Zassany korek oleju

03 Kwi 2019, 12:28

Dzień dobry. Ostatnio zauważyłem dość dziwne zjawisko. Podczas pracy silnika mam problem z odkręceniem korka oleju, gdyż ten jest zassany. Gdy już uda mi się go podnieść (co wcale nie jest łatwe), z wlewu dochodzi dość głośny, miarowy dźwięk, jakby co chwilę przepływało tamtędy powietrze. Praca silnika się nie zmienia. Czy przyczyną takiego zjawiska może być odma? Samochód to Renault Megane II 1.4 16v.
krystian1703
Nowicjusz

Auto: Megane II phI
Silnik: 1.4 16v 98KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna

03 Kwi 2019, 17:31

Raczej tak powinno być czyli delikatne podciśnienie to rzecz normalna. W przypadku zapchanej odmy nie było by takiego zasysania. Oczywiście sprawdzenie odmy jest jak najbardziej wskazane i wato to robić co jakiś czas.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

03 Kwi 2019, 17:47

Problem w tym, że to nie wygląda na lekkie podciśnienie. Żeby zdjąć korek, trzeba przyłożyć naprawdę sporo siły. W weekend postaram się coś zdziałać lub chociaż nagrać film, jak to wygląda.
krystian1703
Nowicjusz

Auto: Megane II phI
Silnik: 1.4 16v 98KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kontrolki samochodowe - sprawdź co oznaczają
    Każdy kierowca zna temat kontrolek które wyświetlają się na desce rozdzielczej (liczniku) przed każdym odpaleniem silnika. Nie są to jednak wszystkie kontrolki które możemy zobaczyć na naszym liczniku. Większość ...
    Superb w nowym stylu
    Nowy Superb wprowadza ŠKODĘ na kolejny poziom w wielkim stylu. Nieziemski design rozpoczyna nową erę ŠKODY, czyniąc każdą podróż wyjątkowym wydarzeniem, a klasa premium właśnie stała się dostępna. Nowa ...