Skandaliczne zachowania kierowców tirów.

Czy denerwuje was jazda tirów??

Tak
94
63%
NIe
56
37%
Razem głosów : 150

30 Sty 2008, 20:20

Dishman napisał(a):
Tiguan napisał(a):Jest to bardzo skandaliczne zachowanie kierowcy TIR-a :!:

Jest to po prostu wykroczenie. Czy skandaliczne? Ze względu na dużą prędkość na równej dwupasmowej drodze? Przeciętna osobówka i tak go wyprzedzi, więc z czego robić problem?

Skandaliczna to może mogłaby być jazda TIRa z taką prędkością w terenie zabudowanym, który stara się wyprzedzić wszystko co tylko można.

Ja nauczyłem się nie zadzierać z kierowcami TIRów. Co z tego, że jednego kolesia wyprzedzę, przyhamują, strąbię bo coś mi tam zawinił, jak na przestrzeni kolejnych kilkudziesięciu kilometrów będę miał drogę przez mękę.

Na YouTube jest nawet filmik jak dwa TIRy blokują dwa pasy ruchu. Nie wyprzedzają się, ale zwyczajnie tarasują ruch osobówek. Ktoś im się naraził i dają mu lekcję.

Możliwe nie pamiętam ale raczej nie. to wyglądało jak wyścig.to znaczy ja widziałem tylko 4 wypadki z udziałem tirów i zawsze było tak jak pisałem.
Łukasz789
Aktywny

Miejscowość: Kraków

31 Sty 2008, 19:50

Łukasz789 napisał(a):Możliwe nie pamiętam ale raczej nie. to wyglądało jak wyścig.to znaczy ja widziałem tylko 4 wypadki z udziałem tirów i zawsze było tak jak pisałem.

Sorry, ale jak można sobie wyrobić pogląd na taką sprawę po zobaczeniu 4 wypadków?
A co do tych wyścigów, to jasne, że mogło być tak, że się chłopakom podczas długiej trasy nudziło i im palma zaczęła odbijać. Osobiście jednak zakładam motyw zemsty jako bardziej prawdopodobny.

Tiguan napisał(a):Heh, wykroczenie Question Na drodze dwupasmowej TIR-y nie powinny przekroczyć 100 km/h. A poza tym jest to poważne zagrożenie bezpieczeństwa ruchu drogowego. A gdyby na drodze byłaby niespodziewana przeszkoda, to kierowca z taką ogromną prędkością zahamuje 40 tonowego Tira, spowoduje wypadek i duży gigantyczny korek, gdzie nie ma możliwego objazdu na drodze dwupasmowej oraz duże straty finansowe firmy.

Dishman, po której stronie jesteś? Kierowców TIR-a?

Staram się nie stać po żadnej ze stron i być obiektywny.
Gdyby ten TIR jechał przepisowo, to nie byłoby tematu. Złamał ograniczenie prędkości o 20 km/h co nie jest jeszcze bardzo dużym przewinieniem. Zwróć uwagę, że droga pozwalała na więcej. Bardziej krytykowałbym go, gdyby o 20 km/h przekroczył prędkość w terenie zabudowanym.

W przypadku kierowców osobówek przekroczenie prędkości o 20 km/h to standard, ale Ci sami kierowcy jak zobaczą, że coś takiego robi TIR to udają święte dziewice.

Moim zdaniem nie jest to skandaliczne wykroczenie. Jest to po prostu wykroczenie i tyle. A Ty myślałeś, że co to jest? Przestępstwo?

A wypadek może spowodować każdy kto jedzie za szybko, zresztą nawet jadąc przepisowo można spowodować wypadek i też zablokować drogę.

Kierowcom osobówek wydaje się, że mogą więcej, niż kierowcy TIRa. Przeskakiwanie TIRów jadących w kolumnach jest w pełni bezpieczne, przekroczenie prędkości o 20 km/h to nic złego. Najgorsi są wszyscy oprócz mnie! Bo ja jestem kierowcą doskonałym... .
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

31 Sty 2008, 20:17

Dishman napisał(a):Moim zdaniem nie jest to skandaliczne wykroczenie. Jest to po prostu wykroczenie i tyle. A Ty myślałeś, że co to jest? Przestępstwo?

No nie tak myślałem, że to jest przestępstwo, ale to wykroczenie w dużym stopniu. Dla niektórych jest to skandaliczne i nieskandaliczne.
Gdyby ktoś miał zamiar krótko wyprzedzać tego TIR-a, to musiałby osiągnąć prędkość mniej niż 180 km/h.

Pozdro :wink:
Per aspera ad astra
Tiguan
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Pruszków

01 Lut 2008, 13:39

Tiguan napisał(a):Gdyby ktoś miał zamiar krótko wyprzedzać tego TIR-a, to musiałby osiągnąć prędkość mniej niż 180 km/h.

Dla mnie to nie jest duże wykroczenie, bo jakie jest małe? No... ale każdy ma swoje odczucia, więc nie będę się specjalnie spierał.

