Poszukiwania antyradaru na polskie drogi

04 Mar 2011, 21:32

Witajcie przeglądam od jakiegoś czasu forum i aukcje internetowe w poszukiwaniu antyradaru, nie chciałbym wydać za dużo kasy. W wielu postach był poruszany ten temat, ale nie udało mi się znaleźć konkretnych odpowiedzi. Czy moglibyście mi wyjaśnić, ponieważ jestem laikiem w tej kwestii:

jaka jest praktyczna równica między antyradarami rozdzielnymi, a nierozdzielnymi?
czy policja może je wykryć?
czy faktycznie wykrywają urządzenia pomiarowe stosowane w Polsce jak to wielu sprzedawców pisze?

znalazłem kilka ofert

[link do oferty na Allegro wygasł]

[link do oferty na Allegro wygasł] - najtńszy

Jeżeli ktoś zna się na takim sprzęcie, proszę o opinie który wybrać czy macie takie urządzenia etc.

będę wdzięczny za pomoc
arek45
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław

05 Mar 2011, 17:04

Trochę się interesowałem tym tematem,gdzieś mam materiały na ten temat.Moje konkluzje po przeczytaniu ,te wszystkie antyradary o kant d... rozbić!Szkoda kasy :!:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

05 Mar 2011, 22:03

Ja co prawda słyszałem niepochlebne opinie o tzw spowalniaczach.
Myślałem aby kupić CB, ale kilka razy jeździłem ze znajomym co ma CB i szlag mnie trafia jak ciągle to trzeszczy:)
Czy jest ktoś kto używa antyradary? jak się one spisują?
arek45
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław

05 Mar 2011, 22:21

Na antyradar szkoda kasy,mój brat jest akwizytorem ,bardzo dużo jeździ,ma w busie CB,nic nie trzeszczy,na bieżąco jest informowany o wszystkim i informuje sam,CB to dobra rzecz :!: Poszukam gdzieś tego materiału o antyradarach,byłem zdumiony jak one są nieskuteczne,czasami działają,tylko.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

05 Mar 2011, 22:34

Ja to powiem tak - kiedyś, jak były czasy Rapidów, to antyradary się opłacało wozić. Ale teraz, w erze radarów Iskra, fotoradarów i wideorejestratorów antyradar jest bezużyteczny. Iskra - wiązka pomiarowa jest na tyle wąska, że z odległości 300m może bez problemu namierzyc konkretny samochód, a ten jadący przed nim, nawet nie będzie wiedział, że ten za nim jest namierzany. Antyradar będzie milczał jak zaklęty. A jak z kolei będą namierzali ciebie, to jak antyradar się odezwie, to i tak będzie już za późno. To samo jest z fotoradarami - wiązka pomiarowa jest za krótka i za wąska, by ją wykryć wcześniej niż w momencie pomiaru. No a wideorejestratory z kolei wogóle nie mają radaru, więc antyradar nic nie pomoże.
I nie wierz za bardzo temu, co pisze sprzedawca w danych technicznych - poprostu każda reklama jest dobra, jak się znajdzie klienta żeby kupił. Ale jak poprosisz sprzedawcę, by się podpisał pod tymi danymi technicznymi, to co ci powie?
Co do CB - jak koledze coś trzeszczało albo szumiało, to miał albo dziadowskie radio, albo źle zestrojone z anteną albo poprostu za bardzo "odkręcone". Normalnie to radio nie szumi ani nie trzeszczy. Czasami może zapiszczeć jak dwóch gadających się na siebie "nałoży".
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

06 Mar 2011, 01:17

Witam, was jako nowy użytkownik forum
miło mi że na początku mogę zabrać głos w interesującym mnie temacie.

Motoalbercik niestety nie mogę się z Tobą zgodzić, od 3lat używam antyradaru conqueror F-18 i do tej pory nie dostałem żadnego mandatu, a mimo że dość sporo jeżdżę.
Wg mnie z antyradarami jest tak, że trzeba wiedzieć jak je używać, tzn. one Ci wykryją radar Iskrę i fotoradar - lecz tak jak napisał motoalbercik - będzie to późno - za późno abyś zdąrzył wyhamować. Dlatego ja staram się zawsze jechać za kimś, a antyradar traktuję jako wskazówkę, nie jeżdżę na pałę na pierwszego.
Jeżdżę w miarę uważnie, a antyradar kupiłem tylko po to abym nie musiał przed każdym fotoradarem hamować do 50/70, oraz abym przez wioski(na trasie) mógł przejeżdżać ok 70km/h i nie obawiać się policji.

