Skoda Fabia 1.4 mpi Problem z instalacją gazową.

21 Paź 2007, 22:06

Witam!

Mam Skodę Fabię 1.4 MPI z 2003 roku. Ok rok temu założyłem instalację gazową firmy Landi Renzo.
Mam problem ze spalaniem, mianowicie benzyny w mieście paliła mi ok 8 l/100km, w trasie ok 6l/100km. Jednak na gazie w miescie to minimum 10l, a na trasie... również 10l. Zdarza się również że weźmie sobie raz to 12, raz 13, a innym razem 8. Byłem w serwisie ponieważ jest jeszcze na gwarancji kilka razy. Niestety "fachowiec" podłącza samochód do komputera i mówi, że wszystko jest ok. Już nie mam do typa siły.
Druga sprawa to dławienie się na benzynie na jałowym biegu, bardzo nierówno pracuje, skaczą obroty.

Pozdrawiam
dzika_wenza
Nowicjusz

Miejscowość: Rzeszów

21 Paź 2007, 23:52

:shock: Mógłbyś napisać, ile zapłaciłeś za instalację do w końcu wielopunktowego wtrysku benzyny? Było to tak wokół 2500zł, czy mniej może? 8)
fordon

22 Paź 2007, 00:09

Nie wiem szczerze, bo to tak naprawdę nie mój samochód tylko koleżanki która prosiła, żebym się zorientował. Ale chyba mniej.
dzika_wenza
Nowicjusz

Miejscowość: Rzeszów

22 Paź 2007, 07:57

8) Jeśli do wielopunktowego wtrysku benzyny jest zamontowana instalacja inna, niż sekwencyjna, czyli z wielopunktowym wtryskiem gazu w postaci lotnej ( jest też wtrysk gazu ciekłego, ale to inna bajka), to trudności będą nieustanne. W instalacji sekwencyjnej kluczową rolę odgrywa niezależny komputer sterowania wtryskiem gazu; zakłócenia pracy silnika na benzynie mogą mieć związek z niewłaściwą emulacją sondy lambda.
fordon

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne