03 Sty 2021, 18:10
Czy tak jest od początku (zakupu -nabycia pojazdu) czy problem pojawił się niespodziewanie bez twojej ingerencji w cokolwiek i jak było poprzednio? Czy w ostatnim czasie nie wymieniałeś oleju w silniku na olej o niższej lepkości np. 5W40 na 5W30 lub nie wymieniałeś płynu w układzie chłodniczym ? Czy założono właściwy termostat ?? to ,że nowy i model do twojego samochodu nie znaczy że jest sprawny i ma właściwą temperaturę otwarcia> może być tak jak pisze ,,Rokiko" zbyt wczesne otwarcie termostatu.To co napisane w instrukcji przez producenta nie zawsze odpowiada rzeczywistości. Przed montażem należało sprawdzić przy jakiej temperaturze termostat się otwiera .
Mam nadzieję ,że wiesz jak to się robi robi ?
I ostatnia sprawa czy przypadkiem twojego układu chłodzenia nie wspomaga wentylator ... który może samoistnie się włącza w najmniej odpowiednim momencie a ty o tym nie wiesz ? A co do sprawności fabrycznie nowych termostatów...to wygląda to tak > ja z salonu wyjechałem poprzednim moim samochodem Chevrolet Aveo który miał fabrycznie zamontowany niesprawny termostat lub zamontowali nieodpowiedni model i otwierał się przy 55-60*C latem było OK ale jesienią i zimą silnik miał nieustannie 50*C. Dopiero jak to zgłosiłem na pierwszym przeglądzie w ASO to z oporem ale przyznali mi rację i wymienili a na początku też mówili ,że to niemożliwe a jednak..