Silnik źle pracuje na zimnym - Opel Corsa D 1.6

13 Maj 2021, 16:52

Witajcie, Corsa D 1.6 Turbo. Autko po zrobieniu turbiny, nowy kolektor wydechowy, nowa pokrywa zaworów z odma. Przed naprawą auto drgalo na jałowym, falowały obroty na zimnym silniku przy spokojnej jeździe( na trójce 30kmh, noga zdjęta z gazu, a obroty falują i auto szarpie), dodatkowo brała olej i śmierdziało w środku spalinami. Okazało się że turbina pada, kolektor pęknięty i odma niesprawna. Wszystko wymienione, do komputera podłączona, podciśnienia wszystko dobre. Autko odbieram, spalinami nie smierdzi, oleju nie bierze. Niestety drgania i kangurek na zimnym został, te drgania czuć nawet na kierownicy. Jakieś pomysły?
Heli
Początkujący

14 Maj 2021, 13:57

Problem z drganiami jest tylko z na zimnym silniku czy na ciepłym jest to samo?
"Kangurek" chodzi Ci że podczas ruszania robi takie lekkie hop do przodu?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

14 Maj 2021, 14:22

Są one bardziej odczuwalne na zimnym niż ciepłym, dodatkowo silnik pracuje równo, nic nie przerywa, nie szarpie go, z wydechu również równo brzmi, a drgania czuje pod tyłkiem, tak jakby od wydechu, może jakaś poduszka? Nie, nie, autem szarpie jakby przód tył w okolicy 1500 obrotów, ale tylko przyspieszając powoli, gdy to zrobię energicznie przyspiesza równo. Wygląda to tak jakby nie wiedział czy chce przyspieszyć czy zwolnic.
Heli
Początkujący

14 Maj 2021, 14:30

A problem podczas przyspieszania występuje tylko na zimnym.
Heli
Początkujący

14 Maj 2021, 14:43

Heli napisał(a):drgania czuje pod tyłkiem, tak jakby od wydechu, może jakaś poduszka?
Hm.... zerknij jeszcze może na poduszkę skrzyni biegów i faktycznie przejrzyj zawieszenie układu wydechowego. Zimne gumy będą bardziej przenosiły drgania niż ciepłe.
Rokiko
Forumowicz VIP

14 Maj 2021, 15:07

A co do tego dziwnego przyspieszania to też może być poduszka? Czy tu już jednak szukać przyczyn w składzie mieszanki?
Heli
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW 325iX (1987-1990) - samochód elektryczny
    Projekt badawczy "Samochód elektryczny z wysokoenergetycznym akumulatorem " po raz pierwszy zapoczątkowany w 1981 roku doprowadził ostatecznie w 1987 roku do przekształcenia ośmiu modeli BMW 325iX z napędem na cztery ...
    Toyota zmienia świat
    Toyota jest znana w świecie motoryzacji jako innowator, który ma odwagę wprowadzać na rynek naprawdę rewolucyjne rozwiązania. Najbardziej znanym, spektakularnym przykładem jest Toyota Prius, która przestawiła ...

14 Maj 2021, 16:01

Heli napisał(a):A co do tego dziwnego przyspieszania to też może być poduszka? Czy tu już jednak szukać przyczyn w składzie mieszanki?
Poduszka nie ma wpływu na moc :) Zaobserwuj jeszcze przy mniej więcej jakich obrotach dzieje się coś takiego. Ciężko mi się tu odnieść do problemu bo nie wiem jak to dokładnie wygląda.
Rokiko
Forumowicz VIP

14 Maj 2021, 16:30

Mocy jej nie brakuje, przyspiesza równo, lecz tylko wtedy gdy przyspiesza pod obciążeniem, wtedy naprawdę idzie równo i zrywnie, ale wiadomo, zimny silnik, nie chcę obciążać go, ani nowej turbiny i jadę powoli. Dzieję się to między 1500 a 2000 obrotów na biegach 1-3, czasami jeszcze na ciepłym sporadycznie nią szarpnie na innych biegach. Chyba jedyna opcja do tunera i sprawdzać parametry.
Heli
Początkujący

14 Maj 2021, 19:16

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Znalazłem film, który pokazuje podobny problem, ale w VW. U mnie na jedynce auto też kangurkuje przy okołi 1500 obrotów, ale mam krótką skrzynię i tym to sobie tłumaczę, ale czemu tak się dzieje też na 2,3? nie mam pojęcia. Dodatkowo po uruchomieniu zimnego silnika gdy puszczam sprzęgło żeby cofać słyszę odgłos i teraz uwaga ZASYSANEGO POWIETRZA, a gdy sprzęgło wciskam to je upuszcza, identyczny dzwięk jak wydaje dump valve. Nie wiem jakie to ma powiązanie i co z tym autem się dzieje, ale każdy z mechaników rozkłada ręce.
Heli
Początkujący