Silnik zaczął dymić na biało

23 Lut 2015, 15:27

Witam, mam dwa auta, jednym z nich jest Fiat SC 900 i jest pewien problem, samochód stał chyba z 2 miesiące nie odpalany, wczoraj postanowiłem go uruchomić i pojeździć, wszystko było ok ale dziś chciałem się przejechać, odpalam, czekam chwilę aż się rozgrzeje no i ruszam, po dodaniu gazu strasznie zaczął kopcić na biało, naprawdę kłęby dymu są ogromne a pod wydechem zostaje kałuża wody o chemicznym zapachu, podejrzewam albo odma albo uszczelka. Płynu chłodniczego nie ubywa (przynajmniej nie zauważalna ilość) ani nie ma w zbiorniczku bąbelków powietrza, sprawdziłem olej, na korku wlewu były delikatne szaro-białe ślady, silnik zaczął nierówno pracować (minimalnie) i strzelać w tłumik, nie wiem czy są jakieś spadki mocy bo nie zauważyłem (ten silnik i tak ma mało mocy jak dla mnie). Cóż to może być?

edit. sprawdziłem jeszcze czy przez korek wlewu oleju zasysa powietrze no i zasysa, niezbyt mocno, po przytkaniu ręką wlewu nie zauważyłem jakichś kwiatków w pracy silnika
Kebs
Obserwowany

Auto: seicento

23 Lut 2015, 23:51

dziwny problem :o no ale na pewno ma związek z jakąś większą awarią silnika, pojedź na warsztat i się skonsultuj. ja ze swojej strony polecam ceramizator, regularnie stosowany regeneruje silnik i opóźnia proces jego zużycia - być może wtedy taka awaria by sie nie pojawiła.
mankell
Nowicjusz

Prawo jazdy: 18 01 2009
Auto: volkswagen golf
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Toyota Yaris GRMN - sportowy wydech
    Obecność miejskiego hatchbacka wśród supersamochodów nie jest przypadkowa. Toyota Yaris GRMN nie jest zwykłym autem do jazdy między pracą, centrum handlowym, a osiedlem. Chyba, że po drodze przejeżdżamy przez ...