Skaczące obroty silnika na biegu jałowym?

08 Maj 2011, 11:56

Witam
Mam taki problem w swoim seacie że gdy silnik jest zimny to chodzi normalnie ale jak się trochę rozgrzeje to zaczynają skakać obroty 900-2000 a nawet do 3000. Słyszałem że to wina silniczka krokowego. Jeśli ktoś z was wymieniał taki silniczek to proszę o opis jak to zrobić i gdzie on się znajduje.
Z góry Dziękuje.
PS. Seat Toledo 2.0 GT 1994 Benzyna.
dahu82
Nowicjusz

Miejscowość: od znajomego

11 Maj 2011, 21:43

przed wielkanocą miałem podobny problem z tym że silnik nie schodził do biegu jałowego jak należy tylko się ksztusił i gasł. Wymieniłem przepustnicę bo się okazało że silnik krokowy jest scalony z przepustnicą i musiałem wymienić całość, po wymianie wszystko gra. Prawdopodobnie też możesz mieć walnięty silnik krokowy o ile dzieje się to tylko i wyłącznie przy obrotach jałowych.
Silnik krokowy znajduje się przy przepustnicy, powinieneś mieć taką skrzyneczkę do której idzie kabel z wtyka To jest silnik krokowy .
mirko50
Początkujący

Miejscowość: Wola Zarczycka
Prawo jazdy: 13 05 2008
Auto: Seat Leon
Silnik: 1.6 105KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Chevrolet Equinox z silnikiem Diesla
    Najoszczędniejsza wersja tego średniej wielkości SUV-a General Motors ma 1,6-litrowego turbodiesla o mocy około 136 KM. W testach Consumer Reports auto osiągnęło średni wynik 31 mpg. Model ten nie jest dostępny w Polsce. ...