Siłownik zamka centralnego - wymiana w drzwiach

25 Sie 2021, 13:16

Dzień dobry
Otóż ostatnio padł mi siłownik zamka centralnego
Kupiłem już taki sam
Przyznam szczerze że nigdy nie przeprowadzałem takiej operacji w samochodzie aczkolwiek sama wymiana jest bardzo prosta bo wystarczy tylko podłączyć pięć kabelków i drucik od blokady drzwi
Panel od dzwi zdejmowałem wiele razy więc wiem jak to mniej więcej wygląda
Teraz moje pytanie czy podczas takiej wymiany należy odłączyć akumulator w samochodzie?
Pozdrawiam
Kierowca234
Nowicjusz

26 Sie 2021, 10:44

Przy wszystkich pracach związanych z elektryką powinno się odłączać przynajmniej jedną klemę. Chodzi tu o bezpieczeństwo żeby niechcący nie zrobić jakiegoś zwarcia.

Kierowca234 napisał(a):sama wymiana jest bardzo prosta bo wystarczy tylko podłączyć pięć kabelków i drucik od blokady drzwi
Kabelki są osobno czy w jednej wtyczce którą się wyciąga?

PS. Napisz jakie to auto.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

04 Wrz 2021, 16:23

Rokiko napisał(a):Przy wszystkich pracach związanych z elektryką powinno się odłączać przynajmniej jedną klemę. Chodzi tu o bezpieczeństwo żeby niechcący nie zrobić jakiegoś zwarcia.

Kierowca234 napisał(a):sama wymiana jest bardzo prosta bo wystarczy tylko podłączyć pięć kabelków i drucik od blokady drzwi
Kabelki są osobno czy w jednej wtyczce którą się wyciąga?

PS. Napisz jakie to auto.

Auto to skoda fabia 1
Odłączyłem akumulator i wymieniłem siłownik ale problem nadal występuje czyli prawdopodobnie to mikrostyk albo wiązka
Nie mam czasu na razie się tym zająć
Prawdopodobnie odprowadze kiedyś do elektryka
Jeszcze jest jeden problem który najbardziej mnie irytuje
Wskaźnik poziomu paliwa nie pokazuje poprawnie
Po tylko kilometrach powinien pokazywać pół baku a cały czas jest na full
Myślałem żeby wymienić pompę paliwa z czujnikiem
Myślisz że pierwsza lepsza z allegro do fabii 1 będzie pasować czy trzeba dopasowywać po numerze?
Pozdrawiam
Kierowca234
Nowicjusz