Skoda fabia 1 - pęknięte imbusowe pokrętła od regulacji lamp

19 Lis 2017, 18:26

Witam, Jak w temacie popękały mi plastikowe śruby od regulacji lamp. Mam pytanie czy można kupić taką część? Czy można to jakoś naprawić bez konieczności wymiany całej lampy?
Sneake313
Nowicjusz

Prawo jazdy: 08 04 2005
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Skoda fabia 1
Silnik: 1,4
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

19 Lis 2017, 18:32

Znajdź uszkodzone lampy że sprawna regulacją i przełóż tą część do swoich.

Popękały ci same łebki w tych śrubach? Z tego co wiem to nie tak łatwo je połamać chyba że już wcześniej były uszkodzone lub mechanizm był zblokowany i kręciłeś na siłę.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

21 Lis 2017, 16:13

Te dwie części, łebek + zębatka, został sam stalowy pręcik. Popękane są obydwie śrubki (wysokość i szerokość). Regulacja z kabiny działa, ale lampy są nie równo ustawione i ta "wadliwa" świeci trochę za nisko.
Zastanawiam się czy nie spróbować pokręcić kombinerkami tego pręcika?
Sam mechanizmu nie ruszałem, usterka wyszła na przeglądzie, jak chcieli mi skorygować światła.
Sneake313
Nowicjusz

21 Lis 2017, 18:06

Sneake313 napisał(a):został sam stalowy pręcik
Musi być na nim kółko inaczej pręcik będziesz mógł wsunąć / wysunąć. Mechanizm regulacji traci swoje właściwości , lustro będzie się samoistnie przestawiać.

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW

21 Lis 2017, 20:59

Lampa do wymiany. Ceny zaczynają sie od około 150 zł, więc za komplet nowych lamp to naprawdę niewiele. A do tego o niebo lepsze światła.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

22 Lis 2017, 19:25

Właśnie wygląda to jak na zdjęciu, tylko nie mam żadnej z tych części.
Czy gdybym zdobył jakąś uszkodzoną lampę z dobrym mechanizmem regulacji, dało by rade go zdemontować i zamontować do mojej lampy?
Wymiana lamp na nowe to ostateczność, 300 zł za komplet to stosunkowo nie dużo jak za lampy, ale ja w tym miesiącu robię rozrząd i mój budżet jest nadwyrężony.
Sneake313
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Alfa Romeo Giulia Sprint Speciale 1963 rok
    Alfa Romeo Giulia Sprint Speciale miała silnik z dwoma wałkami rozrządu o pojemności 1600 cm3 - wersji samochodu o tej samej nazwie - Giulietty, zaprojektowanej przez Franco Scaglione dla firmy Bertone na nadwoziu z krótkim ...
    Top 10 najpopularniejszych hybryd plug-in
    Najwięcej samochodów z napędem PHEV w pierwszej połowie tego roku zarejestrowała marka BMW. Dokładnie 300 samochodów stanowi 23% wszystkich PHEV zarejestrowanych w tym okresie. Na drugim miejscu znalazła się ...

22 Lis 2017, 20:27

Sneake313 napisał(a):Czy gdybym zdobył jakąś uszkodzoną lampę z dobrym mechanizmem regulacji, dało by rade go zdemontować i zamontować do mojej lampy?
jak zdobędziesz za free to możesz pokombinować bo nic Cię to nie będzie kosztować, jak Ci się nie uda to ja bym zrobił tak:
Ustawiłbym promień światła jak należy i caly ten mechanizm do jego ustawiania zalepił klejem do szyb aby się nie przestawiało samoczynnie. Możesz też użyć jakiegoś silikonu, raczej nie kleju trawdego aby w razie W można było to odkleić.
Ostatnio edytowany przez Kao, 22 Lis 2017, 21:05, edytowano w sumie 1 raz
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

22 Lis 2017, 20:48

Sneake313 napisał(a):uszkodzoną lampę z dobrym mechanizmem regulacji, dało by rade go zdemontować
Wymienisz tylko kółka zębate. Reszta nie do wymontowania bez rozklejania szkła. Tylko że zdjąć tą dużą zębatkę ze starej lampy to nie tak prosto. Na siłę pęknie. Trzeba pokombinować. Możesz za fre zrobić jak kolega radzi ,na już ,a potem zbierać kasę na nówki nieśmigane :D
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW

23 Lis 2017, 08:44

To chyba najlepsze rozwiązanie na krótko. Zostało mi masy uszczelniającej molla po naprawie cieknących drzwi, więc dobra będzie też i do lampy.
Zostaje jeszcze kwestia ustawienia świateł, czy są jakieś sposoby by zrobić to samemu?
Sneake313
Nowicjusz

23 Lis 2017, 13:18

Jak masz możliwość to weź inne auto podobne wysokościowo ktore ma dobrze ustawione światła, stań kilka metrów od ściany, odrysuj promień. Potem ustaw swoje auto w tym samym miejscu i wyreguluj do tego co narysowałeś. Najlepiej było by jakbyś podjechał do mechanika czy blacharza, przeważnie mają tam tester do sprawdzania ustawienia świateł i by Ci wyregulowali i zakleili odrazu. Zostawiłbyś auto na kilka godzin i byś odebrał gotowe a zapłaciłbyś góra 30 zł
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

23 Lis 2017, 16:56

Tak zrobię. Dziękuje wszystkim za pomoc i celne porady. Mam jeszcze pytanie z innej beczki, ale zadam je tutaj. Odebrałem samochód po wymianie rozrządu i zauważyłem, że mam nalane za dużo płynu chłodniczego - grubo ponad maksymalną kreskę w zbiorniczku, czy to normalne po wymianie pompy wody?
Sneake313
Nowicjusz

23 Lis 2017, 16:58

Płyn był spuszczany wiec może za dużo naleli, sprawdzałeś to na zimnym silniku?
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

23 Lis 2017, 17:01

Kao napisał(a):Jak masz możliwość to weź inne auto podobne wysokościowo ktore ma dobrze ustawione światła, stań kilka metrów od ściany, odrysuj promień. Potem ustaw swoje auto w tym samym miejscu i wyreguluj do tego co narysowałeś. Najlepiej było by jakbyś podjechał do mechanika czy blacharza, przeważnie mają tam tester do sprawdzania ustawienia świateł i by Ci wyregulowali i zakleili odrazu. Zostawiłbyś auto na kilka godzin i byś odebrał gotowe a zapłaciłbyś góra 30 zł

Kao - o czym ty piszesz :?: :!: Zastanowiłeś się nad tym :?:
Radzisz komuś, żeby ustawił reflektory na ścianie wg innego auta, podobnego wysokościowo? Sorki za pytanie, ale czyś ty zdurniał do reszty :?: A co z żarówkami, zużyciem zawieszenia itd itd? Nawet gdyby było to samo auto, to w żadnym wypadku nie ustawia się świateł w ten sposób :!:
Po co jeździć po blacharzach czy mechanikach? Przecież światła można bez problemu ustawić w SKP. A jak się pojedzie na SKP, w której robi się OBT, to reflektory ustawiają za darmo. I o jakich kilku godzinach piszesz? Ustawienie świateł trwa kilka minut.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

23 Lis 2017, 17:10

Zauważyłem dopiero pod domem jak wróciłem prosto od mechanika, mam jakieś 4km więc silnik dopiero co się zagrzał.
Sneake313
Nowicjusz

23 Lis 2017, 17:13

MotoAlbercik napisał(a):Po co jeździć po blacharzach czy mechanikach? Przecież światła można bez problemu ustawić w SKP
już widzę jak na SKP Ci gość biega z kombinerkami czy innymi szczypcami i ustawia takie lampy.
Zastanowiłem się nad swoją wypowiedzią i napewno jest bardziej pomocna niż Twoja
MotoAlbercik napisał(a):Lampa do wymiany
tak każdy może pomóc. Nie każdy ma kasę żeby stówkami rzucać.
MotoAlbercik napisał(a):Zastanowiłeś się nad tym
Radzisz komuś, żeby ustawił reflektory na ścianie wg innego auta, podobnego wysokościowo? Sorki za pytanie, ale czyś ty zdurniał do reszty A co z żarówkami, zużyciem zawieszenia itd itd? Nawet gdyby było to samo auto, to w żadnym wypadku nie ustawia się świateł w ten sposób
napewno lepsze to niż tak jak jest w tej chwili że lampy świecą niewiadomo gdzie.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika