Skąd bierze się "prychanie" z wydechu?

01 Kwi 2019, 19:56

W samochodzie Lancia Kappa 2.0 20V obserwuję natępujące zjawisko. Przy "przegazowaniu" auta na postoju, podczas opadania obrotów, ma miejsce "prychanie" z wydechu. Gdy auto stoi na trawie, widać, że nieregularnie wyrzucane jest powietrze pod dużym ciśnieniem. Zjawisko to wydaje mi się normalne, ale chciałbym poznać jego naturę. Skąd ono się bierze? Czy jest to "dopalanie" się paliwa w wydechu?
Jak sądzę, z podobnym efektem jest związany dźwięk, który można usłyszeć np. w poniższym filmie przy zmianie biegów - 2:40 do 2:55.

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Czy ktoś jest w stanie wyjaśnić na czym polega opisane zjawisko?
mircan
Obserwowany

01 Kwi 2019, 21:52

Na postoju jak zwiększasz lub przytrzymasz trochę wyższe obroty też tak prycha z wydechu?
Katalizator jest na swoim miejscu czy go nie ma?
Z wydechu nie wydostaje się woda po przygazowaniu?

Generalnie taki objaw może powodować kilka rzeczy np. zły czas odcinki wtrysku przy zamknięciu przepustnicy, wypadanie zapłonu, sonda za katalizatorem zaczyna szwankować, woda w układzie wydechowym itp.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

02 Kwi 2019, 21:58

Gdy przytrzymam wyższe obroty, nie pojawia się "prychanie". Tylko przy schodzeniu na bieg jałowy. Katalizator jest na swoim miejscu. Woda się raczej nie wydostaje.

Generalnie zachowanie jest bardzo podobne do tego na poniższym filmie:

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

mircan
Obserwowany

03 Kwi 2019, 09:57

Moim zdaniem nie ma co się przejmować jak sobie lekko prycha z wydechu przy puszczonym pedale gazu. Tu masz ciekawy cytat z książki "Sam naprawiam" Dietera Korpa który pisze że: "Bardziej głuchy niż zwykle dźwięk przy pracującym układzie wydechowym oraz strzelanie przy toczącym się samochodzie ze zwolnionym pedałem gazu wskazują na przerdzewiały układ wydechowy". Jak hamujemy silnikiem (zdjęcie nogi z gazu) to odcinany jest dopływ paliwa i być może wtedy jakieś resztki mieszanki dopalają się już w układzie wydechowym i stąd takie odgłosy.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Volvo rozwija auta elektryczne - ładowanie w 90 minut
    Nowe, elektryczne Volvo C30 przyspiesza do 70 km/h w 5,9 sek., a ładowanie jego baterii zajmuje tylko 90 minut. Skrócenie czasu ładowania i polepszenie osiągów aut elektrycznych stało się możliwe dzięki współpracy ...