Skoda fabia 1.4 czy Volkswagen Golf 1.4

24 Lip 2016, 13:20

Witam, poszukuję pierwszego auta na dojazd do pracy i drobne zakupy w okolicy. Dziennie przejechane będzie ok 25 km. Szukam auta z hatchbackiem, małego, ekonomicznego, który nie będzie pochłaniał wiele paliwa jak i kasy na częste naprawy do ok 7 tys. Z wyposażenia interesuje mnie najbardziej wspomaganie kierownicy, klimatyzacja, poduszki powietrzne oraz elektryczne szyby. Dodam, ze jestem osobą dosyć niską więc plusem byłyby regulowane siedzenia.

Zastanawiam się nad Skodą Fabią 1.4 16v a Volkswagen Golf 4 1.4 16v oba w gazie. Pytanie czy gaz byłby dla mnie lepszy niż diesel bądź benzyna? Znajomy doradza, że będzie bardziej oszczędny, drug mówi, że jak się zepsuje to dużo kasy trzeba wyłożyć. Golf ma lepsze wyposażenie niż Skoda, lecz zazwyczaj są to już auta zajechane. Proszę o radę w tej kwestii, moc silnika biorę pod uwagę na drugim miejscu.
alicja200
Nowicjusz

Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Nie mam
Typ: Hatchback

24 Lip 2016, 13:32

Przecież 1.4 w Golfie to największy muł i nawet oszczędne to nie jest..

Przy Twoich przebiegach diesla bym sobie odpuścił,lepiej kupić coś z gazem.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

24 Lip 2016, 16:25

Moim zdaniem Skoda Fabia będzie lepszym wyborem, tzn auto jak auto, segment B, ciasne ale za to za 7k kupisz coś zdrowego.
Problem taki że Fabie nie trzymają aż tak ceny jak golfy i nie są uwielbiane przez młodocianych..więc łatwiej znaleźć coś zdrowego aczkolwiek skoda fabia to takie auto skromne, prostackie.
A może jakieś Punto II? na grande punto raczej za mały budżet.

A jak już chcesz szukać to Golf jedynie 1,6 chociaż on też nie jedzie extra, najlepiej 1,8 albo 2,0 tylko w tej kasie z tymi jednostkami będzie problem żeby nie kupić śmietnika
Diesla odpuść.
Lovato34
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wlkp
Prawo jazdy: 18 08 2002
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: VW Golf 4
Silnik: 1,8T
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

24 Lip 2016, 21:27

Dodam, że moja droga do pracy nie prowadzi przez miasta więc nawet w tej kwestii diesel odpada? ( czytałam, że nawet w mieście nie byłoby się jak nim rozpędzić więc się nie opłaca). Czy przy takim przebiegu gaz będzie dla mnie oszczędniejszy niż benzyna? Ja sama jestem za gazem ale ofert w mojej okolicy ze Skodą nie ma wiele lub schodzą jak tylko się pokażą. W benzynie jest ich dużo więcej, ale czy rzeczywiście przy moim przebiegu gaz będzie lepszy??

Fiat Punto odpada, z gazem nie ma praktycznie żadnych ofert, w szczególności szukam 5-cio drzwiowe auto.
Czy jeszcze jakieś marki aut możecie zaproponować? A volkswagen polo jest lepszy od golfa czy praktycznie niczym się nie różni?

Co myślicie o takim aucie? [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] całkiem z innej beczki ale ma co potrzebne.
alicja200
Nowicjusz

24 Lip 2016, 23:38

Tu nawet nie chodzi o to czy w mieście czy na wsi, a bardziej o dystans. Jeśli do pracy masz mniej niż te 15-20km diesel nie nagrzeje się zimą do optymalnej temperatury, a zimny mało nie pali.
Mercedes A klasa to najgorszy i najniebezpieczniejszy samochód w historii... Do tego awaryjny i drogi w naprawach
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

25 Lip 2016, 10:07

Polo jest nieco mniejsze od Golfa i mniej wygodne.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

25 Lip 2016, 15:47

Ok wiem już mniej więcej jakie auta szukać, rozumiem że diesel odpada ale jak się ma benzyna w porównaniu do gazu przy moich przebiegach??

Co możecie powiedzieć o tej ofercie?? [link do oferty na Olx wygasł] dziwi mnie trochę pojemność 1.2 przy 56 km- nie znalazłam na internecie takiej mocy w takim silniku
alicja200
Nowicjusz

26 Lip 2016, 02:48

moc podana w kW
Damianho
Obserwowany

Prawo jazdy: 0- 0-2010
Przebieg/rok: 8tys. km

26 Lip 2016, 12:43

A jak oceniacie tą ofertę. Wiem, że to komis ale ogólnie jak się prezentuje?
alicja200
Nowicjusz

26 Lip 2016, 15:02

To jak z tą klimatyzacją, chcesz ją mieć czy nie? Bo wklejasz ofertę auta bez klimatyzacji, a w tym przedziale kwotowym kupić zadbany samochód z LPG a kupić zadbany samochód z LPG i sprawną klimatyzacją to dwie różne rzeczy.
Petento
Początkujący

Auto: .

26 Lip 2016, 22:03

Na klimatyzacji zależy mi tak bardzo jak na pozostałym wyposażeniu o którym napisałam wcześniej, jednak jest bardzo trudno znaleźć to wszystko w jednym aucie przy mojej kwocie. Muszę więc patrzeć na inne auta i z czegoś zrezygnować tym bardziej, że jestem ograniczona czasowo.
alicja200
Nowicjusz

27 Lip 2016, 10:29

Jakieś odcieniowe to Aveo..
Barol
Awatar użytkownika

01 Sie 2016, 20:01

Co myślicie o tej ofercie?? Dużo osób mówi, że diesel bardziej lepszy niż gaz i zaczęłam się zastanawiać..
[link do oferty na Olx wygasł]
jak wypada auto?
alicja200
Nowicjusz

02 Sie 2016, 16:26

Diesel nie jest optymalny na krótkie trasy..
Barol
Awatar użytkownika