Śilnik w OCTAVI1.9 tdi 105km

20 Sie 2014, 16:58

Witam wszystkich. Mam Skodę octavie z 2008r 1.9 tdi. 105 km motor BXE Niedawno padł mi silnik
mianowicie urwała się śruba mocująca korbowód z wałem korbowym i po silniku. Poczytałem ,
popytałem o tym silniku i piszą że te silniki są podatne na tego typu usterki. Więc zastanawiam się
czy można włożyć inny 1.9 tdi. od Passata, Golfa, nie model BXE tylko AFN albo inny model mniej awaryjny. I czy były by jakieś przeróbki, czy komputer pasuje. Za pomoc z góry dziękuje.
wariat111
Obserwowany

Auto: skoda
Silnik: 1.9 tdi
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

22 Sie 2014, 20:53

urywające się korby w BXE to prawie standard , no chyba ze ktoś zareaguje wcześniej , przyczyną są wycierające-zacierajace sie panewki na wale , niestety z wymiana na inny motor może być problem polegajacy na spasowaniu istniejącej elektroniki z osprzętem nowego motoru ,może lepiej zorientuj się które bloki silnika sa zamienne z BXE bez większych przeróbek .ok imo ta opcja będzie tańsza w kosztach , lub szukać BXE z końca produkcji gdzie ten problem był już wyeliminowany .ok
ROBAL26
Nowicjusz

Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: SKODA OCTAVIA KOMBI 4X4
Silnik: 1,9TDI 185KM 371Nm
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2001

29 Sty 2015, 22:34

Witam.Posiadam problem też z silnikiem 105 km BXE.Moje pytanie brzmi tak. Ogólnie doszło do pęknięcia bloku w silniku poprzez wał korbowy.Czy opłaca się kupić inny silnik o innym modelu np(BJB BKC BLS) czy po prostu wstawić BXE.Czy te inne modele będą pasowały czy będą problemu zwiazane z elektronika-komputerem.Serdecznie dziekuje !
wawrzon676
Obserwowany

Prawo jazdy: 11 03 2014
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Golf IV
Silnik: 1.9 tdi
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2002
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Moto Session 2017 / relacja
    Targi Moto Session wpisały się już na stałe do naszego kalendarza i odwiedzamy je regularnie przedstawiając Wam relację zdjęciową z tej imprezy W tym roku Targi odbyły się w pierwszy weekend kwietnia czyli dużo wcześniej ...