Silnik

18 Gru 2024, 18:12

Witam wszystkich. Brak mi pomysłów w kwestii mojego golfa 4 ( 2.0 benzyna) . Mianowicie, falujące obroty na zimnym silniku. Wymiana - cewki, kabli zapłonowych, przeplywka powietrza,świece,przepustnica, sonda lambda od strony kolektora, czujnik temperatury wody. Jestem załamany. Złapie temperaturę tematu nie ma. Pracuje równo. Do tego włączając kimę czasem faluja nawet na rozgrzany. Bardzo proszę o pomoc. Z góry dziękuję wszystkim.
Lukasz41
Nowicjusz

18 Gru 2024, 19:20

Kod silnika ? Czy te dotychczasowe wymiany części były jakoś potwierdzone poprzez diagnostykę ? Błędy w sterowniku silnika są jakieś ? Parametry bieżące mieszczą się w normie ? Nie zrozum mnie żle że piszę to co piszę , o co pytam . W zasadzie już od dawna do diagnostyki / naprawy potrzebny komputer z odpowiednim oprogramowaniem . Inaczej to szukanie igły w stogu siana i niepotrzebna wymiana części .....
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

18 Gru 2024, 20:51

Zaraz podam kod silnika. Za każdym razem komputer podpinam u kolegi z Q serwis Zmieniacze. Powtarza się seria tych samych błędów- wypadanie zaplonu cylinder 1,3 lub 2 etc
Lukasz41
Nowicjusz

18 Gru 2024, 21:04

Lukasz41 napisał(a): Za każdym razem komputer podpinam u kolegi z Q serwis Zmieniacze.
Czyli mam to rozumieć że sam tego nie naprawiasz a jeno kolega mechanik diagnozuje i wymienia Ci części ?
bonifacy
Stały forumowicz

18 Gru 2024, 21:10

Wymiemiam sam co potrafię. Ale u kolegi podpinam kompa. Dodam jeszcze, że gdy odpalę klimę to praca bywa nierównomierna również na rozgrzanym silniku.
Lukasz41
Nowicjusz

18 Gru 2024, 21:23

Lukasz41 napisał(a):Wymiemiam sam co potrafię. Ale u kolegi podpinam kompa
Też tak kiedyś robiłem ale to na nic się zdało . Bo tak, u kolegi odczytałem błąd i zrobiłem czy tam wymieniłem coś tam , tam według błędu ale trzeba było go skasować i ponownie sprawdzić czy znowu się nie pojawi . Błędne koło . Myślę że dla Ciebie najlepszym rozwiązaniem będzie oddanie auta do kogoś co je naprawi . Na razie wydałeś na cząstki trochę kasy i nic z tego nie wynika.
bonifacy
Stały forumowicz

18 Gru 2024, 21:25

Kod silnika to AQY
Lukasz41
Nowicjusz

18 Gru 2024, 21:34

Lukasz41 napisał(a):Kod silnika to AQY
Jednak nic nam to nie da . Jak wcześniej pisałem oddaj to do kogoś kto to naprawi . Jeżdzisz na komputer do kolegi . Nie jesteś w stanie odpowiedzieć na bardziej szczegółowe pytania odnośnie parametrów bieżących . itd....itd...
bonifacy
Stały forumowicz

18 Gru 2024, 21:36

Oki oki rozumiem. Po prostu szukam pomocy wszędzie.
Lukasz41
Nowicjusz

18 Gru 2024, 21:45

Lukasz41 napisał(a):Po prostu szukam pomocy wszędzie.
Po prostu trzeba szerzej otworzyć portfel , zapłacić / wymagać . Lub samemu zostać specjalistą :mrgreen:
bonifacy
Stały forumowicz