Darowizna motoroweru, a rejestracja

09 Mar 2021, 23:04

Witam serdecznie. W 2012 roku dostałam darowiznę motoroweru od babci. Darowizna opiewała na kwotę 1000zl i została spisana umowa darowizny pojazdu. Motorower jest ubezpieczany na mnie, ale od 2012 roku nie przerejestrowalam go na siebie ani nigdzie nie zgłosiłam faktu darowizny. Czy mogę bez żadnych konsekwencji normalnie po tylu latach pójść do wydziału komunikacji i zarejestrować motorower na siebie? Żadne służby i urzędy się nie przyczepia? Proszę o odpowiedź.
teedy1
Początkujący

12 Mar 2021, 11:04

Proszę o odpowiedzi :)
teedy1
Początkujący

12 Mar 2021, 11:30

Babcia to twoja najbliższa rodzina (I grupa) i mając to na uwadze oraz kwotę darowizny 1000zł to w przepisach ustawy o spadkach i darowiznach jest informacja, że kwota wolna od podatku wśród najbliższych z rodziny darczyńcy, czyli w tzw. I grupie podatkowej wynosi 9637 zł. Jeśli wartość motoroweru czy samochodu w ogóle nie przekroczy takiej kwoty, nie trzeba zgłaszać darowizny w urzędzie skarbowym. Należy jedynie sporządzić na piśmie umowę darowizny i nie płacić żadnego podatku.

teedy1 napisał(a):W 2012 roku dostałam darowiznę motoroweru od babci.
Problem jest tu bo teoretycznie masz w tej chwili 30 dni od takiej umowy na przerejestrowanie pojazdu. Najlepszym wyjściem moim zdaniem byłoby napisanie nowej umowy aktualnej i pójście z nią na przerejestrowanie motoroweru skoro nie była nigdzie zgłaszana.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

13 Mar 2021, 09:58

Hmm, ale z drugiej strony darowizna była sporządzona w 2012r a nowe przepisy dotyczące zgłaszania nabycia i rejestracji pojazdów o ile się nie mylę weszły w życie rok temu, czyli teoretycznie prawo nie powinno działać wstecz?
teedy1
Początkujący

15 Mar 2022, 09:02

Witam, bardzo interesuje mnie finał tej sprawy ponieważ, jestem praktycznie w identycznej sytuacji. Jeżeli to nie problem proszę uchylić rąbka ;)
r1spekt
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Top 10 najbardziej cenionych rajdów off road
    Witaj w ekscytującej arenie wyścigów off-road, gdzie każda sekunda jest walką z nieprzewidywalnymi elementami przyrody, a każdy skręt kierownicy to decyzja o triumfie lub porażce. W tym świecie, gdzie grunt pod kołami ...