, to trafiliśmy na policję z radarem Iskra. Wiedzieliśmy o nich z CB radia. Jecha;liśmy więc 50km/h, bo to miasto było. Stali za zakrętem, a przed zakrętem wyprzedził nas z dosć dużą prędkoscią jakiś młody cwaniaczek. Widziałem jak celują w niego radarem i go zatrzymują. Nasz antyradar niestety nawet ni pisknął
![Sad :sad:]()
. Zapewne właśnie chodziło o wiązkę laserową, która jest bardzo wąska i kierowana na konkretny samochód, bo nawet jak jechaliśmy, to też antyradar nie dał znać, że gdzies jest policja z radarem. Jak jechaliśmy spowrotem, to nas namierzali i anty się odezwał. Ale dopiero w tym momencie jak na nas skierował suszarkę. No ale co z tego że zapiszczał, jak już wtedy jest za późno...
Następnie ( na tej samej drodze ) przetestowaliśmy fotoradar. Podobno załadowany - info przez CB od kierowców cięzarówek, ponieważ oni podobno są w stanie dostrzeć, czy foto jest załadowany czy nie, bo mają kabinę prawie na tej wysokości - nie wiem czy to do końca prawda, jak ktoś wie, niech potwierdzi albo zaprzeczy - najlepiej kierowca TIR-a. Przejechaliśmy koło niego z prędkoscią obowiązującą i ani wczesniej ani przed nim nic nie zapiszczało. Może dlatego, że taki fotoradar jest wykrywany przez antyradar dopiero jak się jedzie za szybko i fotoradar już nas namierza. Ale wtedy jest oczywiście za późno.
Nie wiem jak z resztą radarów, bo miałem okazję tylko sprawdzić Iskrę oraz foto na słupie na pasie zieleni. Co do wideorejestratora, to sprawa oczywiście jasna, że anty się nie odezwie nigdy.
Zatem piszcie jakie wy macie doświadczenia z antyradarami. Oczywiście takie info, że jeżdże tyle lat i nie mam żadnego mandatu, nic nam nie mówią. Trza napisać, jaki się ma antyradar i jakie suszarki w jakim momencie wykrywa. Myślę, że to będzie ciekawy i pomocny temat, aczkolwiek nie wiem, czy do końca dobry, bo przecież walczymy z piratami i chcemy, aby na drogach było bezpiecznie i jak najmniej wariatów i wyrywańców.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...