Skoda Felicia 1.9d za wysokie spalanie

26 Sty 2013, 12:41

Witam,

Od 4 misięcy jestem posiadaczem Felici w wersji pick-up z silnikiem diesla 1.9 przebieg 130000 km. Po zakupie wymieniłem swiece, wszystkie filtry, termostat, czujnik temperatury i przewody przelewowe (przeciekały). Silnik po zakupie pracował jak w traktorze. Podczas wymiany oleju i filtrów było przeprowadzone profesjonalne czyszczenie układu olejowego, paliwowego i dolotowego preparatami firmy Forte. Po czyszczeniu nawet moja żona zauważyła, że silnik przyjemniej i przede wszystkim ciszej pracuje. Nie mam porównania z innymi samochodami z tym silnikiem, ale wydaje mi się, że dynamika jest zadowalająca. Silnik nie pobiera wogóle oleju. Problem tkwi w spalaniu. Jak bym nie jeździł to wynosi ono 10-10,5 l na 100 km jazdy w 90% miejskiej. Na 42 litrach przejeżdzam dokładnie 425 km. Byłem w Warszawie u niby specjalistów od Skody na ul stawki 14 gdzie wymienili mi czujnik temp. gdyż stwiedzili, że był założony od benzyny. Powiedzieli, że przed tym zabiegiem obroty były za wysokie, a teraz są w normie. Po tym zabiegu po ok 3 min od uruchomienia zimnego silnika słyszę jak obroty delikatnie spadają (choć nadal wydają mi się za wysokie)- wskazówka temp znajduje się ciągle w najniższym pkt. (niestety nie mam obrotomierza więc ocena organoleptyczna). Nie zmieniło to jednak spalania. Hamulce też zostały zregenerowane, więc nie stawiają dodatkowego oporu. Do tej pory silnik odpalał bez problemu na ciepłym jak i zimnym. Jednak po ostatnim zatankowaniu na BP (podejżewam słabą jakość paliwa) rano i tylko rano po uruchomieniu gaśnie. Trzeba go uruchamiać z nogą na gazie. Po 2-3 razach zapali i po lekkim przegazowaniu nie gaśnie. Później w ciągu dnia nawet jak stoi na mrozie kilka h odpala od razu. Gdzie nie dzwonię do innego serwisu skody to chcą metodą prób i błędów wymieniać po kolei wszystkie części. Jeden od razu bez żadnego sprawdzenia czy obejżenia samochodu zaproponował regenerację pompy za 1000 PLN. Nie wiem juz co mam zrobić. Możecie pomóc w określeniu przyczyny lub polecić warsztat, który będzie w stanie kompetenie pomóc?
kluniek85
Nowicjusz

Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Skoda Felicia Pick-up
Silnik: 1,9 d
Paliwo: Diesel
Typ: Pickup
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

26 Sty 2013, 21:59

Przybywa oleju w silniku?
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

26 Sty 2013, 22:30

Nie przybywa oleju :no: .
kluniek85
Nowicjusz

26 Sty 2013, 22:46

Mało kto sobie radzi z tą pompą wtryskową.
andrzej_124
Stały forumowicz

29 Sty 2013, 22:37

trzeba sprawdzic ustawienie pompy i rozrzadu przeciez to 1.9 musi palic na dotyk i bez zadnego gazowania
kamilszczak01

31 Sty 2013, 09:48

A ile powinno takie ustawienie kosztować i na czym ono polega? Chciałbym wiedzieć żeby mnie nie naciągneli.
kluniek85
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Porównanie rejestratorów DOD IS220W i DOD IS420W
    Nie każdy kierowca chce od razu zainwestować gotówkę w najlepszy możliwy model wideorejestratora. Dlatego DOD w swojej ofercie posiada również kamery budżetowe w bardzo przystępnych cenach: IS220W i IS420W. ...

31 Sty 2013, 10:03

Jak ktoś już grzebał przy tej pompie to musisz jechać do kogoś kto się na niej zna.
Problem masz bo jakiś laik to rozregulował.
Pompę ustawia się na bolca niby proste i każdy może to zrobić ale tak nie jest.
andrzej_124
Stały forumowicz

31 Sty 2013, 10:50

Najpierw trzeba pompę wymontować, czy da to się zrobić na samochodzie?
kluniek85
Nowicjusz

31 Sty 2013, 21:25

nic nie muszisz wyciagac w pierwszej kolejnosci wez i sprawdz ustawienie rozrzadu włacznie z pompa. jezeli nie poradzisz sobie z tym wpisz w google ''ustawienie rozrzadu 1.9 d vw '' i tam znajdziesz schemat rysunkowy i wszystko z nim sprawdzisz
kamilszczak01