A po co ktoś miałby chcieć tego TIRa wyprzedzać? W Polsce na drodze ekspresowej dwujezdniowej jest ograniczenie do 110 km/h, na autostradzie można jechać 130 km/h? Jeżeli ktoś chciałby tego TIRa sprawnie wyprzedzić, to może robić to z różnicą 10 km/h po to właśnie jest lewy pas, aby nie trzeba było się specjalnie spieszyć z wyprzedzaniem.
A po drugie, jeżeli ktoś łamie przepisy to niech liczy się z zagrożeniem. A jazda po takiej drodze z prędkością 180 km/h też nie jest potwornym zagrożeniem. Jest już sporym przegięciem, ale da się tak jechać.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

09 Lut 2008, 01:09

Coś dla antyfanów kierowców TIRów :) Spodoba się Wam :)

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

20 Lut 2008, 15:18

Dishman napisał(a):Coś dla antyfanów kierowców TIRów :) Spodoba się Wam :)

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Ja bym spokojnie jechał albo mam taką płytę, którą nagrałem syreny policyjne i mógłbym tych kierowców wystraszyć i już po problemu.

Per aspera ad astra
Tiguan
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Pruszków
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Gadżety, które warto zabrać w wakacyjną podróż
    Wakacyjne podróże zbliżają się wielkimi krokami! I to naprawdę ważny czas w życiu rodziny. Po pierwsze dlatego, że jej członkowie mogą skorzystać z lipcowej czy sierpniowej pogody. Po drugie rodzice i dzieci wreszcie ...

08 Mar 2008, 20:15

Podobno oni się nudzą i podjeżdźają blisko i zajeźdzają drogę.

Mam sposób na nich trzeba, mieć worek kamieni i jak zrobią jakiś numer to wyprzedzamy tira i wybijamy mu przednią szybę, niech frajer ma nauczkę.
PHAETON SZCZECIN
Początkujący

Miejscowość: Szczecin

10 Mar 2008, 09:37

PHAETON SZCZECIN napisał(a):(...) Mam sposób na nich trzeba, mieć worek kamieni i jak zrobią jakiś numer to wyprzedzamy tira i wybijamy mu przednią szybę, niech frajer ma nauczkę.

A "frajer" złapie za "gruchę" od CB i jeko "frajerscy" Koledzy zrobią z Ciebie mielone z kością...

Zastanów się czasem co piszesz...
A jeśli tak nie lubisz TIRów - siadaj w auto, zacznij tropić z kamerą ich występki, a potem to już tylko telefonik na 112 lub 997...
Pozdr
fourup
Nie udzielam porad na PW - tylko forum ogólne!
fourup
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków, Słomniki
Prawo jazdy: 08 01 1999
Auto: Mercedes S124 250D
Silnik: OM602
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1990

11 Mar 2008, 17:52

PHAETON SZCZECIN napisał(a):Podobno oni się nudzą i podjeżdźają blisko i zajeźdzają drogę.

Mam sposób na nich trzeba, mieć worek kamieni i jak zrobią jakiś numer to wyprzedzamy tira i wybijamy mu przednią szybę, niech frajer ma nauczkę.

Stary ... czy oby wszyscy w domu :shock: ... sprawdź :!: . Koniecznie.
Klub Anonimowych Piratów Drogowych KAPD
Zbycho
Nowicjusz

Miejscowość: Siedlce

28 Mar 2008, 13:12

stasiów napisał(a):Jestem rowerzystą. Czuję się na drodze przy TIRACH jak intruz. Odnoszę wrażenie, że ktoś walczy o przetrwanie i jazda tira przypomina walkę o co? Chyba o pieniądze. Jak marny musi być poziom kierowcy, który jest do tego zmuszany i jak bezwzględny system pracy właściciela, którego wymuszenia godzą w podstawy godności ludzkiej. Straszne.

bylem rowerzysta, teraz ze wzgledu na brak czasu juz nie jezdze rowerem :(, a robilem po 190 km dziennie. TIRy to super sprawa, bardzo pomagaja rowerzystom, zawsze korzystalem z ich pomocy. Jak? gdy mnie wyprzedzal (przejezdzal obok mnie) to zblizalem sie do niego max jak to mozliwe i korzystalem z pedu powietrza ktory mnie "ciagnal" - SUPER sprawa, polecam, ale prosze UWAZAC bo mozna skonczyc pod kolami !!!

Hokky
hokky
Nowicjusz

Miejscowość: wwa

29 Mar 2008, 17:17

No mi to samo się zdarzyło co na tym filmiku jechało takich dwóch. Ale jakoś zjechali:D ale po poł godziny;/
Endrju
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 449
Miejscowość: Poznań

29 Mar 2008, 22:13

Ostatnio mój tata wracał z pracy. Codziennie musi dojeżdżać do Warszawy jakieś 100km. Wracał o 18 do Radomia, a nagle na jego pasie, dosłownie naprzeciwko mojego ojca pojawił się TIR. W ostatniej chwili mój tata uciekł na jakiś chyba zamknięty pas czy coś. W lusterku widział tylko śmieci na poboczu. Ten tirowiec przyładował w gościa za moim starym.
"Lepiej słabym autem jeździć na 100% niż najlepszym na 20%"
Hubertusss
Początkujący

Miejscowość: Radom

29 Mar 2008, 23:33

No to twój staruszek miał szczeście;] Takim ludziom powinno zabierać się prawka
Endrju
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 449
Miejscowość: Poznań

30 Mar 2008, 00:07

Endrju napisał(a):No to twój staruszek miał szczeście;] Takim ludziom powinno zabierać się prawka

Słuchaj, ja wiem, że na szczęściu nie można bazować, ale żeby za to, że ktoś ma szczęście zabierać prawko? Nie za ostro? 8)
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

30 Mar 2008, 09:36

dokładnie jeżdżą tyle godzin, może usnął za kierownicą lub coś
"Lepiej słabym autem jeździć na 100% niż najlepszym na 20%"
Hubertusss
Początkujący

Miejscowość: Radom