VW Golf II - grzejące się przednie koła

12 Mar 2008, 23:58

Witam!!
Od 2 miesięcy posiadam VW Golf II 92r. i właśnie pojawił się w nim pierwszy problem. Otóż zauważyłem że po przejechaniu ok. 15 km przednie felgi są gorące, podczas gdy tylne zimne (no może letnie). Aby sprawdzić czy nie jest to wina źle odbijających hamulców, podniosłem przód samochodu, wcisnąłem i puściłem pedał hamulca, po czym sprawdziłem, czy przednie koła obracają się bez oporów. Okazało się, że tak - kręcą się bez problemów. Czynność tą powtórzyłem kilka razy i za każdym razem było ok, więc awarie hamulców należy raczej wykluczyć. Czy miał ktoś podobny problem :?: Czy może to być wina np. łożysk lub czegoś innego :?: A może jest to normalne zjawisko w tych samochodach :?: Wątpię czy to ma jakiś wpływ, ale tak na wszelki wypadek dodam :) , że z przodu mam inne opony niż z tyłu. Z przodu i z tyłu mam co prawda zimówki, ale te z przodu są szersze i ogólnie mają lepszą przyczepność, a zarazem większe opory toczne, a co za tym idzie większe obciążenie dla układu napędowego.

Bardzo proszę o pomoc!!
marky85
Nowicjusz
Awatar użytkownika

• 13 Mar 2008, 12:58

Jeżeli felgi się grzeją,to wina jest albo nieodbijających tłoczków hamulców,albo jakieś inne tarcie - np. łożyska.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
      Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...
      Silnik R110 – Renault ZOE
      Silnik R110 jest najnowszym osiągnięciem Renault, lidera na rynku samochodów elektrycznych w Europie, potwierdzającym jego strategię rozwoju i produkcji silników elektrycznych i kolejnym dowodem na know-how ...