Skoda FavoritSpalanie benzyny

12 Lis 2006, 19:15

Witam,moze mi ktos obliczyc ile pali moja skoda favorit 91 rok i czemu tak duzo?Wlalem 8 litrow benzyny i przejechalem 83km.Myslalem ze zmiesci sie w tych 8l/100km a tu nic z tego.Gazu pali okolo 8,ale to jest ch..j a nie jazda,wogole mocy nie ma.Jestem wstanie wiecej placic za paliwo a miec przyjemnosc z jazdy chociaz,ale bez przesady.Ile pala wasze skody Favorit?
Maro
Nowicjusz

• 12 Lis 2006, 19:49

Maro napisał(a):Witam,może mi ktoś obliczyc,ile pali moja skoda favorit 91 rok i czemu tak dużo?Wlałem 8 litrow benzyny i przejechalem 83km.
    Rachunek bardzo prosty-prawie 10l / 100km.,a bardzo dokładnie-9,638554l/100km.
    A co do tego,ile powinna palić Skoda Favo-to się nie oriętuję,sama posiadam Felicię-a ta mi pali średnio prawie 7l / 100km.
    Kasik
    Zaawansowany
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 99
    Miejscowość: Opolskie

12 Lis 2006, 21:17

ale to jest ch..j a nie jazda,wogole mocy nie ma

nie ma mocy,ponieważ jest źle wyregulowana gazownia :idea: :arrow: poprostu dostaje mało gazu i już.
    a spalanie no cóż :arrow: w zależności od nogi kierowcy :D
    pozdro 8)
    Nie ma głupich pytań tylko są głupie odpowiedzi
    grzestv
    Zaawansowany
    Awatar użytkownika

Miejscowość: okolice Warszawy
    Auto: nie mam

12 Lis 2006, 21:45

Wlasnie staralem sie jezdzic oszczednie,bo ostatnio jak wlalem 4 litry i nie oszczedzalem to przejechalem 35km.A swoja droga to jak to jest,ze inne auto z tym samym silnikiem i z tego samego roku np. honda civic mojego kolegi pali 6l,felicia kolezanki wypowiadajacej sie wczesniej 7l,a moja zafajdana favoritka pali 10l.Szkoda,a tak mi sie fajnie nia jezdzi na benzynie :(
    Maro
    Nowicjusz

12 Lis 2006, 22:20

Możecie mnie zlinczować, ale... jak wlejesz 4 czy 8 litrów, to trzeba być głęboko wierzącym, żeby myśleć, że wszystko wleci do motoru...

Ludzie takie wlewanie po kilk akropli przyprawi Was kiedyś o wymianę pompy paliwa... Też mam LPG, ale jak tylko zamruga mi kontrolka rezerwy (ok. 15 litrów paliwa w baku), nawet na zakręcie, trawersie, czy przy chamowaniu - autko dostaje za 100 PLN VPowera 99+...

A jak chcesz przelitrażować auto - to robisz to od d*** strony! Należ zatankować zbiornik na full, przejechać jakiś (sensownie duży) dystans i zatankować na full ponownie. i dopiero z drugiego tankowania się przelicza! A nie z tego ile przejedziesz na 4 litrach...
    Pozdr
    fourup
    Nie udzielam porad na PW - tylko forum ogólne!
    fourup
    Zaawansowany
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków, Słomniki
    Prawo jazdy: 08 01 1999
    Auto: Mercedes S124 250D
    Silnik: OM602
    Paliwo: Diesel
    Typ: Kombi
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 1990

12 Lis 2006, 22:38

A jak chcesz przelitrażować auto - to robisz to od d*** strony! Należ zatankować zbiornik na full, przejechać jakiś (sensownie duży) dystans i zatankować na full ponownie. i dopiero z drugiego tankowania się przelicza! A nie z tego ile przejedziesz na 4 litrach

i tu racja.
    ja mam LPG i pali mi 14l/100km i wcale tym się nieprzejmuje-tylko leje i jeżdżę ile tylko wejdzie :lol:
    grzestv
    Zaawansowany
    Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW M6 Gran Coupe - wysokie osiągi i luksus
      Trzeci wariant nadwoziowy rasowego samochodu sportowego BMW M6 zostanie zaprezentowany światu jako BMW M6 Gran Coupe, dołączając do znanych już modeli Coupe i Convertible. Nowy członek rodziny M6 nie wyrzekł się ani wyjątkowego ...
      Toyota RAV4 V generacji
      W 2019 roku doczekaliśmy się również premiery piątej odsłony modelu, którym 25 lat temu Toyota zrewolucjonizowała motoryzację i utworzyła rynek SUV-ów. Mowa oczywiście o modelu RAV4. Auto zmieniło się ...

12 Lis 2006, 22:57

Jak by mi palil 14l/100km to bym ta instalacje wytargal z auta i wyj...l na smietnik.A tak swoja groga to ile mozna dostac za taka wyciagnieta instalacje z auta.Np. jak ja bym se wymontowal i chcial sprzedac.
    Maro
    Nowicjusz

12 Lis 2006, 23:48

A tak swoja groga to ile mozna dostac za taka wyciagnieta instalacje z auta.Np. jak ja bym se wymontowal i chcial sprzedac.

myślę że około 500zł.
    Jak by mi palil 14l/100km to bym ta instalacje wytargal z auta i wyj...l na smietnik

a to już kwestja gustu :arrow: Tobie pali 8l i narzekasz że brak mocy i nie jeździ :D a mi pali 14 i lata jak szatan :twisted:
    pozdro :roll:
    ps. 12l x 4zł =48 (benzyna)
    14l x 2,15zł=30,1 (LPG)
    i co nie ma oszczędności :?: :?:
    grzestv
    Zaawansowany
    Awatar użytkownika

13 Lis 2006, 01:08

No w sumie racja.I tak wychodzi taniej.Zrazilem sie do gazu,bo mul jest jak ch...a,ledwo po gorke wjezdza a na benzynie to nie ma roznicy czy pod gorke czy z gorki.Pewnie cos z tym gazem jest nie tak,ale niestety nie mam kasy zeby to robic.
    Maro
    Nowicjusz

13 Lis 2006, 08:00

hmm.....
    koszt tej naprawy nie powinien przekroczyć 50 zł,bo to w sumie tylko regulacja.
    pozdro 8)
    grzestv
    Zaawansowany
    Awatar użytkownika

13 Lis 2006, 08:07

Maro napisał(a):No w sumie racja.I tak wychodzi taniej.Zrazilem sie do gazu,bo mul jest jak ch...a,ledwo po gorke wjezdza a na benzynie to nie ma roznicy czy pod gorke czy z gorki...

W takim razie zamiast wyrzucać instalację z auta, poodkładaj trochę na regulację i wymianę filtrów... Poza tym... Z gazem jest jak z paliwem - nie każdy gaz jest taki sam, tani nie zawsze jest tańszy!...

BTW moja bestia bagienna w mieście zjada około 18-22 l/100km (zależy czy jedzie moja Pani, czy ja ;) ), ale wcześniej (przed zmianami w motorze) to ciężko było w 30 się zmieścić... i nie narzekam na benzynie zawsze trochę mniej spali, ale LPG i tak wychodzi taniej, a różnicy w mocy nie widzę! Dlatego dobra rada: podjedź do DOBREGO serwisu (nie do "pana Kazia", co na ucho ustawia) LPG i niech Ci wyregulują - zobaczysz, że LPG nie jest takie złe
    Pozdr
    fourup
    Nie udzielam porad na PW - tylko forum ogólne!
    fourup
    Zaawansowany
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków, Słomniki
    Prawo jazdy: 08 01 1999
    Auto: Mercedes S124 250D
    Silnik: OM602
    Paliwo: Diesel
    Typ: Kombi
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 1990

13 Lis 2006, 10:48

Fourup dobrze napisał. Jedź do DOBREGO gaziarza w swoim mieście i niech wyreguluje instalację. A może masz gdzieś nieszczelność i gaz ucieka "na lewo"? Zmień też filtr powietrza.
    Moja suza spala 20litrów LPG (niezależnie czy jeżdżę powoli czy dynamicznie), a i tak opłaca mi się jeździć na gazie, nie benzynie. No i po dobrej regulacji różnicy w mocy między LPG, a benzyną nie widzę!
    SCARAB TEAM
    Karson
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 20
    Miejscowość: Kielce