Co do CB - nie zamontowałem CB gdyż uważam że antena CB oszpeca auto, poza tym w miejscu montażu anteny ( na stałe) często zaczynają się ogniska korozyjne, a stosowanie anten z przystawką magnetyczną jest po prostu uciążliwe - choć to wg gustu oczywiście

Podsumowując, jeżeli chcesz w 100% jeździć na pewniaka i łamać istotnie przepisy - kup sobie CB, a do w miarę rozważnej (ok 20km/h ponad limit) jazdy polecam antyradar warto się zastanowić nad antyradarem, ja mam antyradar firmy conqueror i uważam że jest świetny, decyzja należy do Ciebie.
mechanikon
Nowicjusz

Miejscowość: Gdańsk

06 Mar 2011, 08:50

Już nie muszę szukać materiałów,dokładnie właśnie było napisane tak, jak twierdzi MotoAlbercik ,już nie pamiętam, czy w ogóle jakieś urządzenie było polecane ,chyba jednak nie było takiego,które działałoby zawsze.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

06 Mar 2011, 12:06

Generalnie jest wiele opinii za i przeciw antyradarom. Ja mam antyradar i jestem ze swojego bardzo zadowolony.

Kiedyś widziałem jak ktoś chwalił się filmikami z funkcjonowania antyradarów na youtubie, poszukaj.
mechanikon
Nowicjusz

06 Mar 2011, 12:27

No ja powiem szczerze, że nigdy nie miałem antyradaru, ale miałem kilka razy ostatnimi czasy przekonać sie jak działa. Nie wiem niestety jaki to typ czy model, bo nie zapytałem niestety :sad: Ale pewne jest to, że nie był to jakiś z niższej pólki, tylko taki powiedzmy ze średniej. No i niestety - jak jechaliśmy, to trafiliśmy na policję z radarem Iskra. Wiedzieliśmy o nich z CB radia. Jecha;liśmy więc 50km/h, bo to miasto było. Stali za zakrętem, a przed zakrętem wyprzedził nas z dosć dużą prędkoscią jakiś młody cwaniaczek. Widziałem jak celują w niego radarem i go zatrzymują. Nasz antyradar niestety nawet ni pisknął :sad: . Zapewne właśnie chodziło o wiązkę laserową, która jest bardzo wąska i kierowana na konkretny samochód, bo nawet jak jechaliśmy, to też antyradar nie dał znać, że gdzies jest policja z radarem. Jak jechaliśmy spowrotem, to nas namierzali i anty się odezwał. Ale dopiero w tym momencie jak na nas skierował suszarkę. No ale co z tego że zapiszczał, jak już wtedy jest za późno...
Następnie ( na tej samej drodze ) przetestowaliśmy fotoradar. Podobno załadowany - info przez CB od kierowców cięzarówek, ponieważ oni podobno są w stanie dostrzeć, czy foto jest załadowany czy nie, bo mają kabinę prawie na tej wysokości - nie wiem czy to do końca prawda, jak ktoś wie, niech potwierdzi albo zaprzeczy - najlepiej kierowca TIR-a. Przejechaliśmy koło niego z prędkoscią obowiązującą i ani wczesniej ani przed nim nic nie zapiszczało. Może dlatego, że taki fotoradar jest wykrywany przez antyradar dopiero jak się jedzie za szybko i fotoradar już nas namierza. Ale wtedy jest oczywiście za późno.
Nie wiem jak z resztą radarów, bo miałem okazję tylko sprawdzić Iskrę oraz foto na słupie na pasie zieleni. Co do wideorejestratora, to sprawa oczywiście jasna, że anty się nie odezwie nigdy.
Zatem piszcie jakie wy macie doświadczenia z antyradarami. Oczywiście takie info, że jeżdże tyle lat i nie mam żadnego mandatu, nic nam nie mówią. Trza napisać, jaki się ma antyradar i jakie suszarki w jakim momencie wykrywa. Myślę, że to będzie ciekawy i pomocny temat, aczkolwiek nie wiem, czy do końca dobry, bo przecież walczymy z piratami i chcemy, aby na drogach było bezpiecznie i jak najmniej wariatów i wyrywańców.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000

