Skacząca iskra na kablach WN

12 Mar 2008, 21:07

Witam

Auto : seat cordoba 95 1,8 benzyna

Ostatnio wymieniłem kopułkę z palcem i zauważyłem skaczącą iskrę pomiędzy kablem a świecą (pod kapturkiem kabla) były dostrzegalne w dzień a w nocy to już bardzo świeciło. Wymieniłem kable i jak sie przyglądam tyle ze w ciemności ta są zauważalne błyski teraz na różnych kablach i przy kopułce (ale to jest sie w stanie zauważyć zupełnie w ciemności) chciałem zapytać co jest tego przyczyna? czy to może prawidłowe zachowanie? czy może nowe kable są fatalne? gdzie mogę szukać dalszej przyczyny?
Czy przy takich objawach może auto odmówić mi w każdej chwili posłuszeństwa i nie pojedzie dalej? czy mogę spokojnie nim podróżować?

Pozdrawiam

Z góry dziękuje za pomoc !
nathiel
Początkujący

• 13 Mar 2008, 10:24

ja slyszalem ze niktóre kable moga miec wade fabryczna i odrazu mją przebicie jesli masz taka możliwosc to wez inne kable i sprawdź czy bedzie to samo jeśli tak to elektryk by się przydal
    hubert09
    Nowicjusz

Miejscowość: z serca

13 Mar 2008, 11:55

Musisz dokładnie pooglądać kable WN i kopułkę,czy nie pęknięć,rys itd.Po drugie cały układ zapłonowy musi być czysty i suchy - świece nie moga być brudne(na zewnątrz),przewody WN nie moga być ani brudne,ani wilgotne,ani uszkodzone,a kopułka musi być sucha,bez pęknięć i rys.Należy tez sprawdzić instalację cewki zapłonowej.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nie blokuj skrzyżowania i pasów
      Skrzyżowanie zablokowane przez samochód, który nie zdążył przez nie przejechać np. przed zmianą świateł, to częsty widok. Perspektywa mandatu nie zawsze wystarczy, by zapobiegać takim zachowaniom kierowców. ...