SKODA FELICJA - wymiana oleju po naprawie głowicy

05 Lut 2008, 21:03

Skoda Felicja 1.3 LXI PLUS 1995.

Witam

Miałem ostatnio wymienianą uszczelkę pod głowicą była mocno skorodowana i nie obyło się bez planowania.
Jak się domyślacie płyn chłodniczy dostał się do oleju tworząc zupkę, w drugą stronę olej też się przedostał.

Po naprawie wymieniłem olej (zeszło jakieś 3,5 litra) zmieniłem filtr i wlałem nowy olej. jeżdżę już 2 tygodnie i wydaje mi się że olej zawiera jeszcze resztki płynu chłodniczego.

Czy muszę wymienić olej jeszcze raz, jeżeli tak to jak to najlepiej zrobić żeby mieć pewność że cały stary olej zszedł, może użyć jakiegoś środka do tego celu?

Ewentualnie jak sprawdzić czy mogę jeździć dalej, czy olej nadaje się do użytku.

Za pomoc z góry dziękuję!
djk00
Nowicjusz

• 06 Lut 2008, 20:56

Najlepiej wlej np. 02 litra oleju do słoika i mieszając wlewaj wodę.Olej bedzie zmieniał kolor z przexroczystego brązowego w kolor kawy z mlekiem.Porównaj olej w samochodzie z mieszaniną oleju z wodą.W ten spsób sprawdzisz,czy w oleju jest woda.
    Nie zapomnij,że olej z samochodu nalezy spuszczać lekko ciepły.Nie powinien być zimny,ponieważ wówczas jest gesty i cały nie spłynie.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
      Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
      SSSuper Drift Cup 2011 - Bagicz / relacja
      Lotnisko Bagicz znajduje się ok. 7 km od centrum Kołobrzegu i ok. 4 km od Ustronia Morskiego. Położone jest przy drodze krajowej nr 11 (wyjazd z Kołobrzegu ulicą Koszalińską). Pod samo lotnisko prowadzi również ścieżka ...