06 Mar 2011, 15:22

Jeszcze są tzw.Jammery ogłupiające radar(od 2000 zł wzwyż),działa tylko na radary pracujące w danym paśmie,wielkie i ciężkie(kilka kilogramów) :mrgreen: polecane przez sprzedawców w zestawie z antyradarami,spreje na tablice rejestracyjne ,za reklamę których, niejaki tfardziel Gulczas powinien dostać po gębie :mrgreen: ,oraz antyradary,które działają wtedy gdy Policja namierzy auto przed nami,bo jeśli trafi suszarką w nas,zwłaszcza zza zakrętu :grin: to będzie już po tzw.ptakach.Oraz CB radia,najbardziej polecane,tylko by być zadowolonym trzeba kupić urządzenie renomowanego producenta oraz zastosować odpowiednią antenę.Najdroższe antyradary(powyżej 1500 zł)lepiej selekcjonują sygnały ale do ideału im daleko.Antyradar to tylko kłopotliwy gadżet :!: Fotoradar stacjonarny daje tak slaby sygnał,że antyradar piszczy wtedy gdy fotka już leży u nas na biurku w domu z blankietem wezwania do zapłaty :mrgreen: :!:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

06 Mar 2011, 16:02

MotoAlbercik napisał(a):Następnie ( na tej samej drodze ) przetestowaliśmy fotoradar. Podobno załadowany - info przez CB od kierowców cięzarówek, ponieważ oni podobno są w stanie dostrzeć, czy foto jest załadowany czy nie, bo mają kabinę prawie na tej wysokości - nie wiem czy to do końca prawda, jak ktoś wie, niech potwierdzi albo zaprzeczy - najlepiej kierowca TIR-a.

Kierowcą tira nie jestem ale kiedyś sam chciałem to sprawdzić i jak usłyszałem info o załadowanym radarze to oczywiście zwolniłem i faktycznie widać takie błyszczące oczko troszkę w głębi tego większego a jak jest pusty to jest założona jakaś zaślepka i nie widać nic w środku.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2001

06 Mar 2011, 17:37

Myślę, że to będzie ciekawy i pomocny temat, aczkolwiek nie wiem, czy do końca dobry, bo przecież walczymy z piratami i chcemy, aby na drogach było bezpiecznie i jak najmniej wariatów i wyrywańców.

Jak wspomniałem wcześniej antyradaru głównie po to aby nie zwalniać przed każdą puszką na fotoradar, aby przypadkiem nie dostać frajerskiego mandatu od straży miejskiej co wystawia fotoradar na wylocie miejscowości, czy też mandatu za jechanie 70km/h przy ograniczeniu do 50km/h na dwupasmowej drodze - często takie ograniczenia spotykam:)

od 3lat używam antyradaru i do tej pory nie dostałem żadnego mandatu

masz rację że takie pisanie jest nie precyzyjne, już poprawiam

ok 4lat temu kupiłem antyradar firmy cobra/whistler coś takiego za ok 900zł, niestety mocno się zawiodłem, wykrywało co prawda wszystko ale z takiej odległości że wyhamowanie było niemożliwe - jako że było ich wtedy dużo na allegro, były jakieś testy w autoświecie i były amerykańskie - szybko go sprzedałem:)

po ok roku rozpocząłem poszukiwania informacji o tych urządzeniach, bo z fizycznego punktu widzenia musi być możliwość wykrycia wysłanej przez radar fali.

pojawiły się wtedy antyradary dedykowane na Europę noxo, kupiłem noxo 100 działał rewelacyjnie, z ok 100-500m miałem sygnał o patrolu lub fotoradarze. Rewelacja niestety ukradli mi go bo nie chciało mi się go schować do schowka, ku***.
później kupiłem conqueror f-18 dział identycznie jak ten noxo, czytałem nawet artykuł że są to praktycznie te same urządzenia, tylko inna obudowa.
Nie wiem jakie urządzenia wykrywa, nie będę przepisywał od sprzedawców z allegro, wiem tylko że w wykrywa wszystkie urządzenia pomiarowe w woj. pomorskim, mazowieckim, wielkopolskim i dolnośląskim - jako że dużo jeżdzę po drogach tych województw.

spreje na tablice rejestracyjne
wg mnie trzeba być wielkim naiwniakiem aby wierzyć w brednie o spreyu do tablic - to jest fizycznie niemożliwe:D
mechanikon
Nowicjusz

06 Mar 2011, 18:40

mechanikon napisał(a):
spreje na tablice rejestracyjne
wg mnie trzeba być wielkim naiwniakiem aby wierzyć w brednie o spreyu do tablic - to jest fizycznie niemożliwe:D

Chyba, że czarny lakier w sprayu :mrgreen: co i tak nie uchroni nas od mandatu bo zostaje nalepka na przedniej szybie :lol:
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2001