Skoda Octavia 1,6 TDI - nierównomierna praca silnika

31 Sty 2017, 16:54

Witam! Koledzy pomóżcie! Moja octavia raz uszkodziła wtrysk (tak powiedzieli w serwisie i wymienili). Po roku problem powrócił na tym samym cylindrze. Pojawia się kontrolka świec żarowych i komputer rejestruje kod "uszkodzony wtryskiwacz" Wtryskiwacz sprawdzony - sprawny. Mimo to dla pewności wymieniłem na nowy ale objawy znów jak dawniej cyklicznie powracają. Usterka zaczęła się pojawiać przy prędkości powyżej 130km/h.
Filtr paliwa nowy.
Jurekjbkkk05
Nowicjusz

Auto: Octavia 2
Silnik: 1,6 TDI 105KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2011

01 Lut 2017, 16:16

Witamy. Czy po wymianie wtryskiwacza wykonano jego dopasowanie i czy na pewno zamontowano prawidłowy wtryskiwacz ?
Należy sprawdzić także ciśnienie sprężania, niezbędne do prawidłowej pracy silnika. Następnie należy zwrócić uwagę na inst. el. konkretnego wtryskiwacza i samego sterownika silnika.
AutoConrad
Aktywny

Miejscowość: Warszawa
Auto: różne marki

01 Lut 2017, 16:23

Problem może też leżeć w instalacji elektrycznej - np. wtyczka.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

01 Lut 2017, 17:20

Dzięki za zainteresowanie.
Oczywiście, że wtryskiwacz wymieniony zgodnie ze sztuką.Kod wpisany (chociaż bez kodu też nie powinien przerywać).Mój mechanik też poszedł tym torem który radzisz - wymienił wtyczkę zasilającą wtryskiwacz,pojeździł 100 km i w porządku.
Problem w tym, że przed wymianą wtyczki też próbował doginać kontakty i usterka się powtarzała.Dzisiaj dzwonił,że mogę odebrać auto-zobaczymy. Teraz muszę po prostu wypróbować na autostradzie.Tak jak opisałem problem występował cyklicznie.Między pierwszą a drugą awarią około rok i 25000 km.
Odezwę się jak jeszcz.
Jurekjbkkk05
Nowicjusz

02 Lut 2017, 18:37

Wtryskiwacze w tym silniku sa szczegolnie wrazliwe na jakosc paliwa,bardziej niz te stosowane w silnikach 2.0 TDI CR,miej to na uwadze.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

03 Lut 2017, 14:15

Tak wiem .Czytałem o tym. Ale wtryskiwacz sprawdzony i okazał się sprawny. Mimo to wymieniony na nowy i usterka wystąpiła, Tak więc chyba można wykluczyć wtryskiwacz. Chyba ,że sterownik wysyła zbyt wysokie napięcie i element piezo dostaje przebicia do masy. Ale w tym przypadku myślę, że wtryskiwacz zostałby trwale uszkodzony.
Teraz po wymianie wtyczki trzeba mieć nadzieję, że problem ustąpi, albo jeśli nie to niech się wreszcie zepsuje na dobre. Wtedy będzie prościej znaleźć przyczynę.
Pozdrawiam!
Jurekjbkkk05
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Jazda w klapkach lub boso - to niebezpieczne!
    Zwłaszcza latem zdarza się, że kierowcy prowadzą samochód w nieodpowiednim obuwiu, takim jak klapki czy sandały na koturnie, a czasem nawet próbują obsługiwać pedały gazu czy hamulca bosymi stopami. Grozi to ...

21 Maj 2017, 22:16

Witam jeszcze raz!
Kończę temat.
Po wymianie wtyczki zasilającej wtryskiwacz problem do tej pory się nie powtórzył. Autko chodzi.
Dziękuję za podpowiedzi i pozdrawiam.
Jurekjbkkk05
Nowicjusz