Skoda Kodiak vs Oper Grandland lub Jeep Compas?

13 Paź 2018, 19:51

Witam,
obecnie jeżdżę Dacią Duster z końca 2015r.
Planuje zmianę samochodu w najbliższym czasie. Auto w granicach 130 tyś. Na tapecie Skoda Kodiak i Opel Grandland, ewentualnie Jeep Compas, biorę pod uwagę również to co Wy polecacie.

Na co zwrócić uwagę w wyborze? Które z aut wygrywa wyposażeniem w tym przedziale cenowym? Wydaje mi się że Kodiak zdecydowanie ale mogę się mylić.

W tygodnie mam zamiar umówić się na jazdy próbne ale chciałbym poznać opinie innych.

Proszę o rady w wyborze.
Pozdrawiam
Lemoniadowy
Nowicjusz

Prawo jazdy: 12 12 2007
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Dacia Duster
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2015

13 Paź 2018, 20:34

Kodiaq jest w tym zestawieniu o klasę wyżej, konkurencją dla Granlanda czy Compasa jest Karoq. Zresztą czemu Granland a nie 3008 :?: Jeżeli jazda tylko po szosie to Compasa bym odpuścił. W tym budżecie i tym segmencie brałbym albo Karoqa, albo Tucsona.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna

13 Paź 2018, 21:06

Lemoniadowy napisał(a):Na co zwrócić uwagę w wyborze?
ma własny gust i odczucia z jazdy.

Kupujesz nowe auto - kieruj się tym, co Ci najbardziej leży w danym aucie. Ew awaryjność schodzi na drugi plan, bo jest gwarancja, a patrząc na to, że zmieniasz 3 letnie auto na nowe, po jej zakończeniu pewnie będziesz szukać czegoś innego - po co więc przejmować się takimi rzeczami?
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004

13 Paź 2018, 21:10

dziękuję za odpowiedź. Tylko szosa, lekki teren sporadycznie raz do roku więc tak jak piszesz Jeep odpuszczam bo pozostałe też sobie poradzą A nie planuje żadnych offroad :)

3008 wygrywa z Grenland? Jakoś go w ogóle nie brałem pod uwagę, ale to z racji na brak jakiegokolwiek i kiedykolwiek kontaktu z peugeot.

Karoq bardzo mi się podoba i do pewnego czasu nie miałem wątpliwości co do zakupu auta, tylko wydaje mi się mały, za mały...

Tucsona w takim razie też zobaczę.

Mike - teraz auto biorę w leasing, więc masz rację :) nie mnie jednak chciałbym teraz coś "luksusowego" jeśli można tak powiedzieć o aucie za 130tys ;) - zestawiając z Dusterem, dla mnie będzie luksus ;)
Lemoniadowy
Nowicjusz

13 Paź 2018, 21:34

Lemoniadowy napisał(a):3008 wygrywa z Grenland?
miałem dość sporo do czynienia z 3008 i to całkiem fajne auto. Z Grandlandem takiej sytuacji nie doświadczyłem, ale zawsze jak go widzę na zdjęciach to widzę zubożonego 3008 :wink: w Peugeocie możesz zamówić fajne audio
mike
Moderator
Awatar użytkownika

13 Paź 2018, 21:40

Lemoniadowy napisał(a):3008 wygrywa z Grenland? Jakoś go w ogóle nie brałem pod uwagę, ale to z racji na brak jakiegokolwiek i kiedykolwiek kontaktu z peugeot

Technicznie to bliźniaki-Opel należy teraz do PSA :mrgreen: A design Peugeota to dzieło sztuki użytkowej :mrgreen: gdzie tam Oplowi do Puga w tym względzie.
A tak przy okazji, jak oceniasz Dustera. Były jakieś przygody :?:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

13 Paź 2018, 22:39

Duster niezawodny, żadnych problemów przez te prawie 3 lata - 60 tys przejechane będzie za jakieś 2 miesiące.
Wymieniłem przez ten czas tylko 2 żarówki mijania i nic więcej. W zeszłe wakacje wrzuciłem w serwisie gaz i to był strzał w dyche, na pełnym baku - 80-90zl jadę 430 km, przestałem liczyć pieniądze na paliwo.
Gdyby nie bieda w środku i plastiki nie byloby tematu zmiany auta bo naprawdę jeździ się super :) Ale tak jak pisałem wcześniej, marzy mi się choć trochę luksusu w aucie, po tym jak miałem okazję jeździć autami klientów - Audi Q7, Porsche Macan, Jeep Grand Cherokee, Panamera czy nawet Volvo xc60 co prawda są to auta na ktorych luksus sobie pozwolić nie mogę, ale tak jak pisze auto w kwocie 130tys już będzie o niebo bardziej luksusowe niż Duster :)
Lemoniadowy
Nowicjusz

14 Paź 2018, 10:52

Jeżeli chodzi o Skodę to bardzo plusuje ze względu na paletę silnikową i prawie wszystkie występują z 4x4 a może się to przydać w zimę lub na jakiś wyjazd na narty lub na wieś do znajomych zimą. Wyglądem nawiązuje do Audi.
Opel GrandLand, dla mnie osobiście się podoba i wypada całkiem nieźle jeżeli chodzi o prowadzenie i ilość miejsca w środku niestety nie ma wyboru jeżeli chodzi o silniki za to w bliźniaczym 3008 ciekawą opcją może być hybryda. Designem 3008 bardzo podbiło rynek, mi tez się podoba ale odpycha mnie wnętrze, jak w promie kosmicznym, jestes oddzielony od reszty auta.

W jeepie trochę odstrasza wysoki koszt serwisu, silniki diesla pochodzą z VW a benzynka 1,4 do takiego auta? hmm mało ciut

musisz sam się przymierzyć do każdego z tych aut i sobie porównać
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

14 Paź 2018, 15:29

Kao napisał(a):W jeepie trochę odstrasza wysoki koszt serwisu, silniki diesla pochodzą z VW
raczej z Fiata. Z VW owszem, były, ale jakieś 10 lat temu :wink:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

14 Paź 2018, 16:12

Jak dla mnie też faworytem jest Peugeot 3008, ewentualnie:
VW Tiguan
Nissan X-Trail
Seat Ateca
Mazda CX-5
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002

14 Paź 2018, 16:35

Możesz też spojrzeć na Mitsubishi Eclips Cross. Wiadomo, auto nie każdemu się spodoba :lol:, ale jeździ się nim naprawdę komfortowo-polecam CVT.
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

15 Paź 2018, 13:33

Dziękuję za zainteresowanie tematem :)
Na pierwszy strzał wezmę Skodę Kodiaq i Opla Grandlanda.

Później sprawdzę jeszcze Peugeota 3008

Ale myślę że bój będzie między tymi dwoma pierwszymi. Kodiak mi się po prostu podoba zaś na Opla mogę mieć spory rabat.
Lemoniadowy
Nowicjusz

16 Paź 2018, 06:52

Oglądałem na targach Skodę Kodiaq i Karoq i szczerze powiedziawszy jak Skoda. Nudna, bez polotu, bez niczego co mogłoby przekonać człowieka. Na plus ilość miejsca. Niedaleko stał Seat Ateca i widać, że to to samo. Sam nie wydałbym swoich pieniędzy na to auto. Grandlanda nie było, bo Opla nie było ale 3008 zrobił zdecydowanie lepsze wrażenie.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

16 Paź 2018, 16:17

Dziś dostałem do testów Grandlanda, jeździ się super, w środku też całkiem nieźle. Sam brak plastików w porównaniu z Dusterem robi wrażenie.
Do piątku to mam w w piątek samochód którego się nie spodziewałem szukając SUVa - insignia grand sport. W cenie średnio 10tys więcej mogę mieć to auto. Nie ukrywam że zakochałem się choć nie tego szukałem. Auto duże, pojemne i dla mnie jak za te pieniądze luksusowe. W przyszłym tygodniu postaram się załatwić Kodiaka i starcie będzie pomiędzy tymi trzema autami.

Dodam tylko że dużego Wow przy Grandlandzie nie było, tak jak np pół roku temu jak oglądałem Kodiaka. Ale gusta się zmieniają i zobaczę teraz :)
Lemoniadowy
Nowicjusz

27 Paź 2018, 08:57

Witam, odświeżam nieco temat.

Szukając SUVa przeszedłem przez Kodiaka kierując się w stronę Karoqa, z racji na gabaryty wróciłem do Kodiaka po czym przeszedłem na Grenlanda. Wróciłem po nim zaś do Kodiaka i zauważyłem Skode Superb, z niej wróciłem do opla i w efekcie wybrałem Insignie Grand Sport :)

Sam nie spodziewałem się tego że tak to się potoczy ale jakoś urzekło mnie to auto, przede wszystkim ilość miejsca w środku, silnik, sama jazda aż po skrzynie biegów- automat.
Wybrałem silnik 1.6 Turbo w wersji Elite z kilkoma własnymi dodatkami.

Mój Duster którym do tej pory jeździłem 3 lata sprzedał się w zastraszająco szybkim tempie (3 dni od wystawienia z dużym zainteresowaniem) z niewielką stratą 15tys

Dziękuję wszystkim za rady :)
Lemoniadowy
Nowicjusz