Skąd tyle wypadków?

09 Lip 2007, 19:18

Codziennie i ciągle w telewizji mówią o tragicznych wypadkach, nawet dziś. W Polsce jest sporo punktów kontroli pomiaru prędkości, policyjnych kontroli drogowych i inspekcji transportu drogowego i apele o szczególną ostrożność jazdy, ale mimo tego nadal są wypadki. Moim zdaniem wypadki są powodowane przez ludzką bezmyślność i głupotę, nadmierną prędkość i niedostosowanie się do warunków atmosferycznych itd. Najwięcej wypadków zdarza się w lipcu-sierpniu oraz pod koniec października i na początku listopada. W wypadkach drogowych giną również niewinni ludzie.

A co zrobić, żeby było mniej wypadków i ofiar?
Czy budowa autostrad zmniejsza ilość wypadków i ofiar?
Czy dodatkowe elementy poprawy bezpieczeństwa zmniejsza ilość wypadków i ofiar?
Tiguan
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Pruszków

09 Lip 2007, 22:09

Wymienić nawierzchnie... na większości dróg... Ilość wypadków spadnie o połowę... I nauczyć kierowców trochę kultury (ja nie mówię że wszystkich, ale niestety dużo)... Wtedy też zobaczy się poprawę...
DFireCrow

09 Lip 2007, 22:12

Zdecydowanie potwierdzam...drogi w Polsce to tragedia...jak nie dziurawa...to jakiś świeży asfalt...po którym auto pływa:/ jeśli jest mokra droga
Pozdrawiam
Requiem for a Dream.
Piter
Stały forumowicz

Zdjęcia: 239
Miejscowość: Kłodzko
Prawo jazdy: 15 03 2007
Auto: Audi A6 C5
Silnik: 1.9 TDI 131KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

10 Lip 2007, 06:37

Jakość dróg nie ma nic wspólnego z tym jak szpakowaty pan (chyba kochany dziadziuś) niezłym wozem wyprzedza na podwójnej ciągłej, pod górę i to z dwójką dzieci na pokładzie. prędkość przynajmniej 100/70
Stary h.j a głupi. Jak ma nie być wypadków przy takiej wyobraźni kierowców.

ps. Nie jestem święty. Naprawdę sam nieźle wymiatam...ale są pewne miejsca, sytuacje i okoliczności kiedy nie dopuszczam do głosu adrenaliny.
A co do nawierzchni to też się zgadzam. DO WYMIANY!!! A najlepiej jakby zaczęli baczniej przyglądać się przetargom na budowę dróg bo jak widzę, że czteroletnia droga nadaje się do remontu to myślę, że chyba tu też tkwi przyczyna (przekręty)
Garet
Początkujący

Miejscowość: Z prowincji ;)

23 Lip 2007, 11:52

Po pierwsze skończyć z łapówkarstwem u policji .Mam kuzyna który już był w tym ROKU zatrzymany 21 RAZY! i za każdym razem łapówka . a tak sie składa że przez ostatnie dni trochę z nim jeździłem to z 100km/h a taka normalna to 140-160km/h a już przegięciem było według mnie wyprzedzanie na ciągłej w miejscu gdzie jeżdżą traktory itp. A jego wujek nie lepszy.nikt z nich nigdy nie dostał mandatu.Po drugie to polepszenie stanów drug zrobienie przynajmniej dwóch pasów w jedna stronę. Po trzecie zwiększenie ilości foto radarów. Po czwarte nauczenie kierowców kultury jazdy.
Łukasz789
Aktywny

Miejscowość: Kraków

23 Sie 2007, 21:18

Moim zdaniem, że wypadki są spowodowane złym stanem technicznym auta. Usterki jako przyczyny wypadków to: niesprawne działanie układu hamulcowego i kierowniczego, zużyte części zawieszenia i inne.

Pozdro
Tiguan
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Pruszków
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Magazyny energii z baterii samochodowych
    Toyota i Chubu Electric Power zawarły porozumienie w sprawie wspólnej budowy systemu magazynowania energii Storage Battery System na przemysłową skalę. Zostaną w nim powtórnie wykorzystane akumulatory z samochodów ...

23 Sie 2007, 22:31

Tiguan napisał(a):Moim zdaniem, że wypadki są spowodowane złym stanem technicznym auta. Usterki jako przyczyny wypadków to: niesprawne działanie układu hamulcowego i kierowniczego, zużyte części zawieszenia i inne.

Pozdro

A to czym jest najczęściej spowodowane? Nieodpowiednim użytkowaniem, oraz złymi nawierzchniami :evil:
DFireCrow

31 Gru 2007, 02:12

Jesli ktos chce poogladac zdjecia wypadkow to zapraszam do strony z mej sygnatury. A swoja droga to wcale nei zwiekszona predkosc jest glowna przyczyna wypadkow.
kasia_org
Nowicjusz

31 Gru 2007, 07:52

Fire Crow napisał(a):
Tiguan napisał(a):Moim zdaniem, że wypadki są spowodowane złym stanem technicznym auta. Usterki jako przyczyny wypadków to: niesprawne działanie układu hamulcowego i kierowniczego, zużyte części zawieszenia i inne.

Pozdro

A to czym jest najczęściej spowodowane? Nieodpowiednim użytkowaniem, oraz złymi nawierzchniami :evil:

Tak na prawdę, to ponad 90% wypadków jest spowodowana "czynnikiem ludzkim"...
Pozdr
fourup
Nie udzielam porad na PW - tylko forum ogólne!
fourup
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków, Słomniki
Prawo jazdy: 08 01 1999
Auto: Mercedes S124 250D
Silnik: OM602
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1990

08 Sty 2008, 15:00

Dokladnie tak. Wypadki sa powodowane "rowniez" przez zla nawierzchnie. Ale wg mnie najwazniejszym czynnikiem przez ktory jest tyle wypadkow jest wyobraznia ludzka. Ludzie jezdzą tak, jakby mózgi zostawili w domu zeby sie nie zużyły. Oczywiscie nie wszyscy i prosze sie nie denerwowac ze kogos np wyzywam ale taka prawda. Ostatnio 2 na niemieckich blachach pojazdy (Passat b6 i BMW chyba nowa 5) oczywiscie ostry zakret, oznaczony znakiem, podwojna linia ciagla a oni wyprzedzaja 5 samochodów ;/ normalnie porazka...
GDYBY PRZEDNI NAPĘD BYŁ LEPSZY TO CHODZILIBYŚMY NA RĘKACH :)
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jawor
Auto: Nie mam

08 Sty 2008, 22:19

Bryann napisał(a):Dokladnie tak. Wypadki sa powodowane "rowniez" przez zla nawierzchnie. Ale wg mnie najwazniejszym czynnikiem przez ktory jest tyle wypadkow jest wyobraznia ludzka. Ludzie jezdzą tak, jakby mózgi zostawili w domu zeby sie nie zużyły. Oczywiscie nie wszyscy i prosze sie nie denerwowac ze kogos np wyzywam ale taka prawda. Ostatnio 2 na niemieckich blachach pojazdy (Passat b6 i BMW chyba nowa 5) oczywiscie ostry zakret, oznaczony znakiem, podwojna linia ciagla a oni wyprzedzaja 5 samochodów ;/ normalnie porazka...

Zgadzam się z kolegą...ale jednak stan dróg też należało by poprawić, wyobraźnia? hmmm...racja...niestety zawsze będą tacy kierowcy i z tym nie można walczyć, jakoś temu zaradzić, często takie zachowanie kończy się tragicznym wypadkiem, to chyba jasne...nawiązując do tematu, należało by poprawić stan dróg i na kursach na prawo jazdy pokazywać filmy i zdjęcia, które będą przestrogą dla nowych kierowców, to jest moje zdanie.
Requiem for a Dream.
Piter
Stały forumowicz

08 Sty 2008, 22:25

Racja :) tak jak kolega wyżej. 30h jazdy i 30h teorii to jest naprawde niewiele, zeby człowiek, który nie siedzial nigdy "za kółkiem" potrafil naprawde "wstrzelić" sie w ruch miejski. Kursy na prawo jazdy powinny dawać coś jeszcze. Nie wiem jak to napisac, ale to czego teraz uczą to śmiech na sali. Przy parkowaniu "kręć kierownicę o półtora obrotu, jak samochów skrzywi się to odbij itd" co to za nauka?? A nasze drogi są zupełnie do wymiany. W miastach jeszcze jeszcze, ale na drogach, którymi się dojeżdza do miasta bardzo łatwo jest wjechać w naprawdę dużą dziurę. Czy to zawsze juz tak bedzie :? ? Czy naprawde całe życie bedziemy cierpieć z tego powodu a ludzie odpowiedzialni za to wszystko beda bezkarni?? Na te pytania chyba nikt nie zna z nas odpowiedzi....a szkoda
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

08 Sty 2008, 22:42

tak zawszy było i będzie :/ nikt chyba już nic z tym nie zrobi:/
Requiem for a Dream.
Piter
Stały forumowicz

08 Sty 2008, 22:55

Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad nie robi nic. Wszedzie roboty trwają po kilka lat, nikt za to nie odpowiada, a nas ciągną po kieszeniach ;/ a wypadki to rownież pijani. Takich to powinno sie na miejscu ..... !!!!!
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika