Składka OC, dlaczego muszę teraz płacić skoro jest jeszcze długo ważne

16 Mar 2022, 21:33

Witam, pod koniec stycznia kupiłem na współwłasność z moim Tatą autko. Auto ma ważne OC do sierpnia tego roku i przechodzi na mnie, ale dziś przyszedł do mnie list z wezwaniem do zapłaty składki. Nie orientuje się, ale dlaczego muszę teraz płacić składkę za OC skoro jest ważne do sierpnia?
Igor77
Nowicjusz

Zdjęcia: 0

16 Mar 2022, 22:18

Prawdopodobnie poprzedni właściciel płacił na raty lub przyszła rekalkulacja.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

17 Mar 2022, 15:59

Dokładnie, pewnie były dwie raty i pierwszą zapłacił poprzedni właściciel, a Ty musisz teraz uregulować drugą ratę. Nawet jak by płatność była w większej ilości rat to i tak zakres ubezpieczenia jest zawsze na rok podawany w polisie.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

17 Mar 2022, 23:29

Dzięki za odpowiedź, to moje pierwsze auto dopiero co zaczynam wszystko "poznawać" i trochę się zdziwiłem, że cokolwiek musiałem teraz zapłacić.
Igor77
Nowicjusz

Zdjęcia: 0

18 Mar 2022, 09:50

Dlatego warto przy kupnie sprawdzić czy polisa była zakupiona przy płatności jednorazowej czy też w ratach. Na przyszłość będziesz już wiedział :)

Tu jeszcze moja jedna sugestia odnośnie tego OC. Pamiętaj, że ono nie przedłuży Ci się automatycznie i przed końcem musisz zawrzeć nową polisę z tym lub innym ubezpieczycielem tak żeby nie pojawiła się przerwa w ubezpieczeniu. Bo już nawet za jeden dzień dostaniesz karę.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    BMW Night Vision - dynamiczne oświetlenie punktowe
    BMW Night Vision, system wspomagania kierowcy z programu BMW ConnectedDrive znacząco przyczynia się do zmniejszenia ryzyka wypadku w czasie jazdy po zmroku. Dzięki dynamicznemu oświetleniu punktowemu (BMW Dynamic Light Spot), ...