Skoda Felicia 1.3 MPI - obijający tłumik

01 Mar 2015, 10:59

Hej.

W mojej nabytej jakiś czas temu Skodzie mam delikatny problem - tłumik przy wstecznym/wyższych obrotach obija od spodu. Po zakupie wymienione zostało jarzmo przy łączeniu, jednak nie rozwiązało to problemu.

Dziś sprawdziłem gdzie tłumk pracuje i zauważyłem, że obija delikatnie o kawałek podwozia na wysokości drzwi pasażera. Możliwe, że po takim czasie zapiekł się już w nienaturalnej pozycji i dlatego obija, dlatego nie chcę się z nim szarpać, żeby niczego nie urwać. Pomyślałem jednak o podłożeniu czegoś w miejscu styku, żeby zniwelować to obijanie.

Mam np. gąbkę/taśmę samoprzylepną, która pewnie by pomogła. Zastanawiam się jednak, czy pod wpływem temperatury nie będzie jakichś problemów? :>

Macie jakieś porady?
Brozek
Nowicjusz

Auto: brak

01 Mar 2015, 11:45

A może przykręcić do podwozia jakiś dodatkowy uchwyt metalowy?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

06 Mar 2015, 10:44

Ja nie mogłem sobie poradzić z obijającym się wydechem w Mercedesie W115,oryginalne zawiesia ,niby wszystko tak jak powinno być,a tłukło.Co w końcu zrobiłem?! Pod ostatnią puszkę między nią a podłogę bagażnika podłożyłem sprężynę zawiesia silnika Fiata 126 P,problem zniknął raz na zawsze,patent służył niezawodnie .
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

15 Mar 2015, 21:36

Miałem to samo w moim Audi A4 i co zrobiłem ? Znalazłem starą oponę od taczki rozciąłem ją na pół po czym podłożyłem pod obijającą rurę i zacisnąłem opaską metalową, tłumik nie stuka nie puka i nic się z nim nie dzieje a co do temperatury tooo nic się nie stanie byłem nie dawno na kanale i z ciekawości sprawdziłem z gumą z opony nic się nie stało. Jest tak że druga możliwość tzn. kupić arkusz uszczelki wygląda jak kartka A4 lecz jest grubsza i powlekana jakimś metalem można ją dowolnie modelować koszt jej to około 10-15 zł
Audi95
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kiełpino k. Kartuz
Prawo jazdy: 17 12 2014
Przebieg/rok: 11tys. km
Auto: Audi A4 B5
Silnik: 1.6 benzyna 105KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

NISSAN NV200 LONDON TAXI
    Nissan przedstawił śmiałą, przyszłościową wizję londyńskiej taksówki - model NV200 London Taxi - skierowaną do 300 tysięcy codziennych użytkowników tego środka transportu. NV200 London Taxi emituje zdecydowaniem ...