Skoda Fabia - nie odpala na mrozie

08 Sty 2024, 21:17

Witam,
Ruszyłem w krótką podróż po mieście (auto było na chodzie ok 15 min), po czym samochód zatrzymałem na jakieś kolejne 15-20 min. W międzyczasie stacyjka była włączona (chodziło radio i włączone było ogrzewanie). Następnie przy próbie uruchomienia samochód nie reagował. Kontrolki się świeciły, światła działały tylko rozruch nie działał. Przy próbach odpalenia było słychać jakiś krótki dźwięk (niestety nie jestem w stanie stwierdzić jakiego rodzaju był ten dźwięk). Samochód odpalił dopiero po krótkim podładowaniu akumulatora przy pomocy prostownika człowieka, który miał obok garaż.
Moje pytanie brzmi: czy to oznacza, że akumulator jest do wymiany? Czy może mimo zadziałania metody z podładowaniem przyczyna braku rozruchu może być inna niż nieprawidłowe działanie akumulatora? Czy istnieje szansa, że takie nieodpalenie silnika w zimie jest normalne i nie wymaga żadnej naprawy/wymiany części? Zaznaczę, że na zewnątrz jest -10 stopni.
pietrek9393
Obserwowany

• 08 Sty 2024, 22:51

Co mamy radzić ? Męczyłeś radiem i włączonym zapłonem i włączonym wentylatorem nadmuchem . Aku padł . Być może jest słaby . Trzeba sprawdzić .
    Nie odpowiadam na problemy na PW
    bonifacy
    Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
    Prawo jazdy: 01 01 1981
    Auto: Fabia II , Fabia II
    Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Kombi
    Skrzynia biegów: Manualna
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Opel ADAM z bagażnikiem rowerowym FlexFix
      Na światowej premierze modelu ADAM podczas Międzynarodowego Salonu Samochodowego w Paryżu zaprezentowane zostanie unikalne rozwiązanie, dostępne w wyposażeniu opcjonalnym nowego, niewielkiego samochodu Opla. Odwiedzający ...