Skoda Felicia 1.3 LX LPG 1999 - głośna praca silnika

26 Cze 2012, 17:59

Witam,
mam taki problem który nie chce się rozwiązać mimo że już próbowałem wielu rzeczy.

Otóż silnik głośno pracuje, przy czym uciążliwość dotyczy pracy z tyłu, z tłumika. Z przodu pod maską silnik pracuje cicho, dużo ciszej niż z tyłu. Przed zimą tak głośno nie pracował, i tak wogóle to pierwsza zima dla tego samochodu jak spędził ją cały czas na dworzu. Wcześniej był garażowany w ciepłym garażu (część domku). Odgłos nie jest falowany, jest taki stały, im bardziej gazu dodam tym głośniej daje. Jak jadę po obwodnicy, i jadę po niej 110 km/h przez godzinę to jak wysiadam to z początku jakiś głuchy się robię :) nie rozumiem co ludzie mówią, taki głośny jest. Próbowałem wielu rzeczy, u mechanika była regulacja zaworów, wymieniałem termostat bo tamten był wadliwy, wymieniałem tłumik końcowy, potem środkowy, wymieniałem olej w silniku, na castrol magnatec 10w40, wstawiłem nowy filtr oleju. Wymiana oleju nastąpiła po płukance silnika preparatem do płukania. I nic nie pomogło.
Zastanawia mnie czy przypadkiem to nie sprawka ceramizera, bo to jego właśnie przed zimą aplikowałem do silnika.

Ludzie pomózcie, bo ja już sporo pieniędzy wydałem i nie wiem co jest.
merliner
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2001

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Toyota Publica 1961 rok
    Po sukcesie modelu SA Toyota pracowała nad nowym małym autkiem miejskim na rodzimy rynek. W 1961 roku w sprzedaży pojawiła się Toyota Publica. Oferowana z nadwoziami sedan, kombi, cabrio, a nawet pick-up, szybko okazała się ...