Skoda Fabia II Combi... warto ??

24 Cze 2008, 21:39

Hej :wink: moi rodzice chcą kupić jakieś nowe, większe autko od tego, które mamy obecnie [czyt. Seicento]. Cena ok. 50tys. zł. Zdecydowaliśmy się już prawie w 100% na Skodę Fabię Combi. Zbudowana na częściach volksvagena, diesel, duuuży bagażnik, ma dosyć bogate wyposażenie (climatronic, komputer pokładowy itp.), gwarancja na blachę 12 lat :lol:
Czy to będzie dobry wybór ? Bo jednak te autko ma posłużyć na kilkanaście lat co najmniej :P
I czy bardziej się opłaca dopłacić 3tys. i wziąć diesla 1.9/105kM czy spokojnie wystarczy 1.4/80kM ??
A może w tej cenie jest coś bardziej godnego uwagi ??

Pozdrawiam,
Magda :)
Madzia
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Zabrze

25 Cze 2008, 10:07

Skoda fabia to z pewnością dobre rozwiązanie. Zwłaszcza na dłuższy czas. Znajomi także się przymierzają to zakupu takowej :P

Co do silnika - jak wszystkim powszechnie wiadomo cena ON przewyższyła niedawno cenę 95, ale mimo wszystko diesele i tak mniej palą, więc myślę, że dopłata 3 tysiące do diesela nie jest duża i będzie opłacalna. No i będzie 25 koników więcej :)
Martoro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Świętochłowice

25 Cze 2008, 13:24

aha dzięki :)
ale co do tego diesla to i tak go weźniemy tylko chodziło mi czy wziąć lepiej 1.9 czy wystarczy 1.4 ?? :P
Madzia
Nowicjusz
Awatar użytkownika

25 Cze 2008, 14:56

Aha :P myślałem, że mówisz o benzynie 1.4 :P

Diesel 1.4 na pewno mniej spali niż 1.9 i bedzie miał nieco mniej mocy, jednak czytałem kiedyś, że zimą małe diesele czasem mają problemy z odpaleniem, ale nie pamiętam teraz dokładnie o co chodziło. Ale w sumie to nie powinien chyba być duży problem (coraz więcej jest takich aut) więc już od was zależy, czy wolicie zapłacić 3 tysiące zł za nieco większego kopa, czy raczej postawić na ekonomię. Chociaż jak patrzyłem w katalog to dużej różnicy w spalaniu nie było - średnio 0,5 litra (oczywiście dane producenta)
Martoro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

25 Cze 2008, 18:51

jednak zdecydowaliśmy się na 1.4 ;)
pozdrawiam
Madzia
Nowicjusz
Awatar użytkownika

25 Cze 2008, 20:41

Udanego zakupu :)

Pozdrawiam ;)
Martoro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Renault Alpine A110-50 - samochód koncepcyjny
    Aby uczcić 50-lecie ikony, jaką jest model Berlinette, Yann Jarsalle (projektant) i Axel Breun (dyrektor samochodów koncepcyjnych i wystawowych w Renault Design) poddali reinterpretacji pierwotne zasady stylistyczne ...