Polonez 1.4.problem z gazem

19 Sie 2007, 12:27

w momencie przekręcenia kluczyka w stacyjce w zbiorniku gazu powinien "strzelić " zawór i wtedy można odpalić silnik.u mnie nic takiego się nie dzieje.dzisiaj odpaliłem silnik który po chwili zgasł i już nie mogłem go uruchomić.co może być przyczyną .instalacja lowato pięcioletnia.filtr gazu wymieniałem 2 tygodnie temu
jagustaw
Nowicjusz

19 Sie 2007, 13:49

:shock: Pierwszy raz czytam taką teorię o reakcji elektrozaworu na przekręcenie kluczyka...Napisz, czy masz gaźnik, czy wtrysk? :roll:
... miłujcie swoich nieprzyjaciół...
czerepach
Aktywny

Miejscowość: Mosina

19 Sie 2007, 14:59

wtrysk wielopunktowy
jagustaw
Nowicjusz

19 Sie 2007, 15:33

:shock: A ta instalacja...Lovato...to ona jest sekwencyjna, czy "zwykła", za mniej niż 2000zł? Z reuktora spuszczałeś taką oleistą, nieprzyjemnie pachnącą substancję? Mogą - po 5 latach - być także zesztywniałe membrany, co skutkuje "zalewaniem" silnika, bo membrany nie domykają zaworków gazu w wymaganych momentach. Odpalasz silnik na benzynie, czy na gazie ( co raczej przy sekwencji nie powinno mieć miejsca)?
czerepach
Aktywny

19 Sie 2007, 18:37

instalacja jest zwykła.jak uruchamiam na benzynie po przekroczeniu 2500 obr.przełącza na gaz.ale na benzynie nie uruchamiam bo mam walniętą pompę paliwa.a ten syf z parownika spuszczałem parę razy
jagustaw
Nowicjusz

19 Sie 2007, 18:51

ale chodzi mi o to że ten zawór co jest przy zbiorniku nie puszcza gazu.do tej pory było takie charakterystyczne pstryknięcie a teraz tego nie ma.na przełączniku zapalała się na chwilę kontrolka a po uruchomieniu silnika świeciła cały czas
jagustaw
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Co warto wiedzieć na temat leasingu niemieckich samochodów?
    Pojazdy niemieckich producentów cieszą się dużą popularnością na całym świecie, także w Polsce. Są uznawane za solidne, trwałe i doskonale wyposażone. Jeśli chcesz zasiąść za kierownicą takiego auta, ale nie dysponujesz ...
    Jak nowe paliwo E10 działa na olej silnikowy?
    Czy dodatek nowego paliwa E10 może wpłynąć na kondycję oleju silnikowego? Jakie kroki należy podjąć, aby zapewnić właściwe smarowanie silnika w obliczu wprowadzenia benzyny z większą ilością biokomponentów? Odpowiedzi ...

19 Sie 2007, 18:56

:D Z wymiany pompy paliwa i wlania benzyny na 1/3 pojemności zbiornika raczej się nie wymigasz; po nadejściu chłodów odpalanie na benzynie raczej nieodzowne... :D Zatem: membrany - możliwe, że do wymiany, jeśli nakulałeś powyżej 80tys km; a kiedy wymieniałeś świece, kable WN, filtr powietrza? Rozumiem, że zawory masz na hydraulice - jeśli nie, to także regulacja luzów...Z instalką - jak z laską, zadbana umie się odwdzięczyć. :wink:
czerepach
Aktywny

19 Sie 2007, 20:01

:shock: No tak...przeoczyłem posta... :oops: Instalacja powinna mieć swój bezpiecznik, który zapewne dokonał żywota...Oblukaj i na pewno po jego wymianie będzie, jak dawniej. :wink:
czerepach
Aktywny

19 Sie 2007, 21:27

jagustaw napisał(a):do tej pory było takie charakterystyczne pstryknięcie

czerepach napisał(a):Pierwszy raz czytam taką teorię o reakcji elektrozaworu na przekręcenie kluczyka

Jest takie charakterystyczne pstryknięcie, chwile po włączeniu zapłonu, miałem Poldka z gazem i wiem o co chodzi :wink:
Tuningowi diesli - NIE
arek_89
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Małopolska

31 Sie 2007, 09:33

chciałem podziękować wszystkim za pomoc.pomimo wysiłków nie udało się uruchomić samochodu więc postąpiłem w tej sytuacji jak Aleksander Macedoński z węzłem gordyjskim.sprzedałem samochód na złom :D :lol:
jagustaw
Nowicjusz

21 Paź 2007, 19:19

a mogłeś sprawdzić kable przy butli (na zaworku dwa kabelki - to one pozwalają "pstryknąć" zaworkowi...) pod osłoną tą szklaną... jeżeli spadnie kabelek to za groma go nie odpalisz bo nie ma zasilania zaworek... i Ci nie otworzy go... a jaki miałeś silnik...?? 1.4 GLI czy GTI?? znajomy tak samo miał... i to samo się działo... tylko że to był bezpiecznik... i jakiś wyłącznik bezwładnościowy ;/ (rok 1999). jaki był Twojego?? pozdrawiam.
Fiat Siena 1999 r., 1.2 75 KM PB/LPG
andrzejau
Początkujący

Miejscowość: Ostrów Mazowiecka