Skoda Fabia kombi czy Ford Fusion?

28 Kwi 2012, 18:09

Witam,
Mam zamiar zmienić auto> Zastanawiam się nad Skodą Fabią kombi albo Fordem Fusion`em. Moje wymagania co do "nowego" auta: cena max 18000,rocznik 2005-2007, benzyna lub LPG, silnik 1.4-1.6, klimatyzacja. Dziękuję za poradę-lepiej kupić japończyka lub niemca...raczej sie nie zdecyduję-kwoty tych roczników są dużo większe. Zastanawiam się jeszcze nad Fordem Focus`em mk2. Czy ktoś może mi zdecydowanie odradzić/zachęcić do kupna któregoś z tych aut? Ps. może jakaś inna propozycja?
2king
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 01 2001
7

29 Kwi 2012, 13:03

Lepiej Skode Octavie albo Fabie, niż Ford Fusion. FF to kiepski komfort jazdy i ogólnie awaryjne auto. Nie patrz na rocznik. Auto z 2007 może Ci przysporzyć więcej problemów niż np. zadbane z 2004....
Silnik 1.4 przy wyprzedzaniu dłuższego TIRa albo autobusu przywołuje wspomnienia czasów PF 126p...
LOSMARCELOS
Początkujący

Miejscowość: 127.0.0.1
0

29 Kwi 2012, 19:00

LOSMARCELOS.Widać że bardzo mało masz do czynienia z samochodami.Jeżeli chodzi o forda fusiona to bardzo dobre auto.Zarówno jeżeli chodzi o silniki jak zawieszenie, oraz blacharkę(co jak wiadomo nigdy nie było mocną stroną forda)Może komfortowy to on nie jest , ale za to bezawaryjny i ma bardzo dobrze zagospodarowaną przestrzeń.
"Proste są dla szybkich samochodów. Zakręty - dla szybkich kierowców"-Colin McRae
cramp12
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Auto: ford mondeo 2.0 tdci 130km
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003
0

29 Kwi 2012, 21:55

Myślę, że dość dużo mam doczynienia z samochodami. :) Zresztą jego kasa-jego wybór. Bawić się w łatanie samochodu z 2007 roku-sprawa właściciela auta. Po prostu znam jedną osobę co miała Forda Fusion i narzekała. Z Focusami podobnie. Znam 4 osoby co miały Focusy i właściwe w każdym była korozja (2 to były sprowadzone, 2 kupione w salonie w PL od nowości). Walka z rudą jak za czasów FSO 125p.
Chodzi mi o Focusa I generacji oczywiście.
Ktoś w rodzinie kupił nowego w 2002 i też rdzewiał, na gwarancji był malowany.
Zresztą jeśli chodzi o silnik 1.4 to wcale taki oszczędny nie jest w Fusion. Być może trwały, ale komfort jazdy Fusion i wyciszenie to porażka...
Poza tym na autocentrum można sobie poczytać opinie... z 1.4 jest niezadowolonych 40% użytkowników.
Zresztą Autorowi proponuję się trochę przejechać autami co chce kupić i zrobić z 10km...
LOSMARCELOS
Początkujący

2

29 Kwi 2012, 22:32

Ty znasz jedną osobę a ja znam Ford club polska :).Co do rdzy to w nowych fordach ich nie znajdziesz.
A po drugie no to jego wybór.
"Proste są dla szybkich samochodów. Zakręty - dla szybkich kierowców"-Colin McRae
cramp12
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Auto: ford mondeo 2.0 tdci 130km
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003
0

29 Kwi 2012, 23:14

Ford Fusion awaryjny? LOL
http://www.samochody.mojeauto.pl/ford/a ... usion.html
W TUVie 6 miejsce. U mnie w rodzinie jest 6 letni Fusion, który ma nabite już ponad 150 tysięcy kilometrów. Kompletnie zero problemów z samochodem! Podobnie jest z Focusem II. Zero rdzy, świetne prowadzenie, przestronny.a silniki 1.6 skonstruowane wspólnie z Yamahą mają opinię bardzo trwałych i bezawaryjnych silników.
Libre
Aktywny

Miejscowość: Sosnowiec
Auto: Seat Ibiza
0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ciągniki balastowe z siłą uciągu lokomotywy!
    Najważniejszym parametrem ciągnika balastowego jest siła uciągu. Jest ona uzależniona nie tylko od mocy silnika, ale także od tego, jak skutecznie jest przekazywana na osie ciągnika – te zaś muszą mieć zapewniony stały ...

30 Kwi 2012, 10:26

Odpowiedzi o zzeraniu forda przez rdze? Co ma piernik do wiatraka?
Na cholere ktos wspomina o focusie mk1 w tym temacie?!
Nowsze modele od ok 2005 roku juz nie maja tej choroby

Do rzeczy:
ani fabia, ani fusion nigdy nie zapewnia takiej przyjemnej jazdy jak focus. Dodatkowo wieksza ilosc miejsca na fotelach z przodu i tylu (jak dobrze pamietam to focus mk2 ma rozstaw osi wiekszy niz audi a4 b6/b7, a na pewno ma wiecej miejsca w srodku), bezpieczenstwo 5 gwiazdek euroncap (jeden z lepszych wynikow, do dzisiaj niektore auta nie maja tyle % w czolowym i bocznym zderzeniu co focus), tani serwis

Temat wyboru focusa ostatnio przerabiany na forum i mozna ponizej 18k dostac focusa mk2:
ford-focus-diesel-vs-benzyna-pomocy-vt55053.htm
Szukac najlepiej od osoby prywatnej, benzyna 1.6. Swiezo sprowadzane/diesle/poleasingowe lepiej sobie darowac - mozna trafic na mine
abc448
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: ford focus 1.6 2005
1

30 Kwi 2012, 14:16

Hmm no chyba, że w Focusie 2 poradzono sobie z korozją to ok;) Fakt, że Focus nawet 1 był wygodny... Natomiast Fusion już nie (to moje subiektywne wrażenie).
LOSMARCELOS
Początkujący

0