Skoda Fabia 1,2 kombi i co sądzicie? I jakie lpg

25 Gru 2008, 04:11

Chciałem sie czegos dowiedziec o tym autku. Wiem ze sporo pali bo duza buda i mały silnik. I jesli ktos wie mniej wiecej w jakies cenia i jakie LPG załozyc. i czy sie to opłaca.
tihomax
Początkujący

25 Gru 2008, 11:20

ja bym napewno lpg nie zakłądał :D
tyle powiem

pozdro
Dawido
Nowicjusz

25 Gru 2008, 15:00

No dobra ale czemu? Czy silnik sie zuzyje szybciej?
I napiscie cos wiecej o tym aucie
tihomax
Początkujący

25 Gru 2008, 15:21

Człowieku toż to nie jeżdzi kombi z silnikiem 1.2... Jezeli załozysz jeszcze do tego Lpg bedziesz sie toczył nie jechał pamietaj LPG tnie osiągi i powoduje ze silnik sie szybciej zużywa nie polecam
Maniak
Automaniak91
Początkujący
Awatar użytkownika

25 Gru 2008, 15:30

Ale taki auto poprostu dostane i chce zrobic tak zeby jezdziło sie jak najoszczedniej.
Nie mam zamiaru sie scigac tym samochodem.
Przy normalnej spokojnej jezdzie to chyba nie zuzyje silnika
przebieego to jakies 90000 km
i wiem ze jest słabe auto ale wole to niz kupowac jakiegos starego grata
tihomax
Początkujący

25 Gru 2008, 15:37

Jesli dostaniesz to nie ma sprawy jak to sie mowi jak dają to bierz :P ale z tymLPG to sie zastanów mówie Ci przy gazie wszytkie naprawy przychodzą szybciej.
Maniak
Automaniak91
Początkujący
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...

25 Gru 2008, 15:54

gaz chce załozyc o jak dostane to bede miał kase na insalacje. i temu tez ze to kombi to i tak bedzie miesce na jakies graty w bagazniku A ile kosztuje taki gaz do fabi? Bo moze wyjsc ze mi sie to całkiem nie opłaci.
tihomax
Początkujący

26 Gru 2008, 14:07

NIe zakładaj LPG przynajmiej nie teraz gdy benzyna 95 kosztuje ok 3,30 zł za litr.
zbychu57
Aktywny

Miejscowość: Białystok

27 Gru 2008, 14:37

Co do opłacalności zakładania LPG - trudno teraz coś na ten temat powiedzieć.Cena benzyny spadała do 3,30 za litr,ale cena LPG też spadła do 1,94.Jeżeli to autko pali 8 litrów Pb,to 100 km będzie kosztować 26,40 zł.A LPG będzie palił około 10,czyli 100 km będzie cię kosztować 19,40 zł.Różnica 7 zł na 100 km.Jeżeli przyjąć koszt montażu instalacji(a tu w grę wchodzi tylko pełny wtrysk),który kosztuje około 3,5 tyś zł,to koszt instalacji zwróci się po około 50 tyś km.Licząc,że rocznie robi się około 15 tyś km,to koszt instalacji zwróci się po około 3,5 roku.I teraz nalezy się zastanowić,jak długo tym samochodem zamierzasz jeździć i ile jeździć,bo im mniej km robisz w ciągu roku,tym dłużej będzie się zwracał koszt instalacji.No i ceny,które podałem równiez mogą się różnić w zależności od regionu.Dlatego żeby dokładnie sobie to wszystko policzyć,musiszwiedzieć aktualne ceny paliw ,kosztu montażu oraz ile km w ciągu roku będziesz pokonywał.
Tak jak już wspomniałem,do tego autka polecam raczej IV gererację.
No i na dzień dzisiejszy przy naszym rządzie nie wiemy,jak długo te ceny paliw będą się utrzymywać na takim poziomie i nie wiemy,czy za tydzień ceny paliw nie wzrosną.A wtedy wzrośnie również cena instalacji LPG.
Szczerze powiedziawszy masz trudny orzech do zgryzienia,ponieważ to autko dostajesz,więcszkodago nie przyjąć.Ale gdybyś zastanawiał się nad kupnem,to wtedy sprawa jest prosta - jeżeli chodzi ci o oszczędność,to od razu kupiłbyś autko z instalacją LPG,bo cię to bardzo dużo taniej wyniesie.Chyba,żesprzedasz to co dostanieszi kupisz już z założoną instalacją.Albo,chyba że robisz na rok dużo km.Wtedy warto założyć,bo cena instalacji szybko się zwróci.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

30 Gru 2008, 02:31

Konkretna odpowiedz.
Jesli miałbym kupowac to bym brał diesla i sie nie przejmował niczym.
Ja co roku zrobie około 10tys km to faktycznie moze sie mi to nie opłacic. Ale kto to wie co bede za dwa lata. Instalacje tez nie chce byle jaka wiec ta IV generacji tylko mi mi pasowała.
Sprzedaż odpada przynajmniej przez pare lat ;)

A tak wogole to co sadzicie o tym silniku?
Wiem ze fabie maja silniki od VW, tylko czy ten tez? Czy to dalej czeska produkcja?
tihomax
Początkujący

07 Sty 2009, 00:24

typowe usterki tego auta to : szybkie zużycie elementów przedniego zawieszenia,nietrwały układ wydechowy,luzy w układzie kierowniczym,problemy z wiązkami elektrycznymi w silnikach benzynowych,trzaski tapicerki.
mariusz999
Nowicjusz

07 Sty 2009, 00:32

jak założysz LPG napewno nie zchwyci cię osiągami jeżdząc na gaźie tym autem tymbardziej przy pojemności 1,2
mariusz999
Nowicjusz

07 Sty 2009, 15:25

Moim zdaniem instalacja LPG w samochodzie z silnikiem 1.2 po prostu sie nie oplaca. napewno nie teraz przy takich cenach paliw... proponuje abys pojezdzil troche bez instalacji, zobaczyl ile samochod rzeczywiscie pali, ile kilometrow robisz miesiecznie itd., a pozniej powtorz wyliczenia MotoAlbercik'a:
Jeżeli to autko pali 8 litrów Pb,to 100 km będzie kosztować 26,40 zł.A LPG będzie palił około 10,czyli 100 km będzie cię kosztować 19,40 zł.Różnica 7 zł na 100 km.Jeżeli przyjąć koszt montażu instalacji(a tu w grę wchodzi tylko pełny wtrysk),który kosztuje około 3,5 tyś zł,to koszt instalacji zwróci się po około 50 tyś km.Licząc,że rocznie robi się około 15 tyś km,to koszt instalacji zwróci się po około 3,5 roku.
muzzy33